Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mecsetből távozó muszlimok közé hajtott egy furgon Londonban

Mecsetből távozó muszlimok közé hajtott egy furgon Londonban

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
    Gyalogosok közé hajtott egy furgon hétfő hajnalban London északi részén, egy mecset közelében. A Brit Muszlim Tanács tájékoztatása szerint a szándékosan elütött emberek a helyi mecset közösségének tagjai, akik a Ramadán böjtjét követő esti imádságról távoztak.

    Az incidens a Finsbury Park közelében működő mecset muszlim kulturális központja mellett történt a Seven Sisters Roadon.


    A Scotland Yard közölte, hogy a gázolásnak számos sérültje van, és egy személyt őrizetbe vettek.


    Theresa May brit miniszterelnök rettenetes incidensnek nevezte hétfő hajnali nyilatkozatában a történteket.


    Az Evening Standard című londoni napilap online kiadásának értesülése szerint a gázolás után a furgon vezetője, egy fehér férfi kiszállt a járműből és legalább egy embert megkéselt.


    A legnagyobb brit bulvárlap, a The Sun úgy tudja, hogy a támadásban tizenketten megsérültek, és valószínűleg ketten életüket vesztették.


    A The Sunnak nyilatkozó szemtanúk közül egyesek azt mondták: úgy látták, hogy az őrizetbe vett férfi két társa elfutott a helyszínről.


    Egybehangzó médiaértesülések szerint a furgont egy walesi haszonjármű-kölcsönző cégtől bérelték.


    Ezeket az értesüléseket a londoni rendőrség hétfő hajnalig nem erősítette meg.


    A furgon vezetőjét szemtanúk szerint a járókelők a földre teperték, és a kiérkező rendőrök őrizetbe vették.


    Június elején három terrorista egy furgonnal a London híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt.


    Ebben a támadásban heten életüket vesztették, 48-an megsérültek.


    A kiérkező fegyveres rendőri egység mindhárom merénylőt az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte.


    Március 22-én egy magányos támadó, az 52 éves Khalid Masood bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni parlament mellett ívelő Westminster híd zsúfolt járdáján, ezután kiszállt, és megkéselte a parlament bejáratát őrző rendőrök egyikét.


    A merényletnek a meggyilkolt rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A parlament fegyveres őrsége a támadót agyonlőtte.


    A két terrorcselekmény elkövetőit a rendőrség szerint a szélsőséges iszlám ideológia vezérelte. 


    A Finsbury Park mecsetjének imámja volt két évtizede a gyújtó retorikájáról hírhedt hitszónok, Abu Hamza el-Maszri, akit azonban saját közössége távolított el a mecset éléről 2003-ban.


    Az egyiptomi születésű Abu Hamzát 2006-ban hét év fegyházra ítélték Nagy-Britanniában, egyebek mellett fajgyűlölő ideológia terjesztése és erőszakra felbujtó prédikációi miatt.


    A brit hatóságok Abu Hamzát 2012-ben kiadták az Egyesült Államoknak, ahol terrorizmus vádjával két éve életfogytiglani börtönre ítélték.


    Hamza tevékenységét annak idején a Brit Muszlim Tanács több nyilatkozatban is elítélte.

Címkék