Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Legkevesebb 39-en haltak meg az isztambuli terrortámadásban szilveszter éjjel - a magyar szakértő már magyarázza is a bizonyítványt

Legkevesebb 39-en haltak meg az isztambuli terrortámadásban szilveszter éjjel - a magyar szakértő már magyarázza is a bizonyítványt

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint várható volt egy támadás az európai földrészen, s úgy látszik, Törökország volt a legkönnyebb célpont. Az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában azt mondta: nagy valószínűséggel az Iszlám Állam nevű terrorszervezet áll az isztambuli merénylet mögött.

    Isztambulban 39-en haltak meg egy a Boszporusz európai partján lévő szórakozóhely ellen elkövetett szilveszteri támadásban. A télapónak álcázott merénylő negyed kettőkor érkezett a bejárathoz, ahol lelőtt egy rendőrt és egy civilt, majd behatolva az épületbe sorozatlövő fegyverével vaktában tüzet nyitott az újévet ünneplőkre. A 700-800 vendég közül egyesek a tengerbe vetették magukat menekülés közben.


    Horváth József szerint Angela Merkel német kancellárnak nem volt igaza, amikor azt mondta, nem a terroristák határozzák meg, hogyan éljünk. Németországban és Törökországban is katonák és rendőrök tízezrei voltak riadókészültségben, mégsem tudták garantálni a biztonságot - tette hozzá, megjegyezve: ez azonban nem a biztonsági szervek hibája.


    A biztonságpolitikai szakértő emlékeztetett arra, hogy az elmúlt másfél évben kritikus tömeg "zúdult" Európára, és az itt élő másod- és harmadgenerációs fiatalok gyorsan radikalizálódnak. Ezzel a tömeggel a rendvédelmi szervek sem tudnak mit kezdeni - szögezte le Horváth József.