Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nem járnak rendszeres szűrésre a magyarok

Nem járnak rendszeres szűrésre a magyarok
B3V3Z3T3M

Az NN Biztosító támogatásával folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

Nem járnak szűrővizsgálatokra, pedig elhízottak és a túlsúllyal kapcsolatos gondokkal, magas vérnyomással, ízületi és érrendszeri problémákkal küzdenek a magyarok, miközben teljesen egészségesnek gondolják magukat - többek között ez derül ki Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramjának eredményeiből. A hét éve működő program az idén 181 helyszínen kínál átfogó szűrést és életmód-tanácsadást és segítséget a tudatos pénzügyi tervezésben több ezer embernek, az NN Biztosító támogatásával.

Magyarországon a várható élettartam az egyik legrövidebb az Európai Unióban: csak 76 év. Hazánk a dohányzásban és az egy főre jutó alkoholfogyasztásban, valamint a túlsúlyproblémákat illetően tartozik az európai élmezőnybe, de itt a legmagasabb az ezer főre jutó rákbetegségek száma is. * A megelőzés, a rendszeres orvosi ellenőrzés, az egészségtudatos életmód és a kiegyensúlyozott táplálkozás a leghatékonyabb fegyverek a betegségek elleni küzdelemben. Csakhogy évek óta probléma, hogy a magyar lakosság távol marad a szűrővizsgálatoktól - mutat rá az NN Biztosító Egészségteszt felmérése**.

06NN_1376-1_diagram_sokanA szomorú tényeket megerősítik Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramjának (MÁESZ) eredményei*** is. Az elmúlt hét év alatt érdemben nem változott a háziorvosi, szakorvosi szűréseken megjelenők aránya. A tavaly a programban vizsgált személyek esetében háziorvosi szűrésen évente mindössze 17,6 százalék jelent meg, míg ötéves gyakorisággal is csupán 21,1 százalék. A szakorvoshoz ennél többen látogatnak el (23,4 százalék évente, 31,2 százalék ötévente). Az adatok szerint a nők egyértelműen nagyobb arányban vesznek részt szűrővizsgálatokon, mint a férfiak.

A rendszeres szűrés jelentőségét növeli, hogy az olyan betegségeket, mint például a magas vérnyomás, nehéz vizsgálat nélkül észrevenni a tünetmentes időszakban. Márpedig a szűrésen részt vett több mint százezer adatait megadó férfi 42%-a, valamint a nők 25-%-a küzd magas vérnyomással, miközben egészségesnek gondolja magát.

Az NN Biztosító éppen ezért elkötelezett a prevenciós programok támogatásában. Idén a biztosító arany fokozatú főtámogatója a MÁESZ rendezvénysorozatának. A szűrőprogram részeként országszerte 181 helyszínen bárki felméretheti egészségügyi állapotát egy szűrőkamionban, majd tanácsokat kaphat egészségének megőrzéséhez és az egészségével kapcsolatos tudatos pénzügyi tervezéshez. A szűrésekre már most alig lehet helyet kapni, ami mutatja: jelentős az igény a preventív egészségügyi szolgáltatások iránt.

Minden olyan támogatási lehetőséggel élünk, ahol releváns válaszokat, információkat kaphatunk olyan égető társadalmi kérdésekkel kapcsolatban, mint a félelmek vagy a szűrések halogatása, illetve ezzel összefüggésben a társadalom önmaga által torzított egészségügyi önképe. Felelősségünk és feladatunk, hogy - edukációs szerepkörünkben – felhívjuk a figyelmet és egyben segítséget adjunk, például a tudatos pénzügyi előre tervezéshez.” – emelte ki a szűrőprogram támogatása kapcsán Csanda Gergely, az NN Biztosító kommunikációs vezetője.

A magukat egészségesnek gondoló férfiak 42, a nők 25 százaléka küzd magas vérnyomással – derül ki a MÁÉSZ eredményeiből. A hypertóniával diagnosztizált nők 57, a férfiak 69 százalékának esetében a vérnyomás célérték felett volt, miközben a betegség fő kiváltó okának számító elhízás, dohányzás, italfogyasztás tekintetében romlottak, vagy csak nagyon kis mértékben javultak a mutatók. A dohányzók száma például minimálisan csökkent az elmúlt hat évben, ám nem növekedett a leszokáson elgondolkozó nikotinfüggők aránya. Tavaly a teljes körű szűrésben részt vevő több mint 14 ezer páciens 24 százaléka dohányzott (ez az arány néhány százalékkal alacsonyabb a 2010-ben mért értéknél) és közülük 36,4 százalék gondolt arra, hogy szeretne megszabadulni káros szenvedélyétől.

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás:
* KSH

https://www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tps00025.html

** Az NN -100 ezer forintnál magasabb havi nettó jövedelemmel rendelkezőkre nézve- reprezentatív mintán végzett felmérése – 2015

*** MÁÉSZ: - Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának 2017-es eredményei alapján

Címkék