Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Angyalok és Whitney Houston emléke – indul a karácsonyi forgatag Kölnben

Angyalok és Whitney Houston emléke – indul a karácsonyi forgatag Kölnben
  • 2015. 12. 04.
Ha unod már a Vörösmarty teret és a bécsi Rathaus környékét, de karácsonyi forgatagra vágysz, akkor van egy titkos tippünk: irány Köln, a szivárványváros! A Budapest Airport decemberben Németország legrégibb városát ajánlja exkluzív úti célként.

Tematikus karácsonyi vásárok és a Több, mint testőr musical. Többek között ezeket kínálja Németország legrégibb és egyben negyedik legnagyobb városa, Köln az idei karácsonyi időszakban (november 23 - december 23). A Kölni Dómon kívül szinte semmit sem tudunk erről a várásról, amit sokan egy mediterrán hangulatú csodának tartanak Németország szívében. Persze nem a hőmérséklet, hanem az emberek mentalitása és hangulata idézi a mediterrán tájakat, hiszen ez a város mindenkit befogad, mindenről beszél és folyamatosan lüktet. Köln valóban rászolgál a szivárványváros címre, hiszen annyi arca van, amit hetek alatt sem lehetne kiismerni, és ezt tükrözi a karácsonyi forgatag is. Míg a csodás bécsi karácsonyi vásár a szépségével nyűgöz le, addig Kölnben a sokszínűség a jelszó. Ebben a városban ugyanis tematikus karácsonyi vásárok sorjáznak szinte minden sarkon.

Az általunk ismert „hagyományos” vásárokra talán a Katedrális vásár hasonlít a legjobban, melyet a Dóm közelében rendeznek. Persze az ajándékok sokszínűsége és minősége ezt is alkalmassá teszi az egész napos nézelődésre. Egy fokkal egyedibb az Angyalok vására, ahol a látványban a fehér és az arany dominál. A forgatagot színesítik a fehér ruhába öltözött, szárnyas angyalok, akik csillámporral hintve sétálnak a nézelődők között. Hetente egyszer pedig a télapó is tiszteletét teszi, lóháton érkezve. Ezzel pedig elérkeztünk az egyik legegyedibb és egyben a legnagyobb látványossághoz, a Kikötő vásárhoz. Az - önmagában is egy hajón helyet foglaló - csokoládémúzeum környékén kígyózó boltrengeteg a hajózás és a karácsony különös elegye egy látványos kalózhajóval felturbózva. Szint biztos, hogy Jack Sparrow is itt vásárolna. Végül fontos megemlíteni a kisgyermekes családokat célzó Santa Claus falut, melyhez egy középkori vár ad egészen nagyívű hátteret. Maga a falu a mesevilág vásárait idézi meg és a kiegészítő programok egytől-egyig a gyerekeket célozzák meg, körhintával és életnagyságú szarvas vontatású szánnal. De felsorolni is nehéz lenne a további, kisebb vásárokat, hiszen még a melegeket is külön forgatag várja ebben a hihetetlenül sokszínű városban.

Ha meguntad a vásárlást, Köln akkor is kimeríthetetlen programkínálattal vár, melyről bővebben itt olvashatsz: http://www.bud.hu/blog. Csak említés szintjén: érdemes megnézni a novembertől márciusig futó Több, mint testőr musicalt a Kölni Musical Dome-ban. A zenés darabban a film valamennyi világhírű dala elhangzik egy igazán impozáns környezetben. De – tucatnyi egyéb látványosság mellett - érdemes megtekinteni az eredeti kölnivíz otthonát, a parfümmúzeumot is. Az illatos vizet, melynek eredeti neve Eau de cologne, itt találta fel 1709-ben Johann Maria Farina. Ő és családja ma a híres Melaten temetőben nyugszik Kölnben, melyet a helyiek és a turisták ma divatos kiránduló és sétálóhelynek tartanak. Köln Budapestről is könnyen elérhető a Germanwings/Eurowings közvetlen járataival, így nem lehet akadálya az ismerkedésnek ezzel a rendkívül érdekes várossal!