Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hamisítás elleni hatóságok találkozója Budapesten

Hamisítás elleni hatóságok találkozója Budapesten

Hamisítás elleni hatóságok képviselői találkoznak az Europol második alkalommal megrendezett „Szellemi Tulajdon Elleni Bűncselekmények” című konferenciáján, Budapesten.

 

A szellemi tulajdon elleni bűncselekmények továbbra is aggodalomra adnak okot az EU-ban. Az ilyen jellegű bűncselekmények komoly veszélyt jelentenek az EU polgárainak egészségére és biztonságára, valamint a környezetre is. Hatása a nemzeti gazdaságokra is jelentős, az érintett vállalkozások bevételkieséséhez, a kereskedelem mértékének csökkenéséhez és munkahelyek megszűnéséhez vezet.

 

Az Europol a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV), az Underwriters Laboratories-zal (UL) és a Nemzetközi Hamisítás Elleni Koalícióval (International AntiCounterfeiting Coalition - IACC) közösen rendezi meg a „Szellemi Tulajdon Elleni Bűncselekmények” című éves konferenciáját. Az idei, sorrendben második konferenciát 2018. június 26-27. között tartják Budapesten. A kétnapos konferencia témája a "szellemi tulajdonjogok határozott és funkcionális érvényesítésének programja".

 

Több mint 40 ország bűnüldöző hatóságainak, jogtulajdonosainak, iparági szervezeteinek és egyetemeinek megközelítőleg 400 képviselője találkozik a szaktudás és a legjobb gyakorlatok megosztása céljából a szellemi tulajdonjogok érvényesítésének terén. Hogyan alkalmazható az együttműködés és a technológia a hamisítás elleni a sikeres küzdelemben, IPTV és audiovizuális kalózkodás, gyógyszerhamisítás, EU Általános Adatvédelmi Rendelet, online nyomozások – többek között ezek a témák szerepelnek a konferencia napirendjén.

 

A szellemi tulajdon elleni bűncselekményekkel szembeni küzdelem kulcsfontosságú prioritás a bűnüldöző hatóságok számára, a fogyasztók veszélyes és nem megfelelő minőségű termékekkel szembeni védelme, valamint ezekben az alacsony kockázatú/magas hasznot hozó illegális tevékenységekben érintett bűnözői hálózatok azonosítása érdekében. A hamis termékek által a márkáknak, üzleteknek és gazdaságoknak okozott kár magasabb, mint csupán a kereskedelmükből származó bevételkiesés: a hamisításból származó bevételek a szervezett bűnözés más formáit is finanszírozzák, mint például a kábítószer- és emberkereskedelmet, illetve a pénzmosást.

 

„A szellemi tulajdon elleni bűncselekmények jól jövedelmező üzletek. Az EUROPOL a szellemi alkotásokkal kapcsolatos bűncselekményekkel szembeni koordinált fellépésért felelős egységén (Intellectual Property Crime Coordinated Coalition - IPC3) keresztül erősíti mind az online, mind az offline bűncselekmények elleni küzdelemben érintettek közötti partnerkapcsolatokat. Ez a konferencia tökéletes lehetőséget kínál a már meglévő szinergiák megerősítésére, az információ és szakértelem további cseréjére és a probléma megoldására irányuló, határokon átívelő válasz kidolgozására” – mondta Catherine De Bolle, Europol igazgató.

 

„Nagy megtiszteltetés a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számára, hogy ilyen sok résztvevőt köszönthet az idei, budapesti konferencián” - mondta dr. Vankó László, a NAV bűnügyi főigazgatója. „A szellemi tulajdonjogok sérelme elleni küzdelem egyre növekvő jelentőséggel bír. Például a NAV által felderített bűncselekmények között a szellemi tulajdont érintő jogsértések 8 %-os aránnyal szerepelnek. A hatóságoknak világszerte szükséges odafigyelniük a kiberbűnözés új jelenségeire, mint például az új technológiák és a közösségi média hatásaira. A hatóságoknak támogatniuk kell egymás munkáját, együtt kell működnünk és tanulnunk egymástól. Bízom abban, hogy ez a konferencia olyan fórumként szolgál majd, amely alkalmat ad arra, hogy konstruktív megbeszéléseket folytassunk, és fokozzuk az együttműködést nemzetközi szinten az IPR bűnözés elleni küzdelemben.”

 

„Az IACC számára az együttműködés kulcsfontosságú a globális hamisítás alattomos kihívásával szembeni küzdelemmel kapcsolatos stratégiai megközelítésében” – mondta Bob Barchiesi, az IACC elnöke. „Napjainkban fontosabbnak bizonyul, mint valaha, hogy az érintettek közösen tegyenek lépéseket a hamisítás és a kalózkodás elleni küzdelem célkitűzéseinek előmozdítása érdekében. Biztos vagyok abban, hogy az idei konferencia a jelenlévők számára nélkülözhetetlen eszközöket biztosít ezen veszélyes bűncselekmények elleni küzdelemhez.”

 

„Tavaly, több mint 2,2 millió hamis UL márkajelzésű termék lefoglalásában segédkeztünk a mentőmellényektől egészen a légdeszkákig” − mondta Brian Monks, a UL biztonsági főtisztviselője. „Tapasztalatból tudjuk, hogy a vám- és bűnüldöző szervekkel való sikeres partnerkapcsolat segít gátat szabni a hamis termékek kereskedelemben való megjelenésének.”

 

A konferenciáról további információk és a napirend ezen a honlapon található.

 

Címkék