Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az Apollo Tyres beszáll a duális szakképzésbe

Az Apollo Tyres beszáll a duális szakképzésbe
  • 2015. 12. 03.
Az Apollo Tyres Hungary beszáll a duális szakképzésbe, a 2016-tól Gyöngyösön induló középfokú gumiipari technikus és abroncsgyártó szakokra jelentkező diákok az Apollo gyárában sajátíthatják el a gyakorlati ismereteket - közölte a gumiabroncsgyártó vállalat az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az Egri Szakképzési Centrum József Attila Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma jövőre indítja a szakokat, amelyhez a duális képzésen keresztül csatlakozik az Apollo Tyres. A vállalat célja, hogy évente újabb és újabb osztályok kezdjék majd meg a képzéseket, és lehetőség szerint minden képzési formában teljes osztályok induljanak.

Az abroncsgyártó 3 éves szakiskolai képzés, amelyben a gumiabroncsgyártás valamennyi részfolyamatát megismerheti a tanuló, a gumikeverék készítésétől a vulkanizáláson át a minőségellenőrzésig. A gumiipari technikus 4 plusz 1 éves képzés, amely érettségit és emelt szintű szakképesítést is ad. Az itt végzett diákok széleskörű elméleti és gyakorlati ismereteket szereznek az alapanyagokról és a gyártási technológiákról, ami akár fejlesztési feladatok megvalósítására és üzemek középvezetésére is alkalmassá teszi őket - áll a közleményben.

A duális képzés során az Apollo biztosítja a gyakorlati helyet, a gyakorlat alatt a bejárást, az étkeztetést és a munkaruhát, emellett a gyakorlat idejére a tanulókat megillető pénzbeli juttatást, továbbá a szaktudást az oktatáshoz.

Kannan Prabhakar, az Apollo Tyres Hungary ügyvezető igazgatója a közleményben kifejti: a képzések naprakész műszaki ismereteket és gyakorlati tudást adnak, az itt végzett fiatalok versenyképes szakmát, később akár elhelyezkedési lehetőséget is szereznek a cégnél.

Az idén novemberben a Miskolci Egyetemmel állapodott meg az Apollo Tyres arról, hogy az egyetem járműipari és a hozzá kapcsolódó képzéseit az Apollo Tyres nemzetközi csapata tapasztalataival segíti majd. A tervek szerint az Apollo gyakorlati helyet fog biztosítani az intézmény hallgatóinak gyöngyöshalászi gyárában, és az egyetemmel kötött keretszerződés lehetőséget ad arra, hogy részt vegyen az elméleti oktatásban és a tanszéki K+F tevékenységek megvalósításában is.

A nemzetgazdasági miniszter 2015 áprilisában bejelentett döntése alapján több mint 600 millió forint munkahelyteremtő képzési támogatást kap az Apollo Tyres, amely összeget a cég abroncsgyártó szakképesítés oktatására fordíthatja 2015. május és 2019. december között. A támogatás feltételeként a vállalat kötelezettséget vállal a képzésben résztvevő személyek legalább 70 százalékának - a képzést követő legalább 18 hónapos - továbbfoglalkoztatására.

Az Apollo Tyres a tervek szerint 2017 első negyedében nyitja meg mintegy 146 milliárd forintos zöldmezős beruházással épülő gumiabroncsgyárát Gyöngyöshalászon, ahol évente 5,5 millió személyautó- és kisteherjármű-, valamint 675 ezer busz- és tehergépjármű-abroncsot fog előállítani az európai piacra. A gyár csaknem ezer munkahelyet hoz létre.