Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az otthontalanság polaritása

Az otthontalanság polaritása
B3V3Z3T3M

Molnár Dóra Eszter grafikusművész kiállítása

2017. április 8. – május 20., b24 Galéria, Debrecen

 

Az otthon mint vágyott idea és az otthontalanság okai, formái, hatásai kérdéskörét járja körül Molnár Dóra Eszter grafikusművész legújabb tárlata, amelyik április 7-én 18 órakor nyílik a debreceni b24 Galériában.

{gallery}

Molnár Dóra Eszter folyamatosan keresi az otthon, az élet fix pontjainak lehetőségeit. Az eredetileg szobrásznak készült alkotó 1985-ben született Nyíregyházán, de szülővárosa és jelenlegi otthona, Debrecen mellett számos kiállításon szerepelt már itthon és külföldön – többek között Kínában, Észtországban, Németországban vagy épp Lengyelországban. A b24 Galériában nyíló tárlata Az otthontalanság polaritása címet kapta. A kiállítás központi motívuma az otthon mint fizikai hely, valamint az otthon mint a személy azonosulásának színtere. Molnár Dóra Eszter saját élethelyzetének emocionális szűrőjén keresztül mutatja be azokat a változásokat, amelyek a 21. századi Európa lakóját foglalkoztatják. A mára megnövekedett lakóhelyi, földrajzi mobilitás társadalmi méretű elidegenedést, a helyi, közösségi identitás (place-identity) gyengülését idézte elő, az informális, személyközi kapcsolatokat a gyengébb, formális kapcsolat, az érzelmi kötődésű otthon fogalmát a fizikai hely fogalma váltotta fel.

A tárlat kísérőszövegeit jegyző Szoboszlai Lilla a kiállítás kapcsán joggal teszi fel a kérdést: vajon létezik-e még az otthon fogalma, a helyhez kötődés? Léteznek-e a nagyvárosokban közösségek, és ha igen, akkor ezek milyen hatással vannak a lokális, közösségi identitásra? A szociológia és antropológia tudomány ezekre a kérdésekre keresi a választ, és ezekre a kérdésekre reflektál Az otthontalanság polaritása című kiállítás is.

www.b24galeria.hu