Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Fecskés Beáta festőművész

Fecskés Beáta festőművész Fecskés Beáta festőművész Fecskés Beáta festőművész Fecskés Beáta festőművész Fecskés Beáta festőművész

Egyik barátja egyszer azt mondta neki, hogy eddigi életében annyi mindent túlélt, hogy az tíz emberöltőre is elég volna. Szabadkán született, arra nevelték, hogy élete alakítója önmaga legyen. Valószínűleg a „zaklatott” életútja volt az apropója, hogy ecsetet vett a kezébe. Mindig elvarázsolták a színek harmóniái. Alapvetően gazdasági területeken dolgozott. Szabadidős tevékenységei akaratlanul is a kreativitás és az alkotás köré csoportosultak. Sminkmesterként hét évig tevékenykedett a divatszakmában. Úgynevezett kubista sminkeket is készített, mint ahogyan kiállításanyagában is megmutatkozik ez az irányzat, valamint a non-figuralitás. 2014-ben vásárolt egy akvarellkészletet, pár ecsetet, s néhány ív akvarellpapírt. Hiányzott valami mélység számára, mindezek ellenére könnyedén elsajátította az alapokat, mégsem tudott igazán eléggé elmerülni benne. Innentől fogva tudatosan kereste a többet, a jobbat. Szerencsére hamar rátalált jelenlegi mesterére, Gasztonyi Kálmán festőművészre, aki 2016 óta a realista olajfestés rejtelmeire tanítja, úgy érzi, sokat köszönhet neki.

Amikor fest, teljes nyugalmat és elégedettséget érez. A festés ma már élete elengedhetetlen része. Magára talált. Jelenleg művészeti menedzserként is tevékenykedik. Bízik benne, hogy a zárt ajtók mellett még több, s „újabb ajtót” sikerül majd kinyitnia. Tisztában van azzal is, hogy a művészeti ágakban soha nincs kész a művész. A 2018. október 7-én nyílt kiállításán megjelent számos ismerőse, barátja elismerésüket és szeretetüket igazolja. Most pedig néhány gondolatrészlet a tárlatmegnyitón elhangzott Gasztonyi mester szavaiból.

Minden alkotó igénye, hogy megmutathassa alkotásait. A képzőművészek számára erre két lehetőség van: az egyik a kiállítás, a másik a műterem látogatás. Az önálló kiállítás a legértékesebb, s talán a legnagyobb felelősséggel járó alkalom is.

Fecskés Beáta is elhatározta, hogy belső késztetését, vágyait valóra váltja, s kézbe veszi az ecsetet. Óriási szorgalommal, céltudatos szakmai alázattal és jó adag öniróniával vetette bele magát a festészet olajos tengerébe. Rövid idő alatt elsajátította a festészeti alapokat, pillanatok alatt ráérzett, ami csak keveseknek sikerül. Festett, festett, s egyszer csak hamar túl lett az első kétszáz képen. Ő maga nem útkereső, hiszen önmaga kövezi le maga előtt az utat, hogy végigmehessen az Indiai sárga köves úton a festészet csodálatos országába. Műveiben megjelenik az absztrahálás folyamata, de csak néhány képnél jut el a teljes absztrakcióig, amikor már nincs ábrázolás, gondolatiság, csak festék és csak színek vannak, no meg gesztusok, egyensúly, vagy feszültség. A kiállítás anyagában absztrahált arcokkal is találkozhatunk, de ezek még figurális képek. Az arcok az indiai ősi Krisna ábrázolás motívumait hordozzák, ezt a motívumot Indiában több kortárs festő is használja. Egy-egy festményén a futuristák, sőt a dadaisták világa is felvillan. Minden képéről egyöntetűen elmondható a tehetséget igazoló szakmai ismerete, valamint az olaj, a színtan, az aranymetszés szabályainak ismerete.

FECSKÉS BEÁTA festőművész kiállítása az UNIO GALLERY Galériáján 2018. november 29-ig látogatható. Budapest, VII. kerület Dob utca 73. Mindennap 10-18 óráig. (Bejárat a Hársfa utca felől!)