Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Több ezer vásárlót mozgattak meg a kistermelői húsvéti termékek

Több ezer vásárlót mozgattak meg a kistermelői húsvéti termékek
  • 2017. 04. 10.

Óriássonka-vágással köszöntötték a húsvétot a Magyar Ízek Vásárán

 

Több mint háromezer vásárló látogatott el a hétvége során a Magyar Ízek Húsvéti Vásárára a Várkert Bazárba, amelyen a hagyományos finomságok mellett igazi ünnepi különlegességek is megtalálhatók voltak. Mintegy 100 hazai kistermelő vonultatta fel eredeti forrásból származó termékeit a mustrán. A tyúktojás mellett fürj- és strucctojást is lehetett kapni, mutatóban meg lehetett ismerkedni a kacsa és lúdtojással, és persze hímes- és csokoládétojás is akadt szép számmal.

{gallery}

Húsvét idején az éves sonkamennyiség mintegy 25 százalékát fogyasztja a hazai lakosság, amely megközelítőleg 6000 tonnát jelent. Az ilyen, a termelők bemutatkozását lehetővé tévő események kitűnő alkalmat teremtenek arra, hogy az ünnepi asztalra tiszta forrásból származó ételek kerüljenek  – emelte ki Daróczi László, az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a Magyar Ízek Húsvéti Vásárának megnyitóján. Ezután egy hatalmas, mintegy 45 kg-os óriás mangalicasonka megvágásával és kóstolásával köszöntötték az ünnepi sokadalmat a száz kistermelő finomságait felvonultató eseményen.

A több mint háromezer látogatót vonzó mustrára Magyarország minden területéről érkeztek kiállítók. Standjaikon a húsvéti ünnepkörhöz tartozó valamennyi hagyományos finomság jelen volt, de az egészségtudatos és ínyenc érdeklődők is megtalálták a számításukat. Hogy csak néhányat soroljunk a gasztronómiai különlegességekből: volt saját bőrében varrva érlelt Csöglei szárnyas sonka, frissen füstölt pisztráng, jerky (szárított marhahús), paleo és vegán joghurtok és jégkrémek, rengeteg féle krém-, vaj- és sajtspecialitás, levendulás termékek, vadszalámik és kolbászok, illetve vadhúsok és pástétomok, mézbor, marcipánlikőr, csipkebogyómag olaj, liofilizált gyümölcsök, étcsokoládés meggylekvár. A vásáron kapható volt a tyúktojás mellett fürj- és strucctojás is, mutatóban meg lehetett ismerkedni a kacsa és lúdtojással, és persze hímes- és csokoládétojásból sem volt hiány. Ez utóbbiból még a hölgyek örömére olyan is akadt, amely ékszert rejtett.

„Gyakorlatilag nincs is olyan résztvevő, aki ne érkezne valamilyen kuriózummal a vásárra. Hiszen itt nem csak az értékesítés a fontos, hanem az üzenet is: a magyar termelők minőségi, tradicionális, ugyanakkor mindig megújulásra kész, eredeti forrásból származó portékái felveszik a versenyt bármilyen nemzetközi kínálattal vagy nagyipari termékkel. Nem véletlen, hogy sok látogató programként tekint a Húsvéti Vásárra, ahol kóstolgathat, nézelődhet, ismerkedhet a gasztronómiával” – hangsúlyozta Pap Krisztián, az immár 12 éve aktívan működő Magyar Ízek alapítója.

A Magyar Ízek Húsvéti Vásárát, mint az OMÉK 2017 népszerűsítő programját a Földművelésügyi Minisztérium és az Agrármarketing Centrum támogatja, fővédnöke dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.  Az OMÉK célja, hogy minél több kistermelő, őstermelő, családi gazdálkodó lehetőséget kapjon a bemutatkozásra. A kiállítás idén szeptember 20-24. között számos újdonsággal várja a látogatókat: kibővül területtel, bioszigettel, gyermekszigettel, sőt, a Hungexpo Vásárközpont területe mellett már a Kincsem parkban is, állattenyésztéssel kapcsolatos programokkal.

Címkék