Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Desierto – Migrációs válság egy mexikói rendező szemével

Desierto – Migrációs válság egy mexikói rendező szemével

Április 20-tól látható a hazai mozikban az Oscar-díjas Gravitáció forgatókönyvét apjával, Alfonso Cuarónnal közösen jegyző Jonás Cuarón első nagyjátékfilmje, a Desierto – Az ördög országútja. A Jeffrey Dean Morgan és Gael García Bernal főszereplésével készült thriller a globális méreteket öltő menekültválságra reflektál egy fiktív történettel, rémálomszerű szituációba helyezve az illegális bevándorlókat.

{gallery}

A dokumentarista hangulatban kezdődő, majd a rövid felvezetést követően mindvégig feszült és izgalmas thrillerben egy csapat bevándorló megpróbál átkelni a mexikói határon, hogy eljusson az Egyesült Államokba. Köztük van Moises is (Gael García Bernal), aki az USA-ban élő kisfiához tart. Az embercsempészek teherautója azonban lerobban a sivatag közepén, így gyalog kell folytatniuk az útjukat. Már úgy tűnik, lassan célt érnek, amikor hirtelen lövések dördülnek. Egy gyűlölettől fűtött „önjelölt határőr” (Jeffrey Dean Morgan) állja útjukat: egy felhergelt vadászkutyával és távcsöves puskával felszerelt őrült hazafi, aki miután elégedetlen a rendőrség munkájával, úgy dönt, a maga kezébe veszi a határvédelmet és hidegvérrel elkezdi lelőni a csoport tagjait. A maroknyi túlélővel kíméletlen macska-egér játék kezdődik a kietlen sivatagban, amely során a torokszorító feszültség egy perce sem szűnik meg…Ez utóbbira jellemző, hogy a filmet forgalmazó Pannonia Entertainment 16-os korhatárral adta be besorolásra a filmet, de végül a legszigorúbb, 18 éven felülieknek szóló kategóriát kapta meg.

 

Hivatalos, magyar feliratos előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=qOKMrszyFOY

 

A filmes feszültségkeltés eszköztárát maximálisan kihasználó alkotást a Gravitációval Oscar-díjat nyert Alfonso Cuarón producerként, fia, Jonás Cuarón pedig író-rendezőként jegyzi. A főszerepben a Walking Dead sorozat egyik főgonoszát, Negant zseniálian alakító Jeffrey Dean Morgan és Gael García Bernal (Korcs szerelmek, Anyádat is, Che Guevara: Egy motoros naplója) láthatók. A film a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be, ahol elnyerte a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját, majd 2016-ban Mexikó hivatalos Oscar-nevezettjeként szállt versenybe a Legjobb idegen nyelvű film díjáért.

 

A Desierto magyar alcímét a film forgatási helyszínéűl szolgáló Sonora-sivatag határmenti útszakaszának elnevezése adta. Ezen a szakaszon gyakoriak az illegális határátlépések, de a pokoli hőség miatt sokan nem élik túl az utazást. „Az ördög országútjának” nevezett utat anomim sírhelyek ezrei szegélyezik, azok földi maradaványai, akik a határon ugyan át tudtak szökni, de a szélsőséges időjárással már nem tudták felvenni a harcot. Bár a film még Donald Trump elnöki kampánya és hivatalba lépése előtt történt, a fiktív történet, amit bemutat, egy bajlós hangvételű, sajátos művészi reflexióként is értelmezhető az elharapódzó idegengyűlöletre és migrációhoz kapcsolódó szélsőséges reakciókra.

 

A Desiertót április 20-tól vetítik a mozik, Budapesten a Corvin, Művész és Toldi Moziban valamint a Cinema City Westend, Aréna és Allee mozikban látható, emellett országszerte számos további helyszínen, többek között Szegeden, Debrecenben, Pécsett, Szombathelyen és Miskolcon is bemutatják, eredeti nyelven, magyar felirattal. A vetítési helyszínek teljes listája a film Facebook-oldalán, a https://www.facebook.com/DesiertoMozi címen olvasható.

 

Sajtókapcsolat:

 

Zsarnai Gábor

sajto@pannonia-entertainmnet.com

+36 30 455 0422

 

Letöltések

 

Magyar plakátok (álló/fekvő): http://pannonia-entertainment.com/Desierto_PLAKATOK

 

Letölthető képanyag: http://pannonia-entertainment.com/Desierto-KEPANYAG

 

 

 

 

 

Film adatlap

 

DESIERTO - Az ördög országútja

színes, feliratos mexikói-francia thriller, 88 perc, 2015

Korhatár: 18 éven felülieknek

Magyarországi bemutató: 2017. április 20., forgalmazza a Pannonia Entertainment

 

Főszereplők:

Moises: Gael García Bernal

Sam: Jeffrey Dean Morgan

Adela: Alondra Hidalgo

Mechas: Diego Catano

Lobo: Marco Pérez

 

Alkotók:

rendező: Jonás Cuarón

forgatókönyvíró: Jonás Cuarón, Mateo Garcia

operatőr: Damian Garcia

vágó: Jonás Cuarón

producer: Alfonso Cuarón, Carlos Cuarón, Jonás Cuarón, Alex Garcia, Charles Gillibert

zene: Woodkid