Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

MOL Nagyon Balaton - huszonöt esemény, májustól szeptemberig (I.)

MOL Nagyon Balaton - huszonöt esemény, májustól szeptemberig (I.) MOL Nagyon Balaton - huszonöt esemény, májustól szeptemberig (I.) MOL Nagyon Balaton - huszonöt esemény, májustól szeptemberig (I.) MOL Nagyon Balaton - huszonöt esemény, májustól szeptemberig (I.)

NN Ultrabalaton

A Balaton körül, május 28-29.

1 kör, 220 kilométer, 36 óra és páratlan balatoni panoráma – ez a világ legszebb futóversenyei közé beválasztott NN Ultrabalaton.

Céges csapatépítőként, baráti társasággal, párban vagy egyedül: Közép-Európa leghosszabb futóversenye mindenhogy igazi kihívást jelent. Az idén tízéves jubileumát ünneplő tókerülő futás a korábbi évekhez hasonlóan most is Balatonaligáról indul és ide is érkezik vissza. Ilyen távok hallatán felmerül bennünk a kérdés, hogy megéri-e ekkora erőpróba, de a verseny népszerűsége évről évre nő: az idei nevezés során 2 hónap alatt beteltek a helyek. 

Az NN Ultrabalaton szépsége abban rejlik, hogy a versenyzők megtapasztalhatják a teljesítőképességük határait, és meg is haladhatják azokat. Ebben profi szervezőgárda áll segítségükre, akik 40 frissítőponton várják a futókat.

A csoportban indulók nagyjából 10-20 kilométerenként váltják egymást, de a legnagyobb kihívás az egyéni futókra vár. Számukra a szervezők idén egy különlegességgel is készülnek: aki szeretne, keresztülfuthat a Varga Pincészet pincesorán.

 

Nemzeti Regatta

Siófok, június 11-12.

Ha a Kékszalag a Balaton vitorlás fesztiválja, akkor a siófoki Nemzeti Regatta az egész országé – aminek persze a Balaton ad otthont.

A balatoni hajózás 170. évfordulóján elsőként megrendezett versenyen az ország összes települése megmérettetheti magát. A résztvevőknek vitorlás szaktudásra nem lesz szüksége, szurkolótáborra viszont annál inkább. A 7 fős csapatok a hajót és a kormányost a Balatoni Hajózási Zrt-től, illetve a Magyar Vitorlás Szövetségtől kapják. A verseny a partról is lehet követni, de szombaton háromszor indul nézőhajó is a siófoki kikötőből.

A Nemzeti Regattával párhuzamosan a parton zajlik Magyarország Településeinek Fesztiválja. A versenyen résztvevő települések ezen a parti rendezvényen mutathatják be turisztikai kincseiket, látványosságaikat, hagyományaikat, emellett a klasszikus családi programok sem maradnak ki a sorból. Az esti hangulatról pedig a Honeybeast, a Magna Cum Laude, az Apacuka és a The Biebers gondoskodik a MOL Nagyon Balaton és Siófok város támogatásával.

 

Hosszúlépés

Több helyszín, június – augusztus

Nyárra a Balaton északi partjára települ a Budapesten zajos sikert arató Hosszúlépés csapatának egy része, de nem a városnéző sétákból mennek szabadságra.

Épp ellenkezőleg: azért jönnek, hogy első alkalommal kimozdulva a fővárosból itt, a Balatonfüred-Tihany tengelyen kutassanak olyan történetek után, amiket érdemes továbbadni.  A tőlük Budapesten megszokott programok alapján számíthatunk akármire, ami tartalmaz lefele nézést, felfele bámulást, épületbe belógást, a reformkori Füred titkait, vagy éppen egy különleges éjszakai „csendtúrát” Tihanyban. A Hosszúlépés csapatának szándékában áll meglepni azokat is, akik akár egész életüket a környező utcákban töltötték.  A sétákat tehát a helybélieknek és azoknak is ajánljuk, akik csak nyaralóként élvezik a Balaton-partot.

A részvételi korhatár nullától száz éves korig terjed, a folyamatosan frissülő programokat júniustól megtaláljátok a Hosszúlépés és a MOL Nagyon Balaton honlapján. 

 

PLÁZS Siófok

Siófok, Nagystrand, június 18. – augusztus 28.

A plázs szót sokan használják, de a PLÁZS Siófok esetében ez korántsem nagyzolás.

