Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Aki szépen tubáskodik

Aki szépen tubáskodik

Varró Dániel, a Szeged Trombone Ensemble és a STUDIO 5 közös estje

2018. október 7., vasárnap 19.30, Uránia Nemzeti Filmszínház

A koncert ötlete a STUDIO 5 és a Szeged Trombone Ensemble szoros együttműködésében született. A Szeged Trombone Ensemble a rézfúvós zenekultúra ápolásának és terjesztésének, valamint hangszerük, a harsona sokoldalúságának propagálása szellemében Gyivicsán György művészeti vezető irányításával működik. Az együttesre jellemző magas szintű szakmai felkészültségnek, s a mai napig tartó hangszertechnikai fejlődésnek köszönhetően az együttes képes már-már nagyzenekari hangzásban megszólalni.

Ez inspirálta a STUDIO 5 tagjait is. A zeneszerző csoport célja, hogy az európai zenei tradícióból kiindulva olyan hangversenyeket hozzanak létre, melyek magas művészi színvonalon képeznek hidat tradíció és innováció, patina és progresszió között. Az alapító tagok gondolkodásmódja hasonló, ugyanakkor mindegyik szerző a saját zenei nyelvén alkot.

A STUDIO 5 számára fontos a kortárs társművészetek bevonása. Ehhez a koncerthez a költészetet választották, és annak egyik legkiválóbb magyarországi reprezentánsát, Varró Dánielt kérték fel partnerüknek.

Az öt komponista többféle összeállításban (kvartett, szextett, oktett) íródó darabjai között Varró Dániel olvassa fel a saját verseit. Az est moderátora, Csepelyi Adrienn a szerzőkkel beszélget a közös munkáról, az alkotás folyamatáról, a született művekről.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház különleges atmoszférájú terme egyaránt kedvez a versfelolvasásnak és a harsona-együttes erőteljes és intim megszólalásainak.

Közreműködik:
Varró Dániel- vers, felolvasás
Szeged Trombone Ensemble
Zemlényi Eszter – ének
Dobszay Péter – karmester
Csepelyi Adrienn – moderátor

A STUDIO 5 tagjai:

Bella Máté

Kutrik Bence

Solti Árpád

Varga Judit

Virágh András Gábor

Műsor:

Virágh András Gábor: Morning - 4 harsonára

Varró Dániel: Parancsolgató

Kutrik Bence: Kertvárosi Idill - 4 harsonára

Varró Dániel: Urbánus költő a virágoskertben

Varga Judit: Puzzle - 8 harsonára

Varró Dániel: Unalmas őszi vers az únalomról

Bella Máté: Varródermia - 6 harsonára

Varró Dániel: Jogosítvány

Solti Árpád: Singer - Varró gép - 8 harsonára és énekhangra

Varró Dániel: Altató Misinek

Címkék