Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tudtad-e ezeket a lángosról?

Tudtad-e ezeket a lángosról?

A lángos a strandszezon egyik elengedhetetlen étele. A lángossütők találékonyságának köszönhetően ráadásul napjainkban a klasszikus verziókon kívül fogyaszthatjuk juhtúróval-csülökkel vagy virslivel töltve, de kaphatóak már édes változatok is. Mégis a legtöbben annyit tudunk a nyári kedvencünkről, hogy kelt tésztából készül, és bő olajban sütik. A Vénusz, a Lángos Voks verseny apropóján most összegyűjtött néhány érdekességet erről az egyedülálló hazai street foodról.

 

Egy jó lángos ismérve, hogy ropogós a tésztája, kellően vastag és pont jó mennyiségű feltét van rajta. De nézzük, mit is érdemes még tudni róla és, honnan is ered ez az isteni finomság:

  • Az első feljegyzések már az 1700-as évekből vannak a lángosról, ami a kenyérsütés elterjedéséhez köthető. A megmaradt kenyértésztából formáltak lepényeket, amiket a kemence elejében sütöttek ki.

  • A lángos neve is az eredeti elkészítés módjára utal, hiszen a láng szóból ered.

  • A lángost eleinte parázson sütötték, majd később zsírban, és a gasztronómia fejlődésével alakult ki a bő olajban sütés hagyománya.

  • Régebbi nevei: bodag, molnárpogácsa, pompos, kanvarjú vagy vakvarjú, dübbencs vagy langalló.

  • 1920-as évekre a lángos meghódította hazánkat, és a Balaton part, a városi strandok, piacok és fesztiválok egyik kedvenc ételévé vált.

  • A Guinness-rekordot tartó legnagyobb lángost 2008-ban sütötték meg Mezőhegyesen, amely 210 centiméter átmérőjű és átlagosan 5 centiméter magas lángos volt.

  • 2013-ban Zánkán a Vénusz állította fel az egy edényben egyszerre kisütött legtöbb lángos Guinness-rekordját, amely 115 lángost jelentett.

Arra a kérdésre viszont, hogy hol kapható a legfinomabb lángos, nem ilyen egyértelmű a válasz. Éppen ezért a Vénusz ebben az évben is meghirdette a Lángos Voks versenyt, ami ismét arra kíváncsi, hol kapható hazánkban a legfinomabb lángos a lángosrajongók szerint. A versenyre még augusztus 31-ig lehet nevezni a lángosozókat, illetve eddig lehet szavazni a kedvencekre is.

A Vénusz Lángos Voks verseny, és a több mint 400 regisztrált lángosozóból álló adatbázis a www.langosvoks.hu weboldalon érhető el.


 

Vénusz Lángos Voks verseny időtartama: 2017. június 6 - 2017. augusztus 31.


 

Címkék