Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Együnk egymásért kampány októberben a rászorulókért

Együnk egymásért kampány októberben a rászorulókért
  • 2015. 09. 29.


  • Jót enni jó, jót tenni jó!
Mit szeretnél ma enni?” hangzik el, nap mint nap a legtöbb háztartásban a kérdés. Azonban Magyarországon több százezer rászorulónak, nincs mit az asztalra tennie és éhezik. Az Élelmezési Világnaphoz kapcsolódva, az Élelmiszerbank immáron negyedik alkalommal hirdeti meg októberben az Együnk Egymásért adománygyűjtő kampányát, hogy a téli időszakban minél több rászoruló élelmezését tudja segíteni és felhívják a figyelmet az élelmiszerpazarlás problémájára.


Az idén 10 éves Magyar Élelmiszerbank Egyesület által életre keltett Együnk Egymásért adománygyűjtő kampány a gasztronómia kedvelőit célozza meg! A programhoz olyan vendéglátóhelyek, vállalatok és sütni-főzni szerető magánszemélyek jelentkezését várja az Élelmiszerbank, akik a közösség összefogó erejével, részesei szeretnének lenni az éhezés és az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemnek.


Hogyan segíthet a programhoz való csatlakozással?

  • Vendéglátóhelyek a programhoz csatlakozva, lehetővé teszik a vendégek számára, hogy október során olyan fogások vagy menük közül válasszon, aminek megvásárlásával támogatja a rászorulók élelmezését.


  • Magánszemélyek egy becsületkasszás baráti vacsora vagy süteményvásár szervezésével segíthetik az Élelmiszerbank munkáját. Így a jócselekedet mellett közös élményt is nyújt baráti társaságok, kollégák, családtagok számára.


  • Vállalatok olyan módon csatlakozhatnak a programhoz, ha lehetőséget adnak az irodában vagy telephelyen a dolgozóknak, közösségi menzahét vagy süteményvásár szervezésére. Az Egyesület eddigi tapasztalatai alapján ezek az események mindig nagy sikert aratnak a dolgozók körében, megtörik az őszi szürke hangulatot, az Együnk Egymásért program jó csapatépítő alkalom.
A Magyar Élelmiszerbank folyamatosan várja a programhoz csatlakozók jelentkezését, akik egy esemény megszervezésével szívesen segítenék rajtuk keresztül az éhezés és élelmiszerpazarlás csökkentését. A programhoz már több mint 30-an csatlakoztak, a csatlakozók listája, mely folyamatosan frissül, itt érhető el. Az esemény további részleteiről itt tájékozódhat.


Hazánkban évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerfelesleg halmozódik fel. Az Egyesület ezen élelmiszerfeleslegek összegyűjtésén és szétosztásán keresztül 300 000 rászorulót segít Magyarországon. Olyan élelmiszerek kerülnek így a nélkülözők asztalára, melyek még fogyaszthatók,


azonban a gyártók és kereskedők valamilyen okból (közeli lejárat, sérült csomagolás, szezonalitás) megsemmisítenék.


Bármilyen kérdéssel, jelentkezéssel kapcsolatban Somló Eszter áll rendelkezésre a somlo.eszter@elelmiszerbank.hu email címen, vagy a 06 30 194 02 88-as telefonszámon.


A Magyar Élelmiszerbankról


Az Élelmiszerbank azért küzd nap, mint nap, hogy Magyarországon minél kevesebb éhező legyen. A Magyar Élelmiszerbank a megmentett élelmiszerfelesleget juttatja el a rászorulóknak, ezzel nagymértékben csökkentve az éhezést és a kidobott élelmiszerek mennyiségét.


Az Egyesület 2005 óta, működésének 10 éve alatt, folyamatosan növeli az évente megmentett élelmiszerfeleslegek mennyiségét. Az Együnk Egymásért program ahhoz járul hozzá, hogy ez a mennyiség idén is növekedhessen. Az Egyesület gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a felajánlott élelmiszerfelesleget, melyek között vannak közeli lejáratú termékek, csomagolási hibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is. 2014-ben összesen 1600 tonna élelmiszert juttatott el ingyenesen közel 300 000 nélkülözőhöz, 220 partnerszervezetén keresztül. 2005-ös megalakulása óta 34 600 tonna élelmiszert osztott ki közel 14,6 milliárd forint értékben.