Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hogyan gazdálkodjunk okosan a locsolópénzzel?

Hogyan gazdálkodjunk okosan a locsolópénzzel?
B3V3Z3T3M

A húsvétkor sokan elutaznak, mások otthon töltik az ünnepet, a locsolás azonban a legtöbb család esetében a hagyomány részét képzi. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője annak járt utána, mennyi locsolópénzt kapnak idén a gyerekek és ezzel hogyan érdemes gazdálkodniuk.

 

Húsvét alkalmával a gyerekek izgatottan készülnek, a fiúk locsolóverssel a lányok pedig piros tojással várják az ünnepet. A tradíció ugyan visszaszorulni látszik, és mindinkább előtérbe kerül az ajándékozás, a legtöbb helyen még a húsvéti rutin részének számít a locsolás. A szülők jellemzően kisebb játékkal, csokival és más édességgel kedveskednek, a fiúk emellett 500 és 1000 forint közötti összeget kapnak a locsolásért. A hozzátartozók esetenként nagyobb címletekkel is kedveskednek. Itt is fontos azonban a mértéktartás. Érdemes megbeszélni, hogy mennyi locsolópénzre számíthatnak, ezzel is elősegítve a gyerekek tanulási folyamatát, miként takarékoskodjanak, és hogyan érjék el a vágyott célt.

 

A látogatások alkalmával a fémpénztől a komolyabb összegekig is begyűjthetnek a fiúk. Tapasztalatok szerint az összegyűjtött pénz 4000 forinttól akár 20.000 forintig is terjedhet. Vélhetően ez nagyobb összeg, mint ami sokszor zsebpénzből összegyűlik, ezért érdemes átgondolni az új helyzetet. A megkeresett pénzt fejben gyorsan elköltik a gyerekek, de az okos döntésekhez nem árt egy kis útmutatás, okítás. A nagy összeg láttán hamar csábulnak el a gyerekek, amitől jó, ha visszatartjuk, megóvjuk őket. A locsoló fiúk ugyan úgy érzik, mivel megdolgoztak a jutalomért, így annak felhasználásáról is ők dönthetnek. Ez valóban jó, ha így van, mert a felelősség is így élhető át, így tanulható. De a gondolkodásukat jó kérdésekkel és esetleg tanácsokkal segíthetik a szülők, nagyobb testvérek. A mérlegelés, a tervezés, információgyűjtés mind a helyes pénzügyi döntések alapjai.

 

„Fontos, hogy a család együtt is leüljön, és közösen beszéljenek a pénzügyekről, illetve játékos formában közelítsenek a téma felé, hiszen minél előbb megismerkednek a gyerekek az alapvető pénzügyi fogalmakkal, annál előbb megtanulnak – többek között – tervezni és beosztani, ezáltal pedig okosabb, magabiztosabb de mindenképpen pénzügyileg tudatos döntéseket hoznak majd a későbbiekben. Ennek a gyakorlatnak az elsajátítására pedig egy nagyon jó fejtörő a locsolópénzzel való gazdálkodás.” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Bank kommunikációs igazgatója.

 

 

 


 

Címkék