Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Hyundai N almárkája Namyangban született, a Nürburgringen tökéletesítették

A Hyundai N almárkája Namyangban született, a Nürburgringen tökéletesítették
  • 2017. 07. 18.

A Hyundai i30 N a Hyundai első nagyteljesítményű modellje az N almárka alatt. Az „N”, Namyang városát jelenti, ahol a Hyundai globális K+F központja található Koreában és ahol az ötlet megszületett. Valamint „N”, mint Nürburgring, amely otthont ad a Hyundai európai tesztközpontjának, ahol az N almárkát további fejlesztéseknek és teszteknek vetették alá. A Namyang és a Nürburgring közötti szoros kapcsolat teremtette meg az alapokat az N számára, amely azzal a céllal született, hogy a vezetést valódi élménnyé tegye. A sikánt, vagyis a kettős kanyart szimbolizáló „N” logó megtestesíti ezt a szempontot - agilis autó, amit élvezet vezetni és a kanyargós utakon rendkívüli vezetési élményt nyújt.

 

A Motorsport inspirálta – a Hyundai bizonyította pályaképességét

A 2013-as év elején a németországi Alzenau-ban alapított Hyundai Motorsportot annak a hosszú távú motorsportprogramnak a kidolgozására hozták létre, amelynek során megmutatkozik a Hyundai autókba épített érzelemgazdagsága és mérnöki munkájának minősége. Az elmúlt négy évben a Hyundai Motorsport sikeresen teljesített a FIA Rally Világbajnokságon (WRC), amelyet a világ egyik legnagyobb kihívását jelentő és legváltozatosabb motorsport versenyének tartanak:

2013: 

-  Az i20 WRC bevezetése.  

 

2014:

  • Újabb megjelenés a WRC-n.
  • Az i20 WRC-vel a Hyundai Motorsport négyszer áll a pódiumon és a gyártók között negyedik helyezettként fejezi be a WRC-t. 

 

2015:

  • A Hyundai N almárkájának piacra dobása a Frankfurt Motorshow keretében olyan koncepcióautókkal, mint az N 2025 Vision Gran Turismo és az RM15.
  • A Hyundai négyszer áll a pódiumon és harmadik helyezettként végez a WRC-n.

 

2016:

  • Nagyteljesítményű verseny-koncepcióautók bevezetése: RM16 a Paris Motor Show keretében és az RM 30 a Busan Motor Show-n. 
  • A Hyundai hétszer áll a pódiumon és második helyezettként végez a WCR-ren.

 

2017:

  • A sport új korszakának hajnala, az új technikai előírások bevezetésével, melyek jellegzetesebb, erőteljesebb és drámaibb külsejű WRC autókat eredményeznek.
  • A Hyundai első tömegtermelésben gyártott nagyteljesítményű autójának, az i30 N-nek bemutatása
  • A Hyundai hatszor áll a pódiumon, csak a szezon első felében, és jelenleg második helyen áll a WCR-pilóták és csapatok rangsorában.


A Hyundai nagy teljesítményű koncepciója a WRC autók fejlesztése során keletkezett. Ezért a WRC-re mint az N almárka – beleértve az i30 N-t – bölcsőjeként tekintünk. A futamok során, amikor murvás, aszfaltozott, havas és jeges utakon versenyeznek az autók, a Hyundai mérnökei további finomításokat és potenciális teljesítménynövelő módosításokat határoztak meg az i30 N számára.

 

Nürburgring tesztközpont

 

A Nürburgring a kezdetektől fogva és továbbra is az a helyszín, ahol az N nagyteljesítményű technológiának a  tökéletesítése zajlik. Idén az ikonikus Nürburgring versenypályája életének 90. évébe lép. A világ egyik legnagyobb kihívást jelentő versenypályájaként ismert Nürburgring 73 kanyarjával és 20,8 km-es aszfaltcsíkjával motorsport-komplexum is egyben, valamint a Hyundai saját - a Hyundai Motor Europe technikai központja által üzemeltetett - 3,600 négyzetméteres tesztközpontjának is az otthona. A Hyundai gyorsított tartóssági tesztjeire is itt kerül sor. A teszteken részt vevő minden autó mind száraz, mind nedves körülmények között 420-480-szor teszi meg a Nürburgring-i kört, akár 180 000 km - a normál jármű életciklusának megfelelő - kemény vezetést szimulálva, mindössze 4 hét alatt.

 

 

Namyang K+F Központ: Az i30 N szülőháza

 

A Namyang K+F Központ 1995-ben nyitotta meg kapuit a dél-koreai Hwaseongban, és 13.000 kutatót foglalkoztat. A központ a Hyundai globális kutatási és fejlesztési hálózatának szíve és az új i30 N szülőhelye. A több mint 3.3 millió négyzetméternyi területet elfoglaló létesítmény számos tervezési és mérnöki, valamint a teljesítménymérő vizsgálatoknak és a tesztvezetésnek otthont adó központból áll. Ezen kívül egy aeroakusztikus szélcsatorna és egy környezetvédelmi K+F központ is található a területén. 34 utat létesítettek rajta, köztük egy 4,5 km hosszú, nagysebességű pályát. A terület összességében 70 km-es úthálózattal rendelkezik. Az i30 N jó úttartása annak köszönhető, hogy az autó aerodinamikáját hónapokig tesztelték a Hyundai koreai Namyang technológiai kutatóközpontjában és a szélcsatornában.

Európában készül


Az i30 N gyártása Nošovicében a Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) vállalatnál történik. A létesítmény 2008-ban nyílt meg, és ugyanabban az évben kezdte meg az i30 első generációjának gyártását. A vállalat éves gyártási kapacitása 350.000 gépkocsi, és megfelel a legmagasabb minőségi előírásoknak, így kedvez az európai vevők elvárásainak. A HMMC létesítmény egy, a gyár területén található 3,3 km-es nyitott tesztpályát is magában foglal, biztosítva, hogy minden járművet teszteljenek a dinamikus tulajdonságokat, a zajtényezőt és a funkciókat tekintve, valamint a folyadékszivárgás megelőzése és a megfelelő összeszerelés biztosítása érdekében teljes körű alvázellenőrzést végeznek.


Az i30 N minden alkatrésze a Hyundai első, nagyteljesítményű járművét agilisabbá és dinamikusabbá teszi. Ez az, amit a Hyundai N almárkája jelent: Az N-jelű Hyundai arra összpontosít, hogy bebizonyítsa: a jármű többre hivatott, mint egy szokványos közlekedési eszköz szerepére. Egy nagyteljesítményű jármű vezetésének izgalmát kínálja az ügyfeleknek, akik eggyé válnak az autóval, ahogy az sebesen veszi a kanyarokat.

 

Címkék