Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nem irgalmazott a sivatag a magyaroknak

Radomszki Viktor

Nem irgalmazott a sivatag a Qualisport kamionosainak az Africa Eco Race kilencedik szelektív szakaszán, a mauritániai Amodjar és Akjoujt között. Kovács Miklós és legénysége az előző napi gondok után ezt a menetet is kénytelen volt félbeszakítani: ezúttal a Scania műszaki gondjai miatt váltak hosszú órákra a Szahara foglyaivá.


A napi szakasz hossza 445 kilométer volt, ám a Qualisport legénysége csak a táv harmadáig jutott: Kovácsnak és két állandó társának, Czeglédi Péter navigátornak és Ács László fedélzeti szerelőnek az első ellenőrző pontig meg kellett birkóznia egy defekttel, ám a java ezután jött. Hat kilométerrel a CP1 után – akárcsak az előző napon – beragadtak a dűnék közé, ahonnan csak több órányi lapátolás után sikerült kiszabadulniuk.


„Nagy nehezen elindultunk és a dűne túloldalán Szalay Balázsékkal találkoztunk, akik ott rostokoltak. Megpróbáltunk segíteni nekik, a vontatási manőver el is kezdődött, de befejezni már nem tudtuk, mert elszállt a kamion első hajtása. Balázzsal és Lacival együtt töltöttük a napot, ástunk, szereltünk, próbáltunk segíteni magunkon, de mindhiába. Meg kellett várnunk, amíg odaér a szervezők romeltakarító járműve, amelyből sikerült felszerelésekhez jutni. Nagy nehezen annyira megjavítottuk a kamiont, hogy vissza tudtunk menni a rajtig, onnan pedig az összekötőn érkeztünk a mostani táborba. A srácoknak biztosan hosszú éjszakája lesz, hiszen kizárólag hátsó hajtással nem mehetünk vissza a sivatagba” – fogalmazott Kovács, aki a verseny korábbi szakaszában a dobogóért harcolt a kamionos kategóriában.


Szalayéknak az egyik lapátolás után nem indult újra az Opel Mokka: szervizcsapatuktól telefonon kaptak iránymutatást, míg végül a Qualisporttal közös sivatagi piknik során sikerült beindítaniuk a versenyautót, így a két egység egymást követve döcögött el Akjoujtig. „Kovács Mikiék technikája éppen addig tartott ki, ahol mi voltunk, ami nekünk hatalmas szerencse, mert így, miközben mi ástuk az ő kamionjukat, Czegó (Czeglédi Péter) beszélt a szervizeseinkkel, hogy mi lehet a gond az önindítóval. Végül a söprögető kamion hozott nekünk starter kábelt, és miután Czegó megmutatta, hogy melyiket hova kell illeszteni, most már úgy indítom el a kocsit két dróttal, mint egy jobb tolvaj, úgyhogy nemcsak bobcatnek vagyok alkalmas mostantól, hanem önindítónak is. Összességében azonban keserves egy nap volt” – emlékezett a nap eseményeire az Opel Dakar Team navigátora, Bunkoczi László.


A napi szakasz nehézségét jól szemlélteti, hogy még a domináns Kamazokat is megfékezték a dűnék: a kategória-éllovas Anton Shibalov éppúgy ásott, mint márkatársa, Szergej Kuprijanov. A metángáz-hajtású Kamazzal Kuprijanov ezúttal jobb időt ért el, mint a listavezető, de a tatárföldi armada most vereséget szenvedett: a szakaszt Tomas Tomecek nyerte a Tatrával, az MAN-es Elisabete Jacinto előtt.


Az autósoknál a tavalyi győztes, Jean-Antoine Sabatier bizonyult a legjobbnak Buggy One típusú buggy-jával: Kanat Sahgirov, a kategória listavezetője ezúttal csak a 9. helyen végzett, így a toyotás kazah pilóta előnye 49 percről 8 és fél percnyire apadt a napot az 5. legjobb idővel teljesítő üldözője, az Optimus MD-s Pascal Thomasse előtt. A motorosoknál Pal Anders Ullevalseter hozta a kötelezőt, a kétkerekűek címvédő-éllovasát pedig egy portugál apa-fiú páros, idősebb és ifjabb José Fernando de Sousa követte.


Pénteken hurokszakasz vár a mezőnyre Akjoujt környékén, pokoli nehézségekkel: az előrejelzések szerint rögtön az első dűne Mauritánia egyik legnagyobb ilyen képződménye lesz, de ezen felül is pokolian sok homokos területet foglal magában a 379 kilométernyi mért táv.