Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A hajók zaja miatt sokkal több hal válhat ragadozók prédájává

A hajók zaja miatt sokkal több hal válhat ragadozók prédájává
B3V3Z3T3M

A hajók motorzaja miatt sokkal több hal válhat ragadozók prédájává - állapította meg egy úttörő jelentőségű tengerbiológiai kutatás.

 

    Az Exeteri Egyetem vezette nemzetközi kutatócsoport azt találta, hogy az elhaladó hajók motorzaja akkora stresszt okoz a korallzátonyok fiatal halainál, hogy nehezebben veszik észre a veszélyt, gyakrabban falják fel őket a ragadozók, túlélési esélyeik így a felére csökkennek - adta hírül a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

 


    Ez az első kutatás, amely kimutatta, hogy az emberi tevékenységből származó zajok, ebben az esetben a motoros hajók hangja közvetlenül befolyásolhatja a halak élettartamát.


    "Amikor a nyílt vízen hajó húzott el fiatal korallszirti halak mellett, akkor hatszor kevésbé volt valószínű, hogy az átélt stressz miatt megijedjenek a szimulált ragadozótámadástól, mint amikor nem hallatszott közelükben motorzaj" - magyarázta Stephen Simpson, az Exeteri Egyetem biológusa.


    A ragadozó és zsákmánya közötti viszony ausztrál és kanadai specialistáival, valamint a Bristoli Egyetem akusztikaszakértőivel együtt laboratóriumi és terepkísérleteket végeztek: felvételeket és valódi motorzajt használva vizsgálták, hogyan viselkednek a Pomacentrus amboinensis korallszirti hal fiatal egyedei, ha természetes ellenségükkel találkoznak.


    A zaj a többi környezeti ártalomhoz képest könnyebben korlátozható a kutatók szerint. "Az ember dönti el, mikor hajózik a korallzátonyok környékén, kerülni lehet azt az időszakot, amikor a legtöbb a fiatal egyed. Ki lehet alakítani csendes védőzónákat is" - hangsúlyozta Simpson.


    "Mondhatjuk, hogy a klímaváltozás nagyobb veszélyt jelent a korallzátonyok életére, ám ha a zajártalmat csökkentjük, az zátonyok élővilága ellenállóbb lesz a globális felmelegedéssel és az óceánok elsavasodásával szemben" - jegyezte meg Mark Meekan, az Ausztrál Tengerkutatási Intézet munkatársa.


    (http://phys.org/news/2016-02-motorboat-noise-predators-deadly-advantage.html)