Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A briteknek leginkább a csokoládétojás jut eszükbe a húsvéti ünnepről

A briteknek leginkább a csokoládétojás jut eszükbe a húsvéti ünnepről A briteknek leginkább a csokoládétojás jut eszükbe a húsvéti ünnepről

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
    A britek háromnegyedének mindenekelőtt a csokoládétojás jut eszébe a húsvétról.

    A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov a héten 2670 brit felnőttet kérdezett meg arról, hogy gondolkodásukban mi kapcsolódik a legszorosabban húsvét ünnepéhez. Több lehetőséget is ki lehetett választani, de a legtöbben, 76 százaléknyian a húsvéti csokoládétojást jelölték meg.


    A második helyre 67 százalékkal a négynapos húsvéti munkaszüneti hétvége került, 62 százaléknak pedig a Nagy-Britanniában első számú húsvéti édes péksüteménynek számító mazsolás-fahéjas kalács, a hot cross bun is eszébe jutott az ünnepről.


    Krisztus személyét a megkérdezettek 55 százaléka köti szorosan húsvét ünnepéhez.


    A YouGov vizsgálata az átlagon belül jelentős generációs eltéréseket is feltárt.


    A 18-24 éves korosztály 44 százaléka, a 25-49 éves korcsoport 45 százaléka, az 50-64 év közöttiek 65 százaléka, a 65 év felettiek 69 százaléka mondta azt, hogy  gondolkodásában Krisztus és a húsvéti ünnep szorosan összekapcsolódik.


    A brit iskolákban ilyenkor esedékes kéthetes tanítási szünetet a felnőttek 40 százaléka is díjazza, mivel a húsvéti iskolai szünetet kihasználva gyermekes családok milliói kelnek útra. 


    A brit oktatási törvény szigorúan tiltja, hogy a családok iskolaidőben utazzanak el gyerekeikkel vakációra; ilyen esetekben az iskolák 120 font (45 ezer forint) pénzbüntetéssel sújthatják a vétkes szülőket. Az egyik ilyen büntetés ügye a minap a brit legfelsőbb bíróságig jutott, de a legfőbb fellebbviteli fórum is a büntetést kirovó iskola javára ítélt a fellebbező szülők ellenében.