Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Lángra lobbant adománygyűjtő hagyomány

Lángra lobbant adománygyűjtő hagyomány Lángra lobbant adománygyűjtő hagyomány
Szerkesztő

Karitatív, közösségi, helyi – a pünkösdölő élelmiszerakcióval másodszor is megmozdította Balmazújváros lakóit a Magyar Vöröskereszt helyi alapszervezete és a területi szervezet.

 

Halogatni nem lehet, ha a napi túléléshez élelmiszerre van szükség. Balmazújvároson azt tapasztalták a vöröskeresztesek az elmúlt években, hogy a nélkülöző sokgyermekes családok tavaszra kimerítik tartalékaikat – melyek zömmel a vöröskeresztes karácsonyi adományokból származnak. A köztudatban azonban csak a karácsonyi jótékonyság szokása él. Év közben többnyire használt ruha érkezik az Vöröskereszt területi irodájába, pedig rengeteg a hátrányos helyzetű család, és sok az éhes gyermek.

{gallery}

Összekapcsolt múlt és jelen

 

Régi helyi népszokást elevenített fel a Magyar Vöröskereszt Balmazújvárosi (2. számú) alapszervezete és a területi szervezet: a pünkösdölő adománygyűjtést. Az idősebbek még emlékeztek arra, amikor a tavaszi ünnepen a gyerekek táncolva, énekelve kértek adományt a szegényeknek.

Erre emlékeztették a balmazújvárosiakat tavaly a vöröskeresztesek, amikor először meghirdették a tavaszi élelmiszergyűjtést azzal a céllal, hogy gyorssegélyt adjanak a családoknak, élelmiszertartalékot tegyenek félre krízishelyzetbe kerülő embereknek, és hagyományt teremtsenek a tavaszi gyűjtésből. Az akció elérte első két célját. Idén merült fel a kérdés, hogy sikerült-e adománygyűjtő hagyományt teremteni.

 

Globálisan és lokálisan a Vöröskereszttel

 

2017. június 9-én és 10-én pünkösdi élelmiszergyűjtést hirdettek plakátokon, szórólapokon és a helyi újságban a vöröskeresztes munkatársak, tagok és önkéntesek. Az akciónak két helyi üzlet adott helyet – a Balmaz-Szabó Kft. és a Balmaz-Coop Zrt. boltja. Az ötlet és munkaerő készen állt a vöröskeresztes önkéntesekkel, tagokkal és munkatársakkal, de a lakosság tájékoztatásának, az önkéntesek étkeztetésének költségeihez támogatásra volt szükség. Ebben segített a Magyar Vöröskereszt pályázata (a Kenedi 2017/1 kiírás C komponense).

Az ’újvárosiak ebben az évben is bebizonyították, hogy szívesen segítenek és erős bennük a hagyománytisztelet: a két nap alaatt 253 kg adomány gyűlt össze. Ebből 50 családnak adtak 4 kg-os élelmiszercsomagot a vöröskeresztes tagok, önkéntesek és munkatársak, és 35 kg vésztartalékot képeztek.

 

Komplex hatású gyűjtés

 

A hagyományt tehát újra élesztette a Vöröskereszt Balmazújvároson. Ezzel az itt élők közösség erőit sikerült mozgósítania, a helyiek segítettek a helyieken. Az akcióban a Földet behálózó szervezet lokálisan cselekedett, s a világszervezet társadalmi beágyazottsága is erősödött egy olyan akcióban, amely segített egyensúlyt teremteni a tavaszi szociális segítségnyújtásban.

Címkék