Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Jó évet zárt az európai gumiabroncsipar

Jó évet zárt az európai gumiabroncsipar
  • 2016. 01. 31.

Jó évet zárt az európai gumiabroncsipar: az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (European Tyre and Rubber Manufacturers Association - ETRMA) értékesítési adatai szerint az ágazat tavaly csaknem az összes gumiabroncs szegmensben növekedést ért el - közölte a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) az MTI-vel.

 


    A tájékoztatás szerint a lakossági szegmens éves eladási eredményei eltekintve a nyár folyamán mért kisebb ingadozásoktól, és beleszámítva az utolsó negyedévben regisztrált nagyon erős, 12 százalékos növekedést, pozitívnak tekinthetőek, megerősítve a 2014-ben elkönyvelt enyhe növekedési trend folytatását.


    A gumiabroncs értékesítés nem új személyautókra 203 millió darab volt, ami 3 százalékkal több, mint 2014-ben. Az új autók eredeti felszereltségeként számolt gumiabroncs értékesítés 6 százalékkal nőtt, 89 millió darabot tett ki, ami követte az újautó-eladások dinamikus növekedését.


    A teherautó gumiabroncs szegmens szereplői 2015-ben immár a harmadik egymást követő évben regisztráltak növekedést. Különösen jó évet zártak az új teherautók gumiabroncs beszállítói, 10 százalékos növekedést könyvelhettek el a teherautó-piac növekedésének köszönhetően.


    A mezőgazdasági gumiabroncsok értékesítése terén - a többi szegmenssel ellentétben - továbbra is folytatódik a negatív tendencia: a mezőgazdasági gumiabroncsok értékesítése 9 százalékkal csökkent 1,501 millió darabra.


    A motorkerékpár és robogó ágazat jó eredményt ért el, értékesítése 2 százalékkal 8,591 millió darabra nőtt az egy évvel ezelőttihez képest - közölték.


    Magyarországon 7 gumiabroncsgyártó képviselteti magát önálló nagykereskedelmi egységgel: az Apollo-Vredestein, a Bridgestone, a Continental, a Goodyear-Dunlop, a Hankook, a Michelin és a Pirelli, egyben ők képezik a HTA tagságát.


    A gumiabroncs iparágban foglalkoztatottak száma Magyarországon közvetlenül mintegy 5 ezer fő, közvetve több mint 15 ezer fő. Az iparág belföldi értékesítésének és exportjának tavalyi éves nagysága 478 milliárd forint volt.