Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Fürj-, kacsa-, liba- és strucctojás színesíti a húsvétot

Fürj-, kacsa-, liba- és strucctojás színesíti a húsvétot
Zsíros Deszka

 

A Magyar Ízek Húsvéti Vásárán száz regionális kistermelő kapott lehetőséget hamisítatlan hazai, eredeti forrásból származó termékeinek bemutatására. A hagyományos húsvéti finomságok mellett igazi ünnepi kuriózumok is megtalálhatóak lesznek.

{gallery}
 

A tojásról a húsvéti ünnepkör jegyében, mint az élet és az újjászületés szimbólumáról beszélünk, a hétköznapokra lefordítva azonban akár étkezésről, akár díszítésről van szó, szinte kizárólag a tyúktojásra gondolunk. Az utóbbi egyeduralmának megdöntésére természetesen egyetlen szárnyas sem törhet hazánkban, de kétségkívül érdekesebbé, színesebbé teheti az ünnepi asztalt valamilyen újdonság, például fürj-, liba- vagy strucctojás.

Olyan tojásokról beszélünk itt ráadásul, amelyeknek tápértéke, vitamin és energiatartalma kiváló, s nem egy országban a megszokott étkezés, illetve az ünnepi dekoráció részei. Nálunk azonban a többségüket még akkor is nehéz beszerezni, ha valaki direkt keresi. Számukra is jó hír, hogy az április 8-9-én a Várkert Bazárban megrendezett Magyar Ízek Húsvéti Vásárán egy helyen elérhető lesz a legtöbb fajta. Természetesen, amelyek nem forgalmazhatók, mint például a kacsatojás, azok csak bemutató jelleggel.

A mintegy száz, Magyarország különböző területeiről érkező, kizárólag ellenőrzött kistermelőt felvonultató vásáron egyébként a klasszikus sonka, kolbász, torma, mustár, savanyúság, csokoládé és egyéb hagyományos termékkínálat mellett további különlegességek is ígérkeznek. Ilyen például a saját bőrében varrva érlelt Csöglei szárnyas sonka, a szarvas szalámi, a frissen füstölt pisztráng és a jerky (szárított marhahús), amelyek mindegyikéről külön-külön is jó szívvel emlékeznek meg a gasztronómiai szakértők. Emellett különféle vadhúsok, vadpástétomok is megtalálhatók a palettán.

A húsmentes vagy paleo étkezés követői is bőséggel válogathatnak kuriózumokban: szarvasgombás vaj, bükki faszenes tehénsajt, diókrémmel töltött camembert, kézműves paleo és vegán joghurtok és jégkrémek, valamint liofilizált gyümölcs is vannak a kínálatban, hogy csak néhányat említsünk. Na meg mézbor, marcipánlikőr, levendulaszörp – kinek-kinek ízlése szerint.

Hiszünk a magyar minőségi élelmiszerekben, az eredeti forrásból származó finomságokban. A Húsvéti Vásár megrendezésével pedig az is célunk, hogy bebizonyítsuk, az ünnepi nagybevásárlás is lehet élmény, egy inspiráló környezetben közös, szórakoztató program az egész családnak. Erről a folyamatos gyermek- és gasztroprogramok, kóstolók is gondoskodnak, velünk lesz például Lang György szakács és Zsigóné Kati is, akit csak a tojásdíszítés királynőjeként szokás emlegetni” – emelte ki Pap Krisztán, a már nagy hagyománnyal bíró Magyar Ízek alapítója.

A Magyar Ízek Húsvéti Vásárát, mint az OMÉK 2017 népszerűsítő programját a Földművelésügyi Minisztérium és az Agrármarketing Centrum támogatja, fővédnöke dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Az 1000 forintos belépőjegy teljes egészében levásárolható, az esemény 100 cm alatti látogatóknak ingyenes.

 

PROGRAMAJÁNLÓ

Magyar Ízek Húsvéti Vásár a Várkert Bazárban

 

Időtartam: 2017. április 8-9., 8:00-18:00

Helyszín: Várkert Bazár (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.)

Web: www.magyarizek.hu, www.facebook.com/magyarizek

Belépőjegy: 1 000 Ft (A belépőjegy teljes egészében levásárolható, 4 db 250 Ft értékű kupont formájában, melyek egy-egy nagy termékkategóriára szólnak.) Az esemény 100cm alatti látogatóknak ingyenes.

 

Az ünnepi asztalra hamisítatlan hazai, eredeti forrásból származó kistermelői finomságokat tehet az, aki ellátogat a már nagy hagyományokkal rendelkező Magyar Ízek Húsvéti Vásárára. Megtalálható itt minden, amit magyar alapanyagokból csak kívánhat az ember: többek között a klasszikus sonka, kolbász, tojás, torma, mustár, savanyúságok, csokoládék és még számos termékkategória mellett igazi különlegességekkel is várja a mintegy 100, Magyarország különböző területeiről érkező kiállító a vendégeket. Szarvas szalámi, saját bőrében varrva érlelt Csöglei szárnyas sonka, frissen füstölt pisztráng, fürj, kacsa, liba és strucc tojás, paleo és vegán joghurtok és jégkrémek, a legkülönfélébb sajtok, vadhúsok, mézbor, marcipánlikőr, sőt, még csokitojásba rejtett ékszer is lesz, hogy csak néhányat említsünk. A vásár két napja alatt ráadásul folyamatos gyermek- és gasztroprogramok, kóstolók teszik stresszmentessé és szórakoztatóvá a húsvéti nagybevásárlást.

 

Termékkategóriák:

 • Sonka, kolbász, sajtok, tejtermékek

 • Lekvárok, mézek

 • Szörpök, gyümölcslevek

 • Édességek (csokoládé, mézeskalács, kürtőskalács)

 • Bor, sör. pálinka

 • Torma, mustár, krémek,

 • Tojás

 • Olajok, fűszerek, tészták, savanyúságok

 • Magyar designerek (ruha, ékszer, ajándéktárgyak)

 

Programok:

Tojásfestés – Zsigóné Katival, a tojásdíszítés királynőjével

Főzőshow – Húsvéti gasztrotúra Lang György mesterszakács segítségével (minden nap 11:00 – 12:00 és 15:00 – 16:00 óra között)

Élőzene

Gyermekprogramok (minden nap 10:00-17:00 óra között)

 • Kézműves foglalkoztató: tavaszi, húsvéti díszek készítése

 • Nyuszisimogató

 • Népi ügyességi játékok