Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Meghirdették a Gyurkovics Tibor országos vers-, prózamondó és verséneklő versenyt

Meghirdették a Gyurkovics Tibor országos vers-, prózamondó és verséneklő versenyt

Meghirdették a Gyurkovics Tibor országos vers-, prózamondó és verséneklő versenyt, amelynek célja a Kossuth- és József Attila-díjas költő, író irodalmi munkásságának, szellemi örökségének népszerűsítése.

    A verseny meghirdetője Gyurkovics Györgyi, a költő özvegye, valamint a K11 Művészeti és Kulturális Központ. A rendezvény célja felkutatni és nyilvánossághoz juttatni azokat az amatőr vers-, és prózamondókat, verséneklőket, előadóművészeket, akik magas művészik fokon tolmácsolják a magyar irodalom, benne Gyurkovics Tibor remekeit.


    Az esemény hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Gyurkovics Györgyi azt mondta: fontos számára, hogy megismertesse a fiatalokkal Gyurkovics Tibor életművét. A költészet napja - április 11. - alkalmából meghirdetett versenyre az amatőr versmondók jelentkezését várják.


    Mint mondta, a korábban egy alkalommal, 2015-ben Nyugat-Dunántúlon már megrendezett verseny az idei évben országossá vált és a megzenésített vers-kategóriával bővült.


    Nevezni vers- és prózamondás kategóriában Gyurkovics Tibor egy választott versével, prózájával és egy, a magyar irodalomból választott verssel vagy prózai művel lehet, ifjúsági (15-24 éves korig) és felnőtt (25 éves kortól) korcsoportban. Énekelt vers kategóriában szintén egy Gyurkovics-mű és egy szabadon választott magyar szerző megzenésített versével várják a nevezéseket 16 éves kortól. Nevezhet szólista vagy - legfeljebb hattagú - zenekar. 


    Farkas Tibor szervező, a K11 Művészeti és Kulturális Központ művészeti vezetője kiemelte: a versmondók, verséneklők figyelmének felhívásában számítanak a pedagógusokra, a versmondó és színjátszó műhelyekre. Felhívta a figyelmet arra, hogy Gyurkovics Tibor művei a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján elérhetők. 


    A kétfordulós verseny elődöntőit szeptemberben és októberben, a tervek szerint hat helyszínen (Pécs, Nagykanizsa, Veszprém, Debrecen, Szeged és Budapest) rendezik meg. A döntőt - amelyen várhatóan mintegy 30 produkció hangzik el - november 18-án tartják a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban.


    A verseny döntőjén a tervek szerint héttagú, neves művészekből - színművészekből, színigazgatókból - álló zsűri értékeli a produkciókat. Az első díj 100, a második 75, a harmadik 50 ezer forintos pénzjutalommal jár, mindkét kategóriában és korcsoportban. Emellett különdíjakat és közönségdíjat is átadnak.


    A 2008-ban elhunyt Gyurkovics Tibor nevét viselő verseny fő támogatója Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia. A verseny fővédnöke Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. A verseny védnöke Nagy Gábor Tamás, az I. kerület és Vattamány Zsolt, a VII. kerület polgármestere.