A hely nem lesz ismeretlen a veterán Siófokra járók előtt, hiszen a Nagystrandon lévő plázson már régóta működött parti klub, változatos neveken. A hosszabb csend után most új csapat veszi át az irányítást.  A 2000 négyzetméteres homokos partszakaszon óriásstég és napozóteraszos medence is épül, hogy ki tudd választani a számodra legoptimálisabb nap-víz-part távolságot. A sütkérezés sosem lesz unalmas, mivel strandkövnyvtár, street workout pálya és bérelhető SUP-deszkák is lesznek a PLÁZSon, amikkel állószörfözgethetsz a vízben strandolók között. Kevésbé aktív sportembereknek pedig csak el kell heverniük a kivetítők előtt, ahol élőben követhetik a nyári nagy sporteseményeket.

A hagyományokhoz méltóan nem csak a napközbeni strandolást-héderelést lehet itt tartalmasan és stílusosan eltölteni, hanem az estéket is. A PLÁZS színpadán koncertek és partik váltják majd egymást: június 18-án egyből egy Wellhello koncerttel lehet kezdeni a nyári szezont, de augusztus 28-ig fellép itt még a Brains, a Quimby és a Halott Pénz is.

 

Kompkoncertek a Balaton közepén

Szántód-Tihany, június 24., július 22., szeptember 17.

Mi lehetne balatonibb zenei esemény, mint egy koncert a tó közepén, a balatoni közlekedés, sőt létezés ikonikus eleme, a komp fedélzetén? Kompozz Geszti Péterrel, Szabó Balázs Bandájával és a Kiscsillaggal!

Kompozni önmagában is különleges érzés, még akkor is, ha rendszeresen közlekedik vele az ember. A Csík zenekar, Hobo és a Vad Fruttik viszont az elmúlt években már megmutatták, hogy a naplementében Tihany és Szántód cirkálni és közben zenét hallgatni igazán nem mindennapi élmény.

Geszti – Létvágy 

június 24., Tihanyi rév

Geszti Péter nem a hagyományos értelemben vett zenész, hiszen a zene csak egy a számtalan dolog közül, amin keresztül gondolat és szójáték-folyamait évtizedek óta eljuttatja a közönséghez. Ebből a szempontból az is mindegy, hogy Létvágy című albuma visszatérés-e vagy sem. A lényeg, hogy újra itt van egy teljes lemeznyi Geszti-dal. A mester ezúttal nem Gringó Sztár, hanem Geszti néven alkotott: a zenésztársak azonban ugyanazok, ahogy a már megszokott eklektikus hangzást és a szójátékokat sem kell hiányolnia senkinek. A lemezen ezúttal számos ismert közreműködő dolgozott Gesztivel Kowalskytól Wolf Katiig. Hogy közülük hányat hoz magával a kompra a „szöveggyártó kisiparos”, az maradjon titok. Ott kell lenni. Tihanyban lenni a kompkoncert idején annál is inkább érdemes, mert ezekben a napokban zajlik a Levendula fesztivál, szedd magad akcióval, levendulás vásárfiával és a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park izgalmas programjaival.

 

Szabó Balázs Bandája
Július 22., Tihanyi rév

Szabó Balázst, illetve bandáját nem igazán kell bemutatni. Mégis érdemes elmondani, hogy ő volt az, aki bebizonyította: a magyar népzene igenis izgalmas ihletforrás lehet a popzenének, és többet is ki lehet belőle hozni, mint tuc-tuc alapokra síró-rívó hegedülést. A multiinstrumentalista zenész, táncos, bábjátékos és társainak Élet elvitelre című legutóbbi albumát 2015-ben Fonogram-díjjal ismerték el. A Balaton közepe épp jó hely lesz ahhoz, hogy a fenti tényekkel élőben is szembesülni lehessen. És ahogy a Geszti kompkoncertet, Szabó Balázst is érdemes egész napos programnak tervezni: a révnél lévő Tihanyi PIAC placc területén a Szabó Balázs-koncert napjaiban, július 21-24 között zajlik majd az ARTplacc Kortárs Művészeti és Design Fesztivál.

 

Kiscsillag
Szeptember 10., Tihanyi rév

A Kiscsillag a magyar Kiscsillag, a gimnáziumok falaira írt „alterock” szupergruppja. Igaz ugyan, hogy az alterockot ma már art popnak illik hívni, és a rajongók szimatszatyrot már csak a padlás lomtalanításakor vesznek a kezükbe, de Lovasi szövegeiben tovább él a „kispálos” szövegvilág, amit megtámogatnak a Lecsóval közös, könnyen befogadható gitárcentrikus zenei témák. Ez a zenei világ mindig aktuális, szeptember közepén is az lesz. Tavaly a Vad Fruttik teltházas kompkoncertje azt is bebizonyította, hogy szeptember még nem a világ vége a Balatonnál. Úgyhogy megéri idén szeptemberben is Tihany felé venni az irányt.