Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Már a kézmozdulatot is felismerő rendszer érkezik az autókba

Már a kézmozdulatot is felismerő rendszer érkezik az autókba
  • 2017. 06. 16.

A kézmozdulat-interakció és az érintő kijelző kombinálása kevésbé tereli el a sofőr figyelmét, így erősebb marad a koncentráció vezetés közben

A rendszer felismeri a „kedvenc” mozdulatokat

Az intuitív érintő gesztusokat könnyű használni, így a vezetést még kényelmesebbé teszik

A sofőrök és az autóik közötti non-verbális kommunikáció javításának érdekében a Continental kézmozdulatot felismerő rendszert fejlesztett ki az autóvezetők részére. A gesztus-interakció és az érintő kijelző kombinálásának köszönhetően a sofőrök konkrét, meghatározott jeleket rajzolhatnak a beviteli képernyőre, így számos funkciót és szolgáltatást érhetnek el az eddigieknél jóval gyorsabban. „A rezgő visszajelzés módszerét alkalmazva a mozdulatok és a rendszervezérlés lehetővé teszi, hogy a sofőr sokkal hamarabb férjen hozzá a funkciókhoz, mint hagyományos gombok és kapcsolók által. A két elem kombinációjával jelentősen csökkenthető a sofőr figyelmének elterelődése a szimpla érintőképernyős módszerhez képest” - magyarázta Dr. Heinz Abel, a Continental „Ember-Gép-Felület” üzletágának vezetője.

A sofőrök könnyedén hozzáférhetnek az új funkciókhoz, ha két ujjal megérintik a kijelzőt. Nincs további tennivalójuk, például a szöveg kézzel való begépelése nem szükséges. A gesztus-érintőmód aktiválása után, ha például két ujjal szív alakot rajzol a vezető a kijelzőre, automatikusan hívja a kedvencként beállított telefonszámot vagy egy háztető-jellel üzenhet a navigációs rendszernek, hogy irányítsa haza. Egy kör alak rajzolásával akár bekapcsolható az otthoni légkondicionáló rendszer már a hazafelé úton.

„Ahhoz, hogy ezek a koncepciók megfelelően működjenek, fontos hogy a mozdulatok ösztönösek legyenek, és ne kelljen külön megtanulni őket. Ugyanakkor az is elengedhetetlen, hogy megrajzolásuk ne vonja el a figyelmet a vezetés feladatáról, a formák könnyen megjegyezhetőek legyenek. A Continental által készített tanulmányok is igazolták mindezt” – tette hozzá Dr. Heinz Abel.

A Continental által végzett kutatás többek között azt is kimutatta, hogy a két ujjal rajzolt alakzatok akár harmadával lecsökkenthetik a kívánt funkció vagy szolgáltatás elérésének idejét. Emellett a két ujj használata 25 százalékkal csökkentette a működtetéshez szükséges szellemi munkát az egyujjas érintéshez képest.

A kétujjas mozdulatok a beviteli képernyő érintő kijelzős felületének bármelyik részére rajzolhatóak, így a sofőröknek szinte nem is kell levenniük a szemüket az útról; ez biztosítja az intuitív és felhasználóbarát működtetést. Ugyanakkor ez a koncepció kiterjeszti a hagyományos ember és gép közötti párbeszédet azzal, hogy lehetőség van kedvenc opciók létrehozására, amelyeket az első menüszintről közvetlenül elérhetünk. „Az érintési kézjelek lefedik a sofőrök és az autók közötti kommunikációban leggyakrabban használt funkciókat, miközben ezzel az új megközelítéssel a rendszer használata még szórakoztatóbbá válik” – mondta el Dr. Heinz Abel, összefoglalva az új megoldás előnyeit.


 

 

A Continental AG-ról

A Continental úttörő technológiákat és szolgáltatásokat fejleszt a fenntartható és hálózatba kapcsolt személy és áruszállítás számára. Az 1871-ben alapított technológiai vállalat biztonságos, hatékony, intelligens és elérhető megoldásokat kínál a járművek, gépek, a közlekedés és a szállítmányozás számára. A Continental együttes forgalma 2016-ban elérte a 40,5 milliárd eurót. Jelenleg a cégcsoport több mint 227 000 alkalmazottat foglalkoztat 56 országban. 

 

A Continental Magyarországon

A Continental a világ egyik vezető autóipari beszállítója,  Magyarországon hat gyárral és egy gumiabroncs kereskedelmi központtal van jelen és a bérelt munkaerővel együtt mintegy nyolcezer munkavállalót foglalkoztat. A Continental folyamatosan és nagy mértékben járul hozzá a közlekedés biztonságának javításához és a globális klímavédelemhez. Mindezt teszi fékrendszerek, hajtómű- és futómű-komponensek műszerezés és infotainment megoldások által, valamint a járműelektronika, gépjárműabroncsok és műszaki elasztomer-termékek gyártásával és szállításával.

A Continental AG öt divíziója (Interior, Chassis & Safety, Powertrain, ContiTech, Tyre) végez gyártó-, szoftverfejlesztési és kereskedelmi tevékenységet Budapesten, Veszprémben, Szegeden, Makón, Vácott, Nyíregyházán valamint Budaörsön. A gumiabroncs üzletág 1991 óta képviselteti magát a magyar piacon értékesítési irodával és disztribúciós raktárral.

Címkék