Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A víz a szervezet üzemanyaga

A víz a szervezet üzemanyaga A víz a szervezet üzemanyaga
  • 2016. 03. 21.

Vízzel az egészségért a Víz Világnapján

Azt, hogy víz nélkül nincs élet, már nagyon korán megtanuljuk. A víz életünkben betöltött szerepének tudatosítása és természetes vizeink védelmének biztosítása kiemelten fontos feladat. Az ENSZ éppen ezért nyilvánította 1994-ben a Víz világnapjává március 22-őt. „Az emberi szervezet működésének és egészségünk megőrzésének is alapfeltétele a víz és a vízfogyasztás. Köztudott, hogy a legegészségesebb és legideálisabb ital a tiszta víz. Korra, nemre, egészségügyi állapotra való tekintet nélkül és bármikor, a szervezet igényeinek megfelelően korlátlan mennyiségben fogyasztható. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a folyadékfogyasztásunk legnagyobb hányadát is tiszta víz tegye ki” – hívja fel a figyelmet a Víz világnapjának kapcsán Rutai Gergely, a SodaStream szakértője.

 

A víz elektromos és mágneses energiát teremt a test minden sejtjében – megadja a szükséges erőforrásokat az élethez. A víz látja el az agyat a megfelelő teljesítményhez - legfőképp a gondolkodáshoz - szükséges energiával. Tehát a folyamatos folyadék utánpótlással fokozható az agyi kapacitás. A víz létfontosságú a szervezetnek, hogy fenntartsa hűtési- (izzadás) és melegítési „rendszereit”. Az emberi testben nincs elraktározott víz, amihez nyúlhatna dehidratáció esetén. Ezért szükséges, hogy egész nap pótoljuk a folyadékot!

A vízhiány okozta dehidratáció sok betegség állapotát ronthatja, továbbá hozzájárul a mérgező anyagok lerakódásához a szervezetünkben. Azonban, ha elegendő vizet fogyasztunk, megelőzhetjük ezeket a folyamatokat. A vízhiányt sokan éhségérzetnek érzik, mellyel megnöveli a nassolások számát. Az elegendő vízivással azonban lehetővé tesszük, hogy képesek legyünk megkülönböztetni a szomjúságérzetet és az éhségérzetet.

 

A víz a fő oldóanyag az ételek, vitaminok és ásványi anyagok számára. Segíti a táplálék kisebb darabokra bontását és a végső felszívódást, ahogy a vitaminokét is. A víz megemeli a vörösvérsejtek oxigénfelvevő képességét a tüdőben, valamint amikor a víz megközelíti a sejtet, akkor oxigént szállít számára, majd elszállítja a visszamaradt gázokat a tüdőhöz kilégzésre. Mindez hozzájárul a könnyed légzéshez. A megfelelő vízfogyasztás számos betegség kialakulásának kockázatát csökkenti, köztük a szívrohamét és az agyvérzését is. A víz segíthet megelőzni a memória romlását idős korban, és csökkenthető vele az Alzheimer-kór, sclerosis multiplex és a Parkinson-kór kialakulásának kockázata. A víz segíthet megakadályozni a zöldhályog kialakulását, emellett fényt és ragyogást ad a szemeknek. A víz jótékony hatása a terhesség alatt is érzékelhető, hiszen megfelelő utánpótlása csökkentheti a reggeli rosszullétek számát.

 

Az elegendő vízfogyasztás növeli a munkavégző és a koncentrációs képességet, valamint semmilyen káros mellékhatása nincs. Csökkenti továbbá a kimerültségérzést és lendületet ad. A vízfogyasztás simábbá teszi a bőrt és csökkenti az öregedés látható jeleit. A víz járul hozzá a legnagyobb mértékben a szervezet megtisztulásához, méregtelenítéséhez.

 

„Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy a csapvíz minősége a legtöbb helyen a skandináv országok ivóvizének minőségével vetekszik. Emellett a legellenőrzöttebb élelmiszer, hiszen folyamatosan vizsgálják a minőségét” – összegez a SodaStream, a modern szódagépeket gyártó márka szakértője.

 

 

A SodaStream-ről

A Soda-Club az otthoni szénsavasító készülékek (HCS – home carbonation systems) piacvezető gyártója és forgalmazója. Szénsavasító berendezéseivel 45 országban van jelen, gépeit 15 millió háztartásban használják rendszeresen. Becslések szerint évente mintegy 800 millió liter szódát készítenek készülékeik segítségével, így a SodaStream felhasználói közel 500 millió PET-palackkal kevesebb hulladékot termelnek. Ennek köszönhetően a műanyag palackok gyártásával és szállítmányozásával együtt járó környezetterheléstől is megóvják a természetet. A SodaStream termékeivel a környezettudatos választás lehetőségét kínálja vásárlóinak.

A márka története az 1903-as évig nyúlik vissza, a Soda-Club ekkor dobta piacra első haladó szellemű szénsavas ital-készítő berendezést. Jelenleg hat országban folyik a SodaStream gépek gyártása, a vállalat éves bevétele 2012-ben 436,62 millió dollár volt.

A SodaStream gépek magyarországi forgalmazását 2008-ban kezdték meg a viszonteladói hálózat kiépítésével, amelynek köszön­hetően jelenleg közel 450 boltban érhetőek el a termékek, és az üzletek száma folyamatosan bővül. További információk: www.sodastream.hu