Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Végre fehéredik az autós szakma

Végre fehéredik az autós szakma
Radomszki Viktor

Az Autós Nagykoalíció és a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete évek óta tesz javaslatokat a jogalkotónak annak érdekében, hogy az autókereskedelmi és javítói ágazatban csökkenjen a feketegazdaság aránya, csökkenjen a legálisan működő vállalkozások versenyhátránya és ez által igazságosabbá váljon a közterhek elosztása.

Örömmel üdvözöljük, hogy erőfeszítéseink 2016 őszére részben meghallgatásra és elfogadásra találtak, így néhány fontos területen sikerült céljainkhoz közelebb kerülni.

  • Az Autós Nagykoalíció és a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete  mintegy négy éve tette le javaslatát egy közhiteles gépjármű járműtörténeti adatbázis megteremtésére. Első lépésként a km óra állás regisztrálását és a manipuláció büntethetőségét vezette be a jogalkotó 2012-ben. A javaslat alapján a részletes egyeztetések eredményeképpen nemrég megszületett a vonatkozó teljes jogszabály tervezete, amely 2017-től a – jelenleg is a KEK KH adatbázisából lekérdezhető gépjármű adatokon túl - biztosítási káresemények és ezek javítása, valamint más fontos javítási események rögzítését írja majd elő. Ez nagymértékben elősegíti a használt gépjármű kereskedelemben az átláthatóságot, vagyis az ilyen járművet vásárolni szándékozók minden információval rendelkezni tudnak, mielőtt ebbe a jelentős beruházásba belevágnak;
  • a gépjármű forgalmazók adminisztratív terheit jelentősen csökkenti a környezetvédelmi termékdíj átalány bevezetése és kiterjesztése valamennyi járműfajtára. Egyesületeink alakították ki és javasolták az egyes kategóriákban alkalmazandó díjtételeket, egyeztetve a jogalkotóval;
  • a 2017. évi adócsomagban sok éve letett javaslatunk alapján, végre megjelent egy olyan előírás, amely a használt gépjárműimport esetén az ÁFA csalásokat hivatott megelőzni, akadályozni;
  • üdvözöljük és fontos, előremutató lépésnek tartjuk az elektromos hajtású gépkocsik közreműködésünkkel kialakított támogatási rendszerét, amely immáron kiterjed a forgalmazás, az üzemeltetés, valamint a töltőhálózat kiépítésének területeire is.

Az Autós Nagykoalíció és a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete a fentiekben részletezetteken túl is további fontos előterjesztéseket tett és tesz folyamatosan a fent megjelölt célok elérése érdekében. Nagy örömünkre szolgál, hogy sokéves erőfeszítéseink eredményeként több területen előrelépés történt. Természetesen még sok feladat vár ránk, az ezekkel kapcsolatos további elgondolásainkról hamarosan információt adunk.

Bízunk abban, hogy a jogalkotó javaslatainkat támogatni fogja, így a legális szakma versenyhátránya csökkenni fog az autósok, a környezet, a közlekedés biztonsága és a magyar állam érdekeinek szem előtt tartásával.