Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A leukémiáról

A leukémiáról
  • 2015. 10. 25.
Ma a világon több gyermek hal meg rákban, mint bármely más betegségben.

Magyarországon jelenleg is mintegy 1500 - 2000 daganatos gyermek küzd az életéért. A daganatos gyermekbetegségek sokszor végzetesek; az 1950-es években a rákos gyermekeknek mindössze 10%-a élte túl a betegséget. Ma már a daganatos gyermekek 75%-a sikeresen gyógyítható, azonban a betegség még mindig súlyos lelki hatással van a gyermekek és családjuk életére. Egy-egy kezelés évekig tartó, erős fájdalmakkal, sorozatos kellemetlenséggel, hosszú kórházi tartózkodással járó, a gyermekektől a szülőktől is kitartást és türelmet igénylő beavatkozások sorozata. A tumoros beteg gyermek ténylegesen gyógyultnak csak a teljes tünetmentességtől számított 5 év elteltével tekinthető, de ezt követően is folyamatos gondozást és komoly figyelmet igényel. Körülbelül 350 magyar gyermek esik a rák áldozatává évente – e szám relatíve állandónak bizonyult az elmúlt években. Ahogy egyre több és több gyermek éli túl ezt az életet nagymértékben veszélyeztető betegséget, világossá válik, hogy legtöbbjüknek a betegségből és a kezelésekből származó komplikációkkal kell együtt élnie: kezdve a koncentrációban adódó problémáktól egészen addig, hogy esetleg nem lehet később saját gyermekük. Mindezek a lehetséges problémák nagymértékben befolyásolhatják a gyermekek és családjuk eljövendő életét.

Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítványról
2003. szeptember 23-án jött létre az EGYÜTT A LEUKÉMIÁS GYERMEKEKÉRT ALAPÍTVÁNY, közhasznú, non profit szervezet.

Az Alapítvány elsőrendű céljának tekinti, hogy hozzájáruljon a magyarországi gyermekkórházakban a leukémiában szenvedő gyermekek gyógyítása érdekében folyó kutatásokhoz, illetve a kórházi osztályokon folyó gyógyító tevékenységhez. Az Alapítvány közvetlenül részt vesz a magyarországi onkológiai centrumok által végzett közfeladatok végrehajtásának előmozdításában a gyógyító tevékenység anyagi támogatása útján. Ennek elérése érdekében az Alapítvány – mivel központi költségvetési forrásból nem részesedik – kizárólag önzetlen magánszemélyek, illetve társadalmi felelősséget érző cégek és szervezetek adományaira támaszkodik. Az Alapítvány 2003-as megalakulása óta több mint 659 millió forintot tudott átadni magyarországi gyermekkórházak onkológiai osztályainak. Ebből családtámogatási programja keretében több mint 76 millió Ft-tal támogatta a leukémiás gyermekeket nevelő családokat.

Az Alapítvány eddigi tevékenységéről
Az Alapítvány tevékenységéről és a gyermekkori leukémiáról megtudhat többet a www.leukemias.hu weboldalon az eredményeink menüpont alatt.