Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Toyota Sports 800 története

A Toyota Sports 800 története A Toyota Sports 800 története
B3V3Z3T3M

 

A Toyota Sports 800-nak óriási jelentősége van a japán mobilitás és motorizáció történetében – ez volt az első, a Toyota Motor Corporation által sorozatban gyártott sportautó.

A modell 1965 áprilisában jelent meg a japán piacon, kb. két és fél évvel azután, hogy az 1962-es Tokyo Motor Show-n bemutatták elődjét – a könnyű, kétszemélyes Toyota Publica Sports koncepciómodellt, melynek teljes tetőszerkezete egy sínrendszer segítségével hátratolható volt. Így egyszerre volt kupé, kabrió, és targamodell.

Akár egy koncepció

A Toyota Sports 800 (gyári jelölése UP15) nem sokban tért el a koncepció-modelltől. A sorozatgyártott modellben lemondtak a korszakalkotó, de kevéssé praktikus, hátrafelé csúsztatható tetőről. Helyette hagyományos ajtók kerültek beépítésre, valamint egy innovatív, leszerelhető tetőpanel, amelyet használaton kívül a csomagtartóba lehetett elhelyezni. Ez volt a targa kialakítás elsők között történő felhasználása sorozatgyártott gépkocsiban!

Ezen kívül, a Publica koncepcióautóban használt U sorozatú, rendkívül takarékos kéthengeres boxermotort – 697 köbcenti, 28 lóerő, léghűtés – egy erősebb, 790 cm3-es 2U-B verzió váltotta. A 45 lóerős, 5400-as maximális percenkénti fordulatot kínáló motor a hátsó kerekeket hajtotta, és száz kilométerenként mindössze 3,9 literes fogyasztást tett lehetővé!

Olyan könnyű irányítani, mint egy repülőgépet

A néhány tíz lóerőben mért motorteljesítmény ma elképzelhetetlen lenne egy sportautóban, a Toyota Sports 800 azonban kétféle módon birkózott meg ezzel a problémával. Elsősorban, a Shozo Sato által tervezett karosszéria a kor egyik legjobban sikerült, legáramvonalasabb munkája volt. Másodsorban, a modell főmérnöke Tatsuo Hasegawa repülőipari tapasztalatokkal rendelkezett, ami lehetővé tette egy olyan könnyű és dinamikus autó létrehozását, ami olyan könnyedén volt irányítható és annyira volt reszponzív, mint egy műrepülőgép.

{gallery}

Az önhordó karosszéria acélból készült, míg a karosszéria egyes paneljei – többek között a tető leszerelhető része, valamint az üléskeretek – alumíniumból készültek. Ennek köszönhetően a Toyota Sports 800 mindössze 580 kg-t nyomott és maximálisan 160 km/h-ig gyorsult fel álló helyzetből.

Az első igazi Japán versenyautó

1965-1969 között a Kanto Auto Works üzemében (ma a Toyota Motor East Japan Inc. része) összesen 3131 példány készült a modellből. Az autót soha nem exportálták hivatalosan, így szinte minden Toyota Sport 800 jobb kormányos. Készült azonban egy 300 autóból álló balkormányos sorozat is, melynek egy része magánimport keretében az Egyesült Államokba került.

Ezeket a modelleket az Okinawán állomásozó amerikai erők katonáira gondolva készítették, és többségük valóban hozzájuk került.

A kiváló teljesítménynek és a nyitott karosszériának köszönhetően a Toyota Sports 800 nagy népszerűségre tett szert a fiatalok körében. A kocsi emellett a japán - főleg hosszú távú - versenyeken sikert sikerre halmozott, ezeken a futamokon megbízhatósága és alacsony üzemanyag-fogyasztása jelentett előnyt számára. Példaként említhető az 1967-es 24 órás Fuji futam, ahol a dobogón három Toyota állt, a harmadikon a Sport 800, az elsőn és a másodikon pedig egy-egy 2000GT.

A becslések szerint a gyártás megkezdése óta eltelt fél évszázadot az összes legyártott Toyota Sport 800 körülbelül 10 százaléka élte túl, ezek többsége Japánban található. Ezért a gyakran csak Yota-Hachinak nevezett (hachi japánul nyolcat jelent) Toyota Sport 800 a gyűjtők által rendkívül keresett autóvá vált. Hírét növelték a kísérletező kedvű gyári módosítások is.

A Toyota hibridek kezdetei

A Toyota első sportautója évek múltán a modern hajtásrendszerekkel kapcsolatos kísérletek terepévé vált. Az 1979-es Tokyo Motor Show-ra a Toyota elkészítette az elektromotoros Sports 800 Hybrid változatot, melyben az áramot gázturbina hajtású generátor szolgáltatta. 2011-ben mutatták be a tokiói autószalonban a tokiói Toyota Technical College növendékei által épített elektromos Toyota Sports EV-Twint. Ugyanakkor a Toyota Sports 800 által hátrahagyott leglátványosabb örökség minden bizonnyal az iparág talán legjobb boxermotorjának felhasználása a Toyota GT86 modellben.

 

Címkék