Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Építs saját holdjárót!

Építs saját holdjárót!

Áprilisban rendezi első közös foglalkozását a Puli és a Makerspace.hu csapata, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg az űrtevékenység világával a kalandozni vágyó 10–14 évesek. A résztvevők megépítik saját, működő holdjáró-modelljüket, amellyel különleges feladatokat is el kell végezniük az újdonsült robotépítőknek. (Képek: Gyarmati László/InterfeszPress)

A holdjáró-építés célja, hogy a 10-14 évesek szórakoztató formában tanuljanak komoly dolgokat. A kétórás foglalkozáson alkotókészségüket bizonyítva, játékos módon ismerkednek az űrkutatás történelmének legfontosabb eseményeivel, a Holdra szállás kihívásaival, továbbá fizikai és elektronikai ismereteket is szereznek.

„Vizuális típus vagyok, az iskolában pedig mindenki csak elméletben magyarázott, így nehéz és unalmas volt számomra a tanulás. A holdjáró-építés és az expedíció gyakorlati feladat, amin keresztül emlékezetessé és kézzel foghatóvá válnak az űrkutatás kihívásai. Szerintem így sokkal jobban megmaradnak az információk” – mondta Márk Marcell, a Makerspace.hu operatív vezetője.


A 2015-ben alapított Makerspace Magyarország első, digitális közösségi alkotóműhelye, amely a cselekedve tanulás módszerét és a modern technológiákat ötvözve kalauzolja el a résztvevőket játékosan a tudományok világába. Eddig több, mint 2300 résztvevő bevonásával szerveztek foglalkozásokat, nyári táborokat, családi napokat, vállalati rendezvényeket. A vállalkozás célja, hogy a cselekedve tanulás módszertanára épülő foglalkozások országszerte elérhetővé váljanak a 8–18 éves korosztály számára.


„A Puli büszke, hogy a Makerspace csapatával együtt dolgozhat az űrtevékenység népszerűsítésén. Bízom benne, hogy gyerekek és szülők számára is sok élvezetes, hasznos foglalkozásra kerül sor majd országszerte. Külön öröm számomra, hogy ezt a közös programot a Google Ground inspiráló környezetében, a Google Magyarország támogatásával mutathatjuk be, az internetes keresőóriás elkötelezett a modern technológiák népszerűsítése iránt” – tette hozzá dr. Pacher Tibor, a Puli csapatvezetője.


A Puli Space csapatának a holdjáró fejlesztése és Holdra juttatása, csupán az egyik célja. Tagjai hiszik, hogy ez hazánk számára óriási elismerést és tekintélyt szerezne, hiszen a világ három vezető hatalma mellett egy kis ország lehetne a negyedik, amelyik járművet küld a Holdra. A terv megvalósítása nem csupán a csapat technológiai felkészültségét kívánja bizonyítani: a részvevők szeretnék, ha ez a kihívás az egész társadalom számára közös cél lenne. A Puli csapata büszke arra, hogy Rubik Ernő, Teller Ede, Neumann János nevét világszerte ismerik; a Puli megépítésével a magyar tudósok nyomdokaiba kíván lépni. Tudását és elhivatottságát szeretnék megosztani a jövő nemzedkeivel is, kiemelten fontosnak tartja, hogy népszerűsítse a tudományos gondolkodást és arra sarkallja a diákokat, hogy természettudományos, műszaki pályát válasszanak. A Puli-csapat ezért rendszeres tart előadásokat űrkutatási és holdutazási témákban iskolai csoportok számára is.


A remény szerint rendszeressé váló foglalkozásokon a gyerekek megépítik saját Puli holdjáró modelljüket, amellyel azután csapatban, együttműködve kell végrehajtaniuk egy-egy expedíciós feladatot.

Aki részt vesz a Makerspace.hu és a Puli közös kezdeményezésében, az ezer forinttal támogatja a Puli Holdra jutását, és  ezzel is egy lépéssel közelebb segíti a csapatot, hogy megvalósuljon a közös álom: „Juttassuk el Magyarországot együtt a Holdra!”

 

Forrás: Infovilág