Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Gyermekkarácsony az ország házában

Gyermekkarácsony az ország házában Gyermekkarácsony az ország házában Gyermekkarácsony az ország házában Gyermekkarácsony az ország házában Gyermekkarácsony az ország házában
Radomszki Viktor

Idén is megrendezték 2016. december 17-én sok gyerek örömére a már szokássá vált Gyermekkarácsony az Országházban rendezvényt. A két szervező, az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) ünnepségén több mint nyolcszáz hátrányos helyzetű gyermek uralta több órán keresztül a Parlamentet, melynek olyan termeibe is bejutottak a gyerekek, ahová máskor nem lenne szabad belépniük látogatóként. A magyarországi és határon túli településekről érkező vendégek utazását, szállását és étkezési költségét a szervezők állták, így minden meghívott jól érezhette magát.

A gyerekeket a finom reggeli várta, majd 11 óra után Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke fogadta a Főlépcsőn kialakított színpadon. A köszöntő szavak után átadásra került az Országház kulcsa a gyermek házelnöknek és az alelnököknek.  A gyermek házelnök minden meghívott nevében megköszönte a lehetőséget és máris utasításba adta, hogy kezdődjön a mulatság, legyen zene, enni- és innivaló! Ezután néhány órára a meghívott gyerekeké lett a világ egyik legszebb Parlamentje.
Ezután az EMMI Kórusának bemutatója kezdődött a Ghymes együttessel. Mint elmondták, ezek a nénik és bácsik döntik el, mi is történjen az iskolába, ők mondják meg, mit tanuljanak, vagy éppen miképpen készítsék el ebédjüket. Most elnézést kérnek döntéseikért és bár ezeket a jövőben sem változtatják meg jó szórakozást kívántak előadásukhoz. Színvonalas műsoruk után a Budapesti Operettszínház társulatának előadása következett. A gyerekek nagy örömére Vágó Bernadett a Jégvarázs népszerű dalával érkezett, majd duettet énekelt Kocsis Dénessel. Az általuk kevésbé ismert dalt egy közös éneklés követte, hiszen szinte minden gyerek teli torokból énekelte a Rómeó és Julia népszerű betétdalát. A közel egy órás színpadi műsorban részt vett Malek Andrea, Kovács Kati és Rózsa Magdi is zenekarával. Az előadások végén az EMMI kórusa, a Ghymes együttes, Malek Andrea, a Budapesti Operettszínház művészei, Kovács Kati és Rúzsa Magdi a közönséggel együtt elénekelték a „Kiskarácsony, nagykarácsony” című dalt. A rendkívül színvonalas és szórakoztató műsor után finom ebéd várta a Parlamentbe vendégeskedő gyerekeket, mely után a gyerekek csoportokban különböző programokon vehettek részt.

A Felsőházi teremben Gubás Gabi és zenekara Bergengóciából jöttünk” című zenés mesejátéka volt hallható, míg a Déli Társalgóban legendás sportolókkal lehetett találkozni. A gyerekek azonnal feltették kérdéseiket, melyek közül több elismerem, egy felnőtt kérdései között is megjelenhetett volna. A gyerekekkel beszélgetve kiderült, hogy a kisebbek számára a legjobban várt program a Dunai folyosón lévő kézműves foglalkozás, arcfestés és lufi hajtogatás volt, míg az idősebb vendégek a Vadászterembe siettek, ahol a „Csodák Palotája” játékaival ismerkedhettek meg. Az Északi Társalgó felé indulva összetalálkoztunk Süsüvel is, aki szívesen megállt, hogy közös fotót készítsünk vele. Országházi séta keretén belül megismerkedtünk a Kupolaterem szépségeivel, majd megtekintettük a Gobelin teremben az Országgyűlési Őrség díszbemutatóját.
Mint minden jónak, ennek is vége szakadt. 15 órakor a gyerekek visszaadták az Országház kulcsát Kövér Lászlónak és Edvi Péternek, akik elköszöntek a gyerekektől. A búcsúajándékok kiosztása közben moldvai csángó gyerekek karácsonyi dalokat énekeltek.