Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Google után az Apple is Lexus RX 450h-kat használ autonóm jármű rendszereinek fejlesztéséhez

A Google után az Apple is Lexus RX 450h-kat használ autonóm jármű rendszereinek fejlesztéséhez
  • 2017. 06. 09.

Az Automotive News információi szerint a kaliforniai technológiai óriás – Project Titan névre hallgató projektje keretében – az eddigi három mellett további önvezető járművek közúti tesztelésére kapott engedélyt. A hírek szerint az Apple által végzett tesztek platformja továbbra is a hibrid hajtású Lexus RX 450h lesz.

Kalifornia állam kibővítette az engedélyét az Apple autonóm járművek közutakon való tesztelésére. A tesztekben 3+3 Lexus RX 450h gépkocsi és hat sofőr vesz részt. Meg nem erősített hírek szerint az önvezető jármű vezérlőszoftverének alapjait már sikerült kifejleszteni, a közúti tesztek bővítése a program további finomítását jelentheti.

Beszámolók szerint a rendszer lelkét jelentő Velodyne Lidar lézeres távolságmérőjét az április végén kezdődött közúti próbák óta nagymértékben sikerült tovább fejleszteni, de a napokban megkezdett további tesztekhez szükség volt a tesztflotta bővítésére, amit természetesen Lexus RX modellekkel oldott meg az Apple.

Figyelemreméltó tény, hogy nem az Apple az első cég, amely a közúti tesztekhez hibrid Lexus RX-eket használ – hosszú évek óta ez a típus alkotja a Google tesztjármű-flottájának gerincét is, mely széleskörű kutatásokat folytat az autonóm vezetési technológiák területén.

A Google tesztautói kezdetben Toyota Priusok voltak, később csatlakoztak a flottához a hibrid hajtású Lexus RX modellek. Jelenleg a Google több mint húsz Lexus RX 450h-t használ.

De mi az oka annak, amiért az IT-óriáscégek mindegyike hibrid autókat használ az autonóm rendszerek teszteléséhez?

A közelmúltban a TorqueNews újságírói megkérdezték erről John Hansont, a Toyota Research Institute szakértőjét. Hanson elmondta, hogy a hagyományos meghajtású autók nem képesek biztosítani az önvezető járművek meglehetősen komplex szenzor- és számítógépes rendszerének működtetéséhez szükséges kellő mennyiségű áramot, míg a hibridek és elektromos autók esetében ez nem jelent problémát.

Hanson külön kiemelte, hogy a tesztautók, amelyeket az Apple vagy a Google használ, minden esetben hagyományos Lexus hibridek, melyek nem igényelnek hálózati töltést. Ez azt mutatja, hogy a fékenergia-visszanyerés sokkal hatékonyabb annál, mint ahogy azt általában gondolják a hibrid hajtást nem ismerő emberek.

 

{gallery}

 

 

Címkék