Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

MOL Nagyon Balaton - huszonöt esemény, májustól szeptemberig (IV.)

MOL Nagyon Balaton - huszonöt esemény, májustól szeptemberig (IV.) MOL Nagyon Balaton - huszonöt esemény, májustól szeptemberig (IV.) MOL Nagyon Balaton - huszonöt esemény, májustól szeptemberig (IV.) MOL Nagyon Balaton - huszonöt esemény, májustól szeptemberig (IV.) MOL Nagyon Balaton - huszonöt esemény, májustól szeptemberig (IV.)

Művészetek Völgye

Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd, július 22-31.

Mi jut először eszedbe, ha azt mondjuk Kapolcs? Ha jazz, pop, népzene, színház, slam poetry, jóga, kirándulás, végtelen életöröm és szórakozni vágyó emberek tömegei, akkor több mint valószínű, hogy jártál már a Művészetek Völgyében. 

Az idén 26. életévét betöltő fesztivált joggal nevezhetjük a Balaton legsokszínűbb összművészeti rendezvényének, hiszen itt minden van, amit látni, hallani vagy kóstolni érdemes.

A komolymegújuláson átmenő fesztivál programkínálatából maximum szemezgetni lehet, mivel a választék óriási. A MOL Nagyon Balaton Panoráma Színpadon a legjobb hazai előadók lépnek fel az