Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szíjj Zsolt a Suzuki Swift S1600-ossal indul az FIA European Rallycross Super1600 bajnokságban

Szíjj Zsolt a Suzuki Swift S1600-ossal indul az FIA European Rallycross Super1600 bajnokságban Szíjj Zsolt a Suzuki Swift S1600-ossal indul az FIA European Rallycross Super1600 bajnokságban

A SPEEDY Motorsportot egyesület több mint húsz éves múltra tekint vissza. Magalapulása óta minden évben képviselteti magát versenyzői által hazai és nemzetközi versenyeken, ahol jelentős eredményeket értek el. Sok versenyző bontogatta szárnyait az egyesület színeiben és az évek alatt számtalan bajnoki cím mellett jelentős nemzetközi eredményeket is elértek.

Alapítóink a Szíjj fivérek kezdetben Rallycrossban jeleskedtek, ahol Szíjj Csaba „Speedy” több éves dobogós hely mellett 1996-ban egy Magyar Bajnoki címet is szerzett a csapatnak. Ezt követően a Rally pályákon kezdtek jeleskedni és a Magyar Rally Bajnokság meghatározó egyéniségeivé váltak.
A SPEEDY Motorsport ugyan egy kis csapat, de minden szinten a profizmusra törekednek. Ami a kívülállók számára nem látszik az autósport ugyanolyan csapatsport, mint a labdajátékok, csak itt nincs mindenki a „pályán”, de mindannyian azért dolgoznak és végeznek profi munkát, hogy „a labda a hálóba kerüljön”! Ez a feladat a versenyzőkre hárul, akik a figyelem középpontjába vannak, és még ha ők is aratják le a babérokat a siker minden esetben egy csapat érdeme. Ahhoz, hogy ez működjön elsősorban komoly és megbízható támogatói háttér szükséges, de ugyan ilyen fontos a jó menedzsment, a profi szervizháttér, a mérnöki segítség és végül a jó versenyző, aki megkoronázza a csapat munkáját.

Miután 2014-ben Szíjj Zsolt „Jolly” Kocsis Györggyel az oldalán megnyerte a Magyar Rally Bajnokság P16-os kategóriájának a bajnoki címét egy Mitsubishi Lancer EVO VI-os versenyautóval, úgy döntött, hogy visszatér a gyökerekhez és a Rallycrossban kamatoztatja az évek során a Rallyban megszerzett tapasztalatát egy SUZUKI SWIFT S1600-as egyedileg, erre a célra épített versenyautóval. A bemutatkozás annyira jól sikerült, hogy az első Slovakiarinigi versenyt magasan megnyerve, az egész évben dominálva a S1600-as kategóriát megnyerte a Magyar Országos Rallycross Bajnokság mellett a Szlovák és a FIA Közép-Európa Zóna Bajnokságokat is. Ezzel további öregbítve a SPEEDY Motorsport nevet. A tavalyi sikeres szereplésen felbuzdúlva úgy döntött a csapat, hogy 2016-ban szerencsét próbál a Rallycross Európa-bajnokságon, kipróbálva, hogy a saját fejlesztésű és építésű versenyautó mire elég.

{gallery}
{banner}
SZÍJJ Zsolt "Jolly"

“Profi autóversenyzőnek nem mondhatom magam, mivel nem ez a fő állásom. Üzletembernek tartom magam, aki azért dolgozik, hogy élhessen a hobbijának, amit profi szinten űzök. Gyerekkoromtól kezdve megszállottja voltam az autósportnak és alig vártam, hogy én is elkezdhessek versenyezni. A versenyzés mellett nem adtam fel a tanulmányaimat sem, két főiskolai diplomával és négy nyelvtudással rendelkezem és vezetem a saját cégemet a SPEEDY Kft.-t mely Magyarország legnagyobb autóversenyzői felszereléseit forgalmazó cége. Célom, hogy a lehető legnagyobb profizmussal tudjam űzni a kedvenc sportomat úgy, hogy annak minden pillanatát élvezzem. Annál jobb érzés nincs, ha az ember azt csinálhatja amit szeret és a szorgos munkáját a felkészülést még siker is koronázza!”


 


 

Műszaki adatok

Suzuki Swift S1600

 

Karosszéria:

140 mm-rel szélesített, megerősített, könnyített karosszéria

Karbon-kevlár erősítésű üvegszálas sárvédők, lökhárítók

Tömeg: 923 kg
 

Motor :

Négyhengeres, 1,6 literes, 16 szelepes benzinmotor

Motec programozható motorvezérlő egység, állítható rajtprogram

Maximális teljesítmény: 197 lóerő 8500/min

Maximális nyomaték: 198 Nm 6000/min

 

Meghajtás:

Első kerék meghajtás, 6 sebességes váltó, differenciálzár

 

Futómű:

Reiger gyártmányú három utas állítható lengéscsillapító

Brembo fékrendszer, hidraulikus kézifék

Speedline keréktárcsák

Avon diagonal verseny gumiabroncs

 

Belső tér:

Custom cages bukócsőrendszer, Recaro ülés, Sabelt öv, Aim Gps alapú telemetrikus rendszer, belső kamera, központi kijelző, adatgyűjtő

 

FIA European Rallycross Super1600 versenynaptár:

 

1. futam Montalegre, Portugália 2016. április 16-17.
2. futam Lydden Hill, Nagy-Britannia 2016. május 28-29.
3. futam Holjes, Svédország 2016. július 02-03.
4. futam Loheac, Franciaország 2016. szeptember 03-04.
5. futam Barcelona, Spanyolország 2016. szeptember 17-18.
6. futam Estering, Németország 2016. október 15-16.