Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Ford új technológiája révén az autó úgy működhet, mintha egy óriási, zajkioltó fülhallgató lenne

A Ford új technológiája révén az autó úgy működhet, mintha egy óriási, zajkioltó fülhallgató lenne
  • 2015. 11. 14.
A zajkioltó fülhallgatókhoz hasonlóan működő technológia révén a Ford pihentetőbb és utazást biztosít

A Ford Aktív Zajkioltó rendszere olyan hanghullámokat bocsát ki, melyek kioltják a nem kívánatos hangokat az utastérben, például a motorhangot, a sebességváltó és a menetszél zaját

Az Aktív Zajkioltó rendszer a vadonatúj Ford Mondeo Vignale-ban mutatkozik be, és hamarosan más Ford modellekben is megjelenik. A járműben emellett hangtompító akusztikus üvegezést is alkalmaztak

A Sony mérnökei úgy hangolták a Vignale audiorendszerét, hogy a személyre szabott sztereó, illetve valódi surround üzemmód révén kiemelkedő zenei élményt nyújtsonAkár az üzleti célú repülőutakon mérséklik a háttérzajt, akár egy vonaton csillapítják az utasok zajongását, a zajkioltó fejhallgatók sok millió ember számára teszik élvezetesebbé és csendesebbé az utazást. A Ford most ugyanezt az elgondolást alkalmazza autóiban.

A Ford Aktív Zajkioltó rendszere három, az utastér stratégiai pontjain elhelyezett mikrofon segítségével érzékeli a motor és a sebességváltó felől érkező nemkívánatos zajokat. A rendszer az audiorendszeren keresztül bocsát ki ellentétes fázisú hanghullámokat – anélkül, hogy az hatással lenne a zene vagy a beszélgetés hangerejére. A rendszer rögzíti az autóvezető és a jármű viselkedését, és felkészül ezekre – például amikor a vezető alacsonyabb sebességfokozatban gyorsít.

“Akár kedvenc lejátszási listánkat hallhatjuk, akár egy rádióállomást, vagy egyszerűen csak meg akarunk feledkezni a modern élettel járó feszültségekről, a hangélmény – és ugyanennyire a csend is – alapvető része az élvezetes autózásnak” mondta Dr Ralf Heinrichs, a Ford Európa zaj- és rezgéserősségi főmunkatársa. “Az Aktív Zajkioltó rendszerrel felszerelt vadonatúj Mondeo Vignale nagyobb kényelmet kínál az autóvezetők számára, kevesebb zavaró hatás mellett.”

Az elegáns, új Ford Mondeo Vignale modellben számos, a hangminőség javítását szolgáló innováció működik, s az Aktív Zajkioltás e komplett rendszer részét képezi. Ugyancsak az autó halk működését biztosítja az akusztikus üvegezés, ami javítja a szélvédő és az első ablakok hangszigetelő tulajdonságait. Az üvegben az emberi hajszálnál is vékonyabb, különleges akusztikus réteg csökkenti az ablakoszlopok körül áramló menetszél zaját.

“A zaj zavaró tényező, és csökkenti az autóvezető mentális frissességét, ami a figyelem lanyhulását és stresszt eredményez,” mondta el Dr John Cartwright, a Ford of Britain főorvosa. “A hajtásláncból származó nemkívánatos zajok kiküszöbölésével a Ford segít vásárlóinak, hogy csendben és nyugalomban utazhassanak”.

Nagyszerű hangzásra tervezve
A zaj, a rezgések és nyersesség minimalizálása érdekében minden Ford jármű alapos tesztelésen esik át. Ennek során az autók végighaladnak a világ legkegyetlenebb útjain (mind a Ford tesztlétesítményeiben, mind pedig a külvilágban) ahol egyaránt találkoznak murvás útfelületekkel és a világ legdurvább kátyúival is. A Mondeo Vignale mérnökei úgy tervezték meg az autót, hogy utastere optimális hangélményt biztosítson a vezető és az utasok számára.

Jó példa erre, hogy üvegszál helyett habot használtak a motortér szigetelésére, így a Mondeo Vignale-ban akár 2 decibellel alacsonyabb a hajtáslánc felől az utastérbe jutó zaj szintje. A karosszéria alatti szigetelő rétegek, a kerékjárati ív, illetve az első és hátsó ajtók betétei megakadályozzák a zaj behatolását az autóba, és az új integral link rendszerű hátsó futómű is hozzájárul ahhoz, hogy a menetzaj összesen akár 3 decibellel csökkent.

Emellett a Mondeo Vignale az egyik első európai Ford modellek, amelyben a vállalat az újonnan létrehozott, globális jármű-harmonizáló csapat szakértelmét is hasznosította. A tesztelés során gondoskodtak az utastérben hallható hangok, a kabinvilágítás és a felületek tapintásának megfelelőségéről és egymást kiegészítő jellegéről – a visszajelzők hangjától kezdve egészen a hátsó ablakfűtés bekapcsolásakor hallható hangig.

