Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

i30 N vezetési teljesítmény

i30 N vezetési teljesítmény
  • 2017. 07. 19.

Az i30 N esetén a nagy hatásfokú teljesítmény és az vezetési élmény precizitást, irányíthatóságot, biztonságot és tartósságot takar. A csúcstechnológia és a nagy teljesítmény hatékonyan kombinálhatók, így zavartalan és kiszámítható vezetést biztosítanak. A legfontosabb nagyteljesítményű funkciók a szegmensen belül elsőként a Hyundai Motor első N modelljénél találhatóak meg, a vezető egyéni választásától és a meghajtási módtól függően.

Kormány rendszer

Az i30 N új szintű pontosságot nyújt a kormányzás terén, nagy értéket juttatva a vezetőnek: az elektromos rásegítésű szervokormány (R-MDPS) nagy sebességnél is stabilan tartja a járművet, kisebb sebességnél pedig azonnal reagál. A kormányműben található elektromos kormányzássegítő rendszer rendkívül nagy teljesítményt nyújt, és kemény gumiabroncsokra valamint nagy sebességfokozatra tervezték.

 

Rajtelektronika

Az i30 N rajtelektronikája gyorsításnál csökkenti a forgatónyomatékot, így hozzásegíti a vezetőt ahhoz, hogy úgy indítsa az autót, akár egy profi autóversenyző. A „rajtelektronika” hatékonyan használható N vezetési módban: kikapcsolt menetstabilizáló rendszer (ESC) és kinyomott kuplung mellett azonnal első sebességbe lehet kapcsolni a kuplung öt másodpercen belüli felengedésével.

Fordulatszám illesztés (Rev-matching)

A fordulatszám illesztő automatikusan növeli a motor fordulatszámát, amikor a vezető egy magasabb fokozatról alacsonyabb fokozatra vált. Ennek következtében a meghajtási módtól függően enyhébb vagy sportosabb visszaváltást tesz lehetővé. A Rev-matching gomb könnyedén, kézzel bekapcsolható, mivel a kormánykerék jobb oldalán található.

 

Elektronikusan vezérelt futómű (ECS)

A csillapító erő szabályozásával a vezetés, az úttartás és a stabilitás egyaránt fokozható. A vezetési körülmények függvényében a mindennapi utazásoktól a pályán történő vezetésig a jármű teljesítménye beállítható. A mágnesszelep használata biztosítja az áramlás szabályozást, és a vezető számára egy gombnyomással lehetővé teszi a futómű merevségének módosítását.

  

Menetstabilizáló rendszer (ESC)

Az menetstabilizáló rendszer (ESC) stabilizálja a járművet kanyarodási manőverek során. A maximális versenypálya érzésért kívánság szerint az ESC teljesen kikapcsolható.

 

Elektronikusan vezérelt, részlegesen önzáró differenciálmű (E-LSD)

Az i30 N erőteljes kanyarodási képességét különböző új teljesítményfunkciókkal, például az elektronikusan vezérelt, részlegesen önzáró differenciálmű (E-LSD) révén éri el. Ez különböző forgatónyomaték alkalmazásával lehetővé teszi, hogy a kerekek különböző sebességgel forduljanak el a külső és a belső íven forduló kerekekre ható eltérő terheléstől függően.. Sajátos körülmények között a kerékcsúszás kevésbé jellemző, az alulkormányzás pedig minimálisra csökken. Az E-LSD maximális kanyarodási sebességet tesz lehetővé, és ezek a kanyarok élvezetesen vehetők be már a kanyarban megkezdett gyorsítással.

 

Elektronikus hanggenerátor (ESG)

A gépkocsi belsejében elhelyezett elektronikus hanggenerátor az i30 N-ben ülve valóságos nagyteljesítményű élményt nyújt a sportos motorhang létrehozásával. Az utastérben, a szélvédőablak alján hangrezonátor található, amely drámai akusztikus hatással hatékonyan növeli a motorházból érkező hangot – illeszkedve a vezető hangulatához.

 

Változó kipufogószelep vezérlési rendszer

A vezetési módtól függően a vezető kiválaszthatja a különböző kipufogó hangokat, és így változtatni tudja a kipufogószelepek vezérlését. A kipufogó hang a szelepnyílás mértékétől függően változik. A duplavégű aktív kipufogónak számos beállítási lehetősége van, amelyek lehetővé teszik a kipufogó zaj növelését normálról a határozottan erőteljesig.

 

Vezetési módok

A sofőr 5 különböző vezetési módba állíthatja be autóját: Eco, Normal, Sport, N és az egyénileg beállítható N Custom, amelyeket a kormányon elhelyezkedő két gombbal választhat ki. Ezek a módozatok más-más karakterű autózást tesznek lehetővé: motor, lengéscsillapító, elektronikus stabilitásvezérlő (ESC), elektronikusan vezérelt, részlegesen önzáró differenciálmű (E-LSD), motorhang, kormányzás és  fordulatszám-illesztés. Az N Custom módban a sofőr a következők közül választhat: Eco, Normal, Sport és Sport+ beállításokkal adaptálható az autó teljesítménye az útviszonyokhoz és vezetési stílushoz.

Összetevők

Drive Mode gomb

N gomb

Eco

Normal

Sport

N Mode

N Custom

Hajtás-lánc beállítások

Motor

ECO

NORMAL

SPORT

SPORT+

NORMAL / SPORT / SPORT+

Fordulatszám

OFF

NORMAL

SPORT

SPORT+

OFF / NORMAL / SPORT / SPORT+

E-LSD

NORMAL

NORMAL

SPORT

SPORT

NORMAL / SPORT

Kipufogóhang (csak Sport módban)

ECO

NORMAL

SPORT

SPORT+ (extra hanggald)

NORMAL / SPORT / SPORT+

Karos-széria beállítások

Futómű ECS

NORMAL

NORMAL

SPORT

SPORT+

NORMAL / SPORT / SPORT+

Kormányzás

NORMAL

NORMAL

SPORT

SPORT+

NORMAL / SPORT / SPORT+

Menetstabilizáló  (ESC)

NORMAL

NORMAL

NORMAL

SPORT

NORMAL / SPORT / OFF

*Extra hang csak SPORT módban


Performance Package: komoly teljesítményhez illő felszereltség

Az i30 N erejét a 2,0 literes turbófeltöltésű motor két teljesítményszinten adja: a Standard csomagban 250 lóerő, a Performance csomagban 275 lóerő. Mindkét változat 353 Nm nyomatékot biztosít és 250 km/h maximális sebességre képes. A 250 lóerős változat 6,4 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h sebességre, a 275 lóerő változat pedig ugyanezt a gyorsulást 6,2 másodperc alatt képes elérni*.

The engine offers direct response with a linear power development through the early responding turbo charger, and is available with front-wheel drive and a six-speed manual transmission. The power is transferred independently to the gear train, in order to always be ready to shift to the next gear without any torque interruption.

Az elsőkerék-hajtású erőátvitellel és a hatfokozatú manuális sebességváltóval rendelkező motor a gyorsan reagáló turbófeltöltőnek köszönhetően nagyon közvetlen módon válaszol a vezető utasításaira. A sebességfokozatok kapcsolása a nyomatékátvitel megszakítása nélkül lehetséges.

The i30 N with Performance Package exclusively comes with 19-inch Pirelli P-Zero high-performance Hyundai N tyres, distinctive red N break calipers and larger brake discs (18-inch at the front, 17-inch at the rear). The Electronic Limited Slip Differential (E-LSD) and Variable Exhaust Valve System are additional features included in the Performance Package to provide the optimal race track experience.

Az i30 N Performance csomagos változatai kizárólag 19 hüvelykes, nagyteljesítményű Pirelli P-Zero gumiabroncsokkal, könnyen felismerhető N féknyergekkel és nagyobb átmérőjű (18 hüvelyk elöl és 17 hüvelyk hátul) féktárcsákkal kerülnek forgalomba. A Performance csomagos változatoknál az optimális versenypálya élményt az elektronikus vezérlésű korlátozott csúszású differenciálmű (E-LSD) és a változó szelepvezérlés rendszer teszi teljessé.

 


05      

Címkék