Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Látványos, ízletes és sikeres volt az Adventi Ünnep a Bazilikánál

Látványos, ízletes és sikeres volt az Adventi Ünnep a Bazilikánál
  • 2016. 01. 10.

 


Harmadával nőtt a látogatók száma az idei Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvényen az előző évhez képest. A családias hangulatú, 35 napig tartó vásárnak 800 ezer látogatója volt, közülük minden harmadik külföldi. Az ötödik éve megrendezett esemény színvonalát számos újdonság emelte és tette még emlékezetesebbé: a Bazilika látványos fényfestése a legismertebb karácsonyi mese, a Diótörő 3D-s animációjával bővült, a Zrínyi utca teljes hosszában street food kavalkáddá alakult át, és hazánkban egyedülálló módon január elsején rendhagyó Lencse Nappal várták a vendégeket. A vásár megújult káprázatos díszkivilágítása a Bazilika előtt és hívogató fénykapui az adventi szezon leginkább fotózott témái voltak. Az Adventi Ünnep a Bazilikánál a korábbinál nagyobb területen, 80 kézműves kiállítóval, több mint 30 street food árussal, változatos programokkal, exkluzív rendezvényekkel, ingyenes korcsolyapályával és jótékonysági eseményekkel várta a családokat, baráti társaságokat.

Budapest három legnagyobb belvárosi adventi rendezvénye közül a „trendi” jelzőt érdemelte ki az Adventi Ünnep a Bazilikánál a Magyar Turizmus Zrt. értékelésében. Idén 800 ezer – közülük minden harmadik külföldi – vendég látogatott el a CNN listáján a világ 10. legtöbbet fényképezett helyszínének számító Szent István Bazilika előtt rendezett adventi ünnepre. A látogatókat az ország legnagyobb méretű és leglátványosabb vizuális élménye várta itt: a Bazilika ezer négyzetméteres homlokzatát minden este karácsonyi ihletésű 3D-s rövidfilmek festették színesre. Az ünnepi hangulatot a 9 méteres karácsonyfa és a tér káprázatos látványt nyújtó díszkivilágítása is fokozta, amely energiatakarékos izzókból a Magyar Villamos Művek (MVM) támogatásával újulhatott meg idén és a vásár legtöbbet fotózott helyszíne volt, háttérben a Bazilikával.

Nagyobb területen több újdonsággal várták a látogatókat


Idén még nagyobb területen fogadta a vásár a látogatókat: a 80 kézműves a Bazilika oldalában, a Bajcsy Zsilinszky utat és a Hercegprímás utcát összekötő szakaszig rendezkedhetett be a hangulatos faházikókban előzetesen zsűrizett ajándéktárgyaival, a Zrínyi utca csaknem teljes hosszán pedig a street food legmenőbb képviselői sorakoztak fel a legkülönfélébb stílusú, kinézetű mozgóbüféikkel és egyedi menükínálatukkal, valamint az idei év ínyenc újdonságaival. A hideg ellen a gőzölgő forró ételek mellé jobbnál jobb forró koktélokból is válogathattak a vásárba érkezők. Az Adventi Ünnep a Bazilikánál része a Magyar Turizmus Zrt. Budapest Winter Invitation programjának is, amely 1+1 forralt bor kuponnal hívta meg az ide látogató turistákat a rendezvényre. Ez a gesztus is hozzájárult ahhoz, hogy az idei 800 ezer látogató egyharmada külföldi volt. A vásárban becsült adatok szerint 75 ezer liter forró ital fogyott.


Lényeges szempont volt az idei vásár kiállítóinak kiválasztásakor, hogy a látogatók minőségi és egyedi ajándéktárgyak közül válogathassanak az adventi vásáron, éppen ezért kizárólag minősített és előzsűrizett termékekkel érkezhettek a termelők és dizájnerek. Nem is gondolnák, hogy sok kézműves egész évben készül erre a vásárra portékáival, és a kiállítás ideje alatt is folyamatosan készíteniük kellett a kézzel alkotott ajándéktárgyakat – volt, aki még a helyszínen is ezt tette –, hogy az igényeket ki tudják szolgálni.


A gyerekek nagy kedvence ebben az évben is az ingyenesen használható, 200 nm-es korcsolyapálya volt, ahol a korcsolyabérlést is ingyen biztosították a szervezők, hétvégéken pedig korioktatással is segítették az érdeklődőket. Idén mintegy 170 ezer gyerek élvezhette a népszerű téli sportot a Bazilikánál. A gyönyörű kék színekben pompázó karácsonyfa körül kialakított pálya egyébként teljességgel környezetkímélő, nem igényel hűtést, mivel műanyagból készült. A környezettudatosság az egész vásárra jellemző volt, hiszen a megújult ünnepi díszkivilágítást is energiatakarékos izzókból szerelték fel.


Olyan különlegességekkel is szolgált idén Adventi Ünnep a Bazilikánál, mint például az ünnepélyes megnyitón az ExperiDance az Angyalok Kara kórusprodukció ősbemutatója, vagy a Bazilika fényfestésének új darabja, az egyik legnépszerűbb karácsonyi mese, a Diótörő 3D-s animációja a világhírű hazai vizuális alkotócsoport, a Kiégő Izzók különleges feldolgozásában.


Idén először, hagyományteremtő céllal Lencse Napot tartottak január elsején, ahol ez a szerencsehozó újévi étel a legtöbb gasztrokiállítónál és street food árusnál is kapható volt egyedi receptúrákkal elkészítve.


Jótékonysági akciók helyszíne


Az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvény hagyományosan támogatja a jótékonysági programokat és helyet biztosít számukra. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet idén 20. alkalommal meghirdetett szeretet.éhség. Országos Adventi Pénzadománygyűjtés programja mára a legnagyobb országos ünnepi összefogássá vált. Az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat helyszínén felállított adománypont és mézeskalácsszív sütöde a segélyszervezet kampányának egyik legerősebb bástyájaként több héten át teremtett alkalmat a meghirdetett célokhoz való személyes kapcsolódásra, adományozóknak és önkénteseknek egyaránt. A segélyszervezet munkáját is csaknem másfélszer több önkéntes segítette, mint tavaly: 334 önkéntes, több mint 45 napnyi önzetlen segítséggel járult hozzá a sikeres adománygyűjtéshez.

Belváros-Lipótváros Önkormányzata pedig 50 kisiskolás gyermeket látott vendégül az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvényen és ajándékkal, élménnyekkel tette számukra emlékezetessé a karácsonyt. A gyerekek az adventi vásár karácsonyfája alatt vették át az ajándékokat, majd a Hüttében tortával látták vendégül őket, utána pedig vidám korcsolyázás következett.


Köszönetet mondunk a rendezvény támogatóinak, akik a sikerhez, a látványhoz és az élményhez hozzájárultak: Belváros-Lipótváros Önkormányzata, az MVM-Magyar Villamos Művek, Citibank, Xerox, Nespresso.

November 27-től 2016. január 2-ig

Bazilika, Szent István tér, Budapest

 

Videók:

https://www.youtube.com/watch?v=4B7Ez1pIa_c&feature=youtu.be

https://www.facebook.com/adventiunnepabazilikanal/videos/vb.351972424889995/930564173697481/?type=2&theater