Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Lehet az egészségügyet is szeretni?

Lehet az egészségügyet is szeretni?
  • 2015. 09. 03.

Már nemcsak vásárlást, utazási és egyéb szolgáltatásokat keresünk, intézünk, értékelünk online, hanem orvost is egyre inkább a neten választunk. Míg számos nemzetközi egészségügyi oldal több milliós látogatóval rendelkezik, Magyarországon mostanában válik egyre népszerűbbé az interneten történő orvos keresés és az orvosok értékelése, és a FoglaljOrvost.hu friss statisztikai adataiból úgy tűnik, a magánorvosokkal nagyon elégedettek a páciensek.


egészségügy_sajtokep_v3


Online keresünk orvost


Külföldön már régóta kedveltek azok az orvosi oldalak, amelyek teret adnak a közösség építésének, az értékelésnek – ez persze kockázatos lehet a negatív vélemények miatt, de éppen ezért növeli a hitelességet is. Ilyen például a Mayo Clinic oldala, de említhetjük a HealthHub online klinikát, ahol 1,5 millió látogató keresi fel az oldalt havonta.


Az orvosválasztás Magyarországon különösen érzékeny terület, amellett, hogy mindenki a lehető legjobb ellátást szeretné kapni, senki nem szeretne órákat várni minderre. Éppen ezért válnak egyre népszerűbbekké az online foglalási rendszerek, és az azokon olvasható vélemények, amelyek a reklámszövegekkel szemben valós tapasztalatokon nyugvó információkat nyújtanak.


Emberi bánásmód, türelem, alapos kivizsgálás – ezt értékelik a páciensek


A vezető hazai időpont foglaló portálon, a FoglaljOrvost.hu-n már közel 40.000 foglalás és 15.000 értékelés született az 2011-es indulása óta, a foglalók csaknem 40%-a értékeli orvosát, az értékelések átlagértéke 4,76 volt a portál legfrissebb, 2015 augusztusi adatai szerint. Alapvetően az emberi bánásmódot, türelmet és alapos kivizsgálást tartják a legtöbbre, míg negatívumként a rendelő rendezetlenségét, az asszisztencia mogorvaságát, illetve az árat említik.


Az oldal indulásakor még találkoztunk az értékelésekre vonatkozó az orvosi félelemmel, sokan a fórumokon található rémtörténetektől és "az unokatesóm nagynénje hallotta, hogy" típusú megbízhatatlan véleményektől tartottak. Ma már az orvosaink büszkék, és saját weboldalukon is szívesen használják fel a páciensek által írt hasznos véleményeket. A működés óta eddig összesen kétszer kellett moderálnunk irreleváns tartalmakat” - mondja Straub Fanni a Foglaljorvost.hu oldal alapítója. A FoglaljOrvost.hu tapasztalatai szerint a nők szívesebben véleményezik orvosukat, mint a férfiak, legnagyobb arányban pedig gyermekeik kezeléséről írnak.


Elégedettek vagyunk a magánorvosokkal


A felmérés szerint a negatív megjegyzések tipikusan legtöbbször magára a szolgáltatás árára érkeznek vagy arra, ha nem megfelelő a tájékoztatás az árról a honlapon vagy a rendelőben. Sokan a magánegészségügyön verik el a port az állami egészségügyi rendszer hiányosságai miatt. Ez azonban nem a magánorvosok és szolgáltatók felelőssége, ők szeretnének a betegek és saját maguk számára is alternatívát nyújtani, ahol nyugodt körülmények és transzparens juttatások mellett végezhetik a gyógyító munkát" - tette hozzá Straub Fanni. Mindez azt is jelenti, hogy ma Magyarországon mégis létezik az egészségügynek olyan területe, amelyről a páciensek elégedetten tudnak nyilatkozni, és amely folyamatosan bővíti szolgáltatásai körét. A fizetőképes kereslet növekedésével főképp a diagnosztika és az ellátások terén a magán egészségügy egyre nagyobb terhet vehet le mind az állami ellátórendszer, mind pedig a páciensek válláról egyszerűbb, átláthatóbb, minőségi szolgáltatásokkal.


Az olyan oldalakon, mint a FoglaljOrvost.hu, az üzemeltetők szinte napi kapcsolatban vannak orvosaikkal, és a visszajelzéseken keresztül a páciensekkel is. A gyakorlat azt mutatja, hogy ez a személyes kapcsolat mind az orvosok számára, mind pedig a páciensek számára rendkívül fontos tényező, emeli a szolgáltatások színvonalát, és megadja a független visszajelzések rendszerét a pácienseknek is, akik így jobban a magukénak érezhetik családjuk egészségének sorsát.