Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Minden eddiginél több jármű hullott el a Budapest-Bamako ralin, de fostalicska célba ért

Minden eddiginél több jármű hullott el a Budapest-Bamako ralin, de fostalicska célba ért Minden eddiginél több jármű hullott el a Budapest-Bamako ralin, de fostalicska célba ért Minden eddiginél több jármű hullott el a Budapest-Bamako ralin, de fostalicska célba ért
  • 2016. 02. 03.

Soha nem látott biztonsági intézkedések közepette véget ért a 2016-os Bamako Rali

 

Mint arról a bevezetem.eu már több cikkben is tudósított, vasárnap délben a bamakoi kongresszusi palota előtt tartott befutóval véget ért a 2016-os Budapest-Bamako. Az elsők között a Spirit kategória tagjai érkeztek, akik az utolsó két rázós mali ban kijelölt etapot kihagyták. Velük érkezett az utolsó héten már csak a túlélésre koncentráló bevezetem egység (Öreg Óra Team) is.
A túrázókat követték a verseny kategória legjobbjai, majd a többi résztvevő.

 

"Valami átok ült az idén az autókon. Szinte mindenki technikai gondokkal küszködött végig.” – mondta Szabó Gál András, a futam alapítója. Sokan fel is adták a futamot és visszafordultak. A 120 nevezett csapatból mindössze 68-an haladtak át a bamakoi célkapun.

Ez a tény is BIZONYÍTJA, hogy milyen jól döntött a bevezeteem egysége, amikor egyenesen Diemába terelték fostalicska becenevű autójukat - még akkor is, ha a legnagyobb közösségi oldalon kaptak ezért hideget, meleget néhány "illetékestől"!

 

A csodával határos módon az összes kelet-európai gépcsoda sikeresen vette az akadályt. Mindkét Lada Niva befutott. Ott volt a Trabant, román veterán Dacia és a Zuk kisbusz is Lengyelországból. A londoni taxi és a Peugeot Dangel is átkullogott a célkapun. A taxisoknak a Mahina városában lévő vasúti híddal gyűlt meg a bajuk. A hídon csak a sínpár között lehet haladni. Leszakadt az egész kipufogó rendszerük, amit a falusi szerelők vettek kezelésbe. A finn-angol kettős csak így válaszolt arra a kérdésre, hogy mi történt. „Alacsony hasmagasság történt”.

 

Minden elvárást meghazudtolva befutott Kakukk András is, aki egy Yamaha robogón tette meg Marokkótól Maliig a távot. "Európát kihagytam, mert nem lettem volna képes 3 nap alatt egy robogóval átszelni a kontinenst” – mondta Kakukk.

 

A mezőny fele az út során lemorzsolódott. Voltak, akik már Spanyolországban meghátráltak. Voltak, akik minden nap szereltek és küzdöttek, de a végén az idő, a fáradtság és a távolság úrrá lett rajtuk. A versenyben esélyesnek tartott 02-es Felvidék Team szintén minden nap felét az autó alatt töltötte. Mauritániában azonban úgy döntöttek visszafordulnak, mielőtt az autó végképp megadja magát. Ez volt az ötödik Bamakojuk, de csak egyszer sikerült célba érniük. Vigaszdíjként az idén ők nyerték meg a „Gyurcsány Ferenc Ezt Elkúrtuk” különdíjat.

 

A futam orvosi csapata ironikus módón egészségügyi problémák miatt kellett, hogy feladja a versenyt. A verseny vezető orvosát Dr. Debreceni Katalint Mauritániból evakuálták sürgős orvosi beavatkozásra. A futam egészségügyi feladatait onnantól Dr. Nodi Adama, mali belgyógyász látta el. Szerencsére sok dolga nem akadt. Főleg a futamot kísérő mali hadsereg katonáit látta el a verseny táboraiban.

 

A Maliban kialakul biztonságit krízis miatt még sokan az indulás előtt lemondták az idei Bamakot. A mali hatóságok eddig soha nem látott biztonsági erőkkel védték a futamot. A táborokban egy teljes fegyveres alakulatot vezényeltek ki, gépfegyveresekkel és taktikai harci járművekkel.

 

A futamot Bamakoban üdvözlő turisztikai és kulturális miniszter asszony, Ndiaye Ramtoulaye Diallo elmondta, hogy a résztvevők biztonságát a kormányzat legfontosabb feladatának tekintette. A résztevők elmondása szerint egy pillanatra sem érezte magát senki veszélyben és a katonák jelenléte biztosította a futam nyugodt lebonyolítását.

 

A versenyben az első három helyen magyar csapat végzett. Első helyen a Hamza Péter, Nagy Zoltán, Heksch Kálmán és Újvári Zsolt alkotta négyes, a Gumisember csapat végzett. Másodikként Gyurman Zoltán és Kiss Andrea csapat nyerte meg a pontversenyt. Míg a harmadik helyen az újonc, GTR2B csapat legénysége, Rákli Tamás, Simon László és Tamasits Ákos végeztek.

 

Idén először használhatták az interaktív chat falat, amit kifejezetten a Budapest-Bamako rally csapatai számára fejlesztett ki a CitySIM telekommunikációs cég. A rally útvonalán Afrikába érve a helyi mobilhálózatok kevésbé kiépíttek, emiatt egyre kevésbé elérhető az internet, ám a publikus Chatfal segítségével SMSben könnyen hírt adhattak magukról a csapatok a civilizációtól távoli vidékeken is. Újdonság, hogy az itthon aggódó családtagok, rokonok, barátok, szurkolók is írhattak nekik, ezeket az üzeneteket a csapatok megkapták a telefonjukra is SMS-ben ingyenesen, ami lényegesen megkönnyítette a kapcsolattartást. A rally ideje alatt több, mint 1000 üzenetet küldtek el, és a felület elérhető marad a hazaút ideje alatt is. A fal vicces sztorikkal, rövid helyzetjelentésekkel és aggódó üzenetekkel telt meg, de volt olyan csapat is, aki ezen keresztül szerelte az autóját is.  

 

2017-ben a Bamako Rali szervezői egy évre a mexikói Baja félszigetre költöztetik a kalandot és a fapados Dakart. Baja 4000 néven rendeznek sivatagi flúgos futamot. Majd 2018-ban visszatér a mezőny Afrikába és Bamakoba.

CitySIM

 

Csapatunk közben sikeresen hazatért, így hamarosan folytatódnak a részletes beszámolók az elmúlt két hét kalandjairól.
 

Bonyodalmak a reptéren >>>

 

A Bevezetem csapata ezúton is köszöni a támogatóknak, hogy létrejöhetett a nagy kaland!
A névadó Öreg Óra Kávézó, az Express Medical munkatársai, a Szondi Szerviz, a Nespresso, a Körlet Terasz, az ElectroPoint, a mezőtúri Zrínyi Akadémia, a Zoha Trans, a Buddy Toys, a Pohárcenter, a Camera Kft., a Random zenekar, az IT Hosting, a Vision Fix, a Denta, az Ördög Média, a PettBull.com, a  Med Star 2001 Kft., a SHY Kft, az ACM Wallet, az EU Csoport, a Hell, a Gokart Aréna, a Findlost24, a Code FM és a CAT, valamint a többi segítőnk nélkül  nem valósulhatott volna meg Bamakó meghódítása!

 

 

Köszönjük, ha Te is megosztod a bevezetem afrikai kalandját az ismerőseiddel a legnagyobb közösségi oldalon!