Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Több tucat embert vettek őrizetbe terrorizmus gyanújával Brüsszel repülőterén

Több tucat embert vettek őrizetbe terrorizmus gyanújával Brüsszel repülőterén

Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:
Egy hónap alatt több mint harminc embert vettek őrizetbe terrorizmus gyanújával Brüsszel repülőterén - tudatta a helyi sajtó hétfőn.

    A rendőrség november és december között vette őrizetbe a több mint harminc embert a brüsszeli Zaventem repülőtéren terrorizmus vagy a nemzetbiztonságot érintő egyéb fenyegetésekkel kapcsolatban - jelentette a De Standaard című belga napilap.


    A hatóságok a tavalyi brüsszeli terrortámadásokat követően fokozták a terrorellenes intézkedéseket. Nagyjából 110 különleges kiképzésű rendőr állt azóta munkába, akinek a feladata a gyanúsan viselkedő személyek azonosítása. Többségük a repülőtereken teljesít szolgálatot, mások pedig a vasúti rendőrségnél.


    A cikkben sikeresnek nevezték a bevezetett intézkedéseket, Jan Jambon belügyminiszter szerint azonban korai lenne még a program értékelése.


    Az elmúlt évben több ezer intelligens térfigyelő kamera felszerelésével erősítették meg a repülőterek és a főbb pályaudvarok biztonságát Belgiumban. A járművek rendszámának azonosítására és arcfelismerésre egyaránt alkalmas kamerák olyan szoftverrel is el vannak látva, amely lehetővé teszi a gyanús viselkedés automatikus kiszűrését. Szakértők szerint a rendszer mindazonáltal még korántsem nevezhető tökéletesnek, meglehetősen gyakoriak például a téves riasztások.


    Tavaly március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást követtek el, harminckét ember halálát okozva. A robbantásos merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett. Belgiumban a hatóságok még mindig hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, "lehetséges és valószínű" terrortámadás.