Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az édes élet (La Dolce Vita)

Az édes élet (La Dolce Vita)
  • 2017. 09. 06.

Az édes élet (La Dolce Vita)

színes, feliratos olasz-francia filmdráma, 175 perc, 1960

 

Magyarországi bemutató: 2017. szeptember 7.
Forgalmazza a Pannonia Entertainment

 

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=T19h8taLFL4

 

Federico Fellini Oscar-díjjal és a Cannes-i Filmfesztivál fődíjával elismert filmtörténeti klasszikusa digitálisan felújítva visszatér a mozikba! Budapesten kizárólag a Puskin Moziban látható, ahol már az országos premier előtt egy héttel, augusztus 31-től vetítik, szeptember 7-től pedig országszerte számos további művészmoziban látható, eredeti nyelven, magyar felirattal.

 

Az epizódszerű történetekből összeálló, erősen társadalomkritikus film főhőse Marcello, aki valaha komoly írói ambíciókkal érkezett Rómába, ám most egy harmadrangú bulvárlap munkatársa és a fényűző, cinikus társasági élet ismert figurája. Noha a hamis csillogású filmipar sztárjainak orgiáin, a letűnt arisztokrácia, az értékválságba került értelmiség, a szenzáció- és pénzhajhász tömegkommunikáció szánalmas vagy kegyetlen "szertartásain" egyaránt teljes erkölcsi és érzelmi kiüresedést tapasztal, végül mégis ennek a világnak adja el magát.

 

Nehéz ma elképzelni, hogy Fellini egyik legismertebb filmje, Az édes élet bemutatása idején mekkora botrányt kavart Olaszországban. A pápa nyilvánosan elítélte és obszcénnek nyilvánította a filmet, a Vatikán a betiltását követelte éppúgy, mint a polgári sajtó. Mindez az erőteljes társadalomkritikának köszönhető, amely áthatja a film minden kockáját: Az édes élet leleplezi a modern világ dekadenciáját, a sztárok és a médiaszereplők hatalmát, akik pár perc képernyőn töltött szereplés után ismertebbek az igazi művészeknél és értelmiségieknél. A feldúlt hangú kritikák ellenére - vagy éppen azért - a film óriási sikert aratott. Cannes-ban megkapta a Legjobb filmnek járó Arany Pálmát, később a Legjobb jelmez és díszlet Oscar-díját, világszerte kasszasiker lett, megdöntve az Elfújta a szél évtizedes nézettségi rekordját. Talán ez volt az első alkalom – Chaplint leszámítva – hogy egy rendezőből szupersztár válhatott. Címe fogalommá vált: a szépség, a szerelem, az elzüllés, a bomlás szimbólumává. A jelenet, amikor Anita Ekberg a Trevi kútban pancsol, a mai napig a filmtörténet egyik legikonikusabb képe.

 

A La Dolce Vita sokkal több, mint egy művészeti alkotás – valódi filmtörténeti mérföldkő, mely az olasz és európai társadalom legjelentősebb változásait ábrázolja.”

Peter Bondanella, A History of Italian Cinema, 2009

 

Szereplők:

 

Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, Anouk Aimée, Yvonne Furneaux, Magali Noël, Alain Cuny, Annibale Ninchi,

 

Alkotók:

 

Rendező: Federico Fellini

Forgatókönyv: Federico Fellini, Ennio Flaiano,Tullio Pinelli, Brunello Rondi

Zene: Nino Rota

Operatőr: Otello Martelli

Jelmez- és látványtervező: Piero Gherardi

Vágó: Leo Cattozzo

 

Címkék