Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az újabb mádi siker mérföldkő a tokaji száraz borok történetében

Az újabb mádi siker mérföldkő a tokaji száraz borok történetében
  • 2015. 10. 18.
Világversenyen nyert aranyérmet a Vision 2013, a mádi Holdvölgy birtokbora


Aranyérmet nyert a mádi Holdvölgy borászat Vision nevű, 2013-as évjáratú száraz fehér birtokválogatás-bora a Decanter Asia Wine Awards 2015 világversenyen Hongkongban. A több hétig zajló értékelés során ázsia legnevesebb borszakértőiből álló, negyvenfős nemzetközi zsűri választotta ki több mint 2200 bor közül a legjobbakat. A rangos elismerésben részesített Holdvölgy Vision 2013 olyan, újgenerációs tokaji száraz bor, amelynek megalkotása során egyedi összetételben házasították a Furmint, Hárslevelű és Kabar fajtákat.

A Holdvölgy Vision 2013 díjának jelentőségét az adja, hogy saját kategóriájában, az alacsony cukortartalmú, száraz fehérborok között a világ minden tájáról négyzáz borral – többek között a legkiválóbb francia, spanyol, új-zélandi és ausztrál borokkal – versengett, majd megkapta a zsűri által a kategória legjobbjainak odaítélt, összesen kilenc aranyérem egyikét. A Decanter Asian Wine Awards (DAWA) versenyre idén a világ harminc országának 970 borászata nevezett, csaknem 1600 vörös-, 45 rozé és 630 fehérborral.

A Holdvölgy Vision 2013 egyedüli magyar borként kapott aranyérmet az ázsiai kontinens legfontosabb borversenyének számító DAWA idei mezőnyében, amelyben a legszebb fehér, vörös és rozé borok között összesen 41 aranyérmet osztott ki a zsűri. A DAWA 2015-ben negyedik alkalommal került megrendezésre, mint a világ legrangosabb borversenyének számító, tizenkét éves múltra visszatekintő Decanter World Wine Awards testvérrendezvénye.
A Holdvölgy alapító-tulajdonosa, Demkó Pascal szerint az elért eredmény fontos mérföldkő az újgenerációs tokaji száraz borok történetében. „A Vision stílusa teljesen a feje tetejére állítja az eddig megszokott tokaji száraz ízhatást. Azáltal, hogy eddig sehol nem próbált összetételben házasítottuk a Furmint, a Hárslevelű és a Kabar szőlőfajtákat, sikerült teljesen új ízvilágot megalkotnunk. A szakmai zsűritől kapott aranyérem fontos visszaigazolás a számunkra, amely azt mutatja, hogy az új utakat kereső, innovatív megközelítésünk nemzetközi szinten is sikeres lehet” ─ mondta Demkó Pascal, a Holdvölgy alapító-tulajdonosa.

A Vision tokaji száraz válogatás nem ismeretlen a hazai borkedvelők körében. Elegáns és friss illatában a citrusok és fehér szirmú virágok a meghatározóak, kiegészülve a kakukkfű fűszerességével és kevés mézes, vajas jeggyel. A 2013-as évjáratú Vision bor 2014 decemberében került a palackokba részben hordóban, részben acéltartályban történt érlelés után. Ízében a hordós jegyeket arányosan egészíti ki a finom mineralitás, amely a mádi termőhely speciális talajösszetételnek jól felismerhető sajátossága. A Holdvölgy Vision válogatás amellett, hogy számos hazai borszaküzletben megvásárolható, egyre több borbár és étterem borkínálatában is szerepel.

További információ:
A Holdvölgy Tokaj-hegyalján, Mád legkiválóbb területein, 7 különböző dűlő 21 parcelláján gazdálkodik, környezettudatos szőlőművelést folytatva, az ökológiai termelés elemeit integrálva. A sokszínű birtokösszetétel az egyes dűlőkön belül is egyedi karakterű borok alkotására ad lehetőséget.

Látogasson el a mádi Holdvölgy weboldalára, ha a borválasztékról vagy a borászatról szeretne bővebb tájékoztatást: www.holdvolgy.com. A Holdvölgy Facebook oldalán a borokkal, nemzetközi és hazai díjakkal kapcsolatos friss információkat talál: www.facebook.com/holdvolgy. A Holdvölgy egyedülálló, csaknem két kilométer hosszú pincerendszeréről és az ott rendezett programokról pedig a www.facebook.com/HoldvolgyExperience oldalon tájékozódhat.

Világversenyen nyert aranyérmet a Vision 2013 (1)

Világversenyen nyert aranyérmet a Vision 2013 (2)