Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete értékelése a 2016. évi új gépjármű forgalomba helyezési piacról havonta és időarányos összehasonlításban

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete értékelése a 2016. évi új gépjármű forgalomba helyezési piacról havonta és időarányos összehasonlításban
  • 2016. 03. 01.

 

MGE a 2016. január 5-i sajtóreggeli alkalmával tette közzé a 2016. évre vonatkozó piaci előrejelzését az alábbiak szerint:

 

Személygépkocsik 80 000 db

Kishaszon járművek 18 000 db

Nagyhaszon járművek 5 700 db

Motorkerékpárok 2 200 db

Autóbuszok 600 db

 

Előrejelzéseink és elemzéseink feltételezik, hogy sem a gazdaság környezetében, különösen a forint árfolyam alakulásában jelentős változás az év során nem lesz. Amennyiben ilyen mégis előfordul, illetve a piaci folyamatok ezt indokolják, természetesen megtesszük a szükségesnek látszó kiigazításokat.

Új személygépjárművek és kishaszon járművek első forgalombahelyezése és két hónapon belüli kivonása: a kivonás utáni piac kivonás előttinél nagyobb növekedési százalékai azt jelentik, hogy a kivonás mértéke és jelentősége csökken.

 

Tárgyhó forgalomba helyezés piac

Tárgyhó forgalomba helyezés piac változás

Tárgyhó kivonás utáni piac

Tárgyhó kivonás utáni piac változás

Kumulált új autó forgalomba helyezés

Kumulált új auto forgalomba helyezés változás

Kumulált kivonás utáni piac

Kumulált kivonás utáni piac változás

 

db

%

db

%

db

%

db

%

Személygépjármű

6625

12,3

6019

16,9

12193

13,1

11035

16,9

Kishaszon jármű

1509

21,4

1371

17,2

2820

8,6

2539

4,2

Új nagyhaszon járművek, autóbuszok, motorkerékpárok első forgalomba helyezése:

 

Tárgyhó

Tárgyhó változás

Kumulált

Kumulált változás

 

db

%

db

%

Motorkerékpár

140

38,6

200

15,6

Nagyhaszon jármű

430

-6,9

759

-19,0

Autóbusz

66

120,0

122

177,3

 

(A % értékek a tárgyévet megelőző év azonos időszakával való összehasonlítást mutatják.)

Forrás: DataHouse Kft.

 

Személyautók: a piac az elsőkét hónapban némileg gyorsabb az előzetes becslésnél. Azonban minden komolyabb piaci trend becsléshez meg kell várnunk az év első 3-4 hónapja eredményeit.

Bízunk azonban abban, hogy folytatódik a magán vásárlók gyorsuló visszatérése és a vállalati gépjárművek cseréje is tovább erősödik.

A magán vásárlók inkább a használt autó kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része (különösen az egy-három autós céges vásárlások) magán vásárlásnak tekinthető, csupán az ÁFA visszaigénylés miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe és nyílt végű (maradvány értékes) finanszírozásba.

 

Sajnálatos és senki érdekeit nem szolgálja, hogy a drasztikusan növekvő és az új autó import volumenét jelentősen meghaladó importált használt személyautók átlag életkora meghaladja a 11 évet, ami az autópark öregedésének folytatódását, a káros anyag kibocsátás növekedését, közlekedés biztonsága csökkenését okozza, miközben a használt autó import a joghézagok kihasználásával az ÁFA meg nem fizetésében élen jár. Itt végre olyan állami intézkedést várunk, amely után legalább nem ösztönzött az idős használt autók behozatala, ahogy jelenleg. Ennek megfelelően javasoltuk a kW adó rendszerének felülvizsgálatát.

 

Haszonjárművek: A kishaszon jármű piac növekedésének lassulása visszafordult és az első két hónap után közel 10% növekedést mutat, ami meghaladja a várakozásainkat. A piac komolyabb értékelésével itt is érdemes megvárnunk legalább az első negyedév végét.

A nagyhaszon járműveknél a minimális visszaesés sem értékelhető még, itt enyhe piaci növekedést várunk az év folyamán.

Az autóbusz piac igen kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedést lássunk, mivel a buszpark nagyon öreg és így lecserélésre szorul.


 

Motorkerékpárok: A piac továbbra is igen gyenge, de örömünkre 15% feletti emelkedést mutat február végére. Reméljük, hogy ez nem csak a szokásosnál enyhébb időjárásnak tudható be. Létfontosságú lenne a robogó azonosítás megoldása, a regisztrációs adó kiigazítása a használati jellegű kétkerekűek esetében, valamint a 125 ccm robogók „B” kategóriás jogosítvánnyal való vezethetőségével kapcsolatos procedúra könnyítése. Fontos tudni, hogy a kétkerekűek nagyobb darabszámú használata jelentősen csökkentheti a dugókat, vagyis könnyítheti az autósok és minden más közlekedő életét, miközben csökkentheti a környezetszennyezést.


 


 


 


 


 

Gazdaság fehérítés: A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete és az Autós Nagykoalíció évek óta tesz a kormányzat felé kezdeményezéseket a gépjármű kereskedelmi-, és javító szakma fehérítése céljából, amely javaslatok fogadtatása pozitív, így reméljük és dolgozunk azon, hogy ez előbb-utóbb megjelenjen a jogszabályokban és ezek alkalmazásában is.


 

Javítók és szervizek: Az importőrök tovább folytatják a márkaszervizeket bemutató kommunikációs kampányt, amely a jogi környezet változásával együtt (cégautó javítási ÁFA fele visszaigényelhető) már érzékelhető elmozdulást jelentett a legális szervizek irányában, ahol megfigyelhető az ügyfélszám emelkedése. Ez a folyamat mára már látható módon megjelent a legális szervizek látogatottságában és forgalmuk emelkedésében.

Az értünkhozzá kampányt egy interaktív blog beindításával folytatjuk, ahol az ügyfeleknek is lehetőségük nyílik véleményüket, tapasztalataikat közzétenni. Ettől azt várjuk, hogy a márkaszervizek valós szolgáltatásainak hiteles kommunikációja egy újabb lépéssel egészül ki, illetve azt, hogy a márkaszervizek és ügyfelek kapcsolatának építésére egy további lehetőség nyílik.