“A járművek kabinja értékes és bonyolult tér, ahol úgy helyezkedik el több száz, gondosan elhelyezett, funkcionális elem, mint a hangszerek egy zenekarban. Annak érdekében, hogy a vásárlói élményt harmonikussá varázsoljuk, ezeket a hangszereket össze kell hangolnunk. Ez a jármű-harmonizáló csapat feladata” nyilatkozta Erika Tsubaki, a Ford Európa dizájn-főmunkatársa.

A Vignale és a Sony
A Sony Corporation hangmérnökei számos munkaórát töltöttek el a Vignale audiorendszerének hangolásával, hogy a személyre szabott sztereó, illetve a valódi surround üzemmód révén a berendezés kiemelkedő akusztikus élményt nyújtson.

“Mérnökeink minden elképzelhetőt megtettek annak érdekében, hogy olyan audiorendszert fejlesszenek ki a Mondeo Vignale-hoz, ami garantálja a világszínvonalú, luxusminőségű hangélményt a vásárlók számára. E luxusélmény megvalósítását szolgálja az, hogy különös figyelmet fordítottunk a hangzás olyan formában történő reprodukálására, ahogyan azt a művész elképzelte, sőt arra is ügyeltünk, hogy az elegánsan kidolgozott és gondosan megtervezett központi panel látványa és tapintása tovább erősítse az akusztikus élményt,” árulta el Ian Hubbard, a Sony Europe Limited globális autóipari részlegének igazgatója.

A 12 csúcsminőségű hangszóróból és egy kifinomult DSP erősítőből álló Sony audiorendszer valódi élménnyé varázsolja a zenehallgatást az autóban. A tízcsatornás, D osztályú erősítőt a takarékosság jegyében tervezték, így mérete és áramfogyasztása is kisebb, mint a hagyományos erősítőké. Emellett ez a készülék rendelkezik olyan funkciókkal, mint a sztereó illetve Surround DSP üzemmódok, és a sebességérzékelős hangerőállítás.

A Sony hatalmas szaktudására építve a hangszórókat úgy tervezték, hogy kivételes linearitást és hangszín-egyensúlyt érjenek el. A Sony audiorendszerének mély és közepes hangmagasságú hangszóróinál polipropilént alkalmaztak, ami olyan szinten garantálja a stabil működést az autó teljes élettartama alatt, ami még a legjobb rostos anyagokkal sem érhető el. A magas frekvenciák tiszta és éles hangzásról a többrétegű magassugárzók gondoskodnak.

A selyemfényű fekete fényezéssel díszített elektronikus vezérlőpanel – a Sony híres fehér világításával – mind a külső megjelenést, mind pedig a vezérlést és a minőségérzetet illetően új szintet képvisel. A fekete szín és az elegáns fehér fények kontrasztjának köszönhetően ösztönös és ergonomikus módon kezelhető az audiorendszer, vagyis sikerült megalkotni a stílus, a forma és a funkció tökéletes elegyét. A felhasználóbarát panelt a műszerfal stílusához illő mechanikus kezelőszervek egészítik ki.

“A Sony audiorendszere tökéletesen passzol a Mondeo Vignale utasteréhez, hiszen luxusérzetet keltő eleganciával ötvözi az időtlenség érzését, miközben a legújabb, modern technológiákat is megtestesíti,” vélekedett Erika Tsubaki.

Fejlett minőségellenőrzés
A Ford egyedülálló Vignale termék- és tulajdonosi élmény programja keretében bevezetett első modell, a Mondeo Vignale a vállalat modern, valenciai óriásüzemében készül, majd a gyártás után a Ford Vignale Központ hat mesterembere további 100 ellenőrzést végez el az autón.

A valenciai üzemben egy “Rázópálya” is működik; ez a 300 méteres létesítmény segít biztosítani, hogy minden hang megfelelő legyen az utastérben, illetve az összes alkatrész jól és szilárdan illeszkedjen. Emellett a Ford a közelmúltban az iparágban elsőként vezetett be egy tesztet, ami egy új jelenségre irányul – arra, hogy a vásárlók egyre gyakrabban hallgatnak Bluetooth-kapcsolattal zenét külső eszközökről, például okostelefonokról. Ez a vizsgálat biztosítja, hogy az így (illetve AUX-csatlakozásról vagy más vezetékes kapcsolatról) lejátszott zenék hangminősége azonos legyen a rendszer saját CD-fejegységéből és rádiójából megszólaló zene minőségével.

A négyajtós és kombi kivitelben megrendelhető Mondeo Vignale kiemelkedő kifinomultságot és egyedi dizájnt kínál, illetve olyan extrákat, mint az egyedülálló, szmoking-öltésekkel díszített bőrfelületek, az exkluzív Vignale Nocciola metálfényezés és a különleges formavilágú könnyűfém keréktárcsák.

FordSoundMasterClass (2)

FordSoundMasterClass (12)

FordSoundMasterClass (22)

FordSoundMasterClass (32)

FordSoundMasterClass (42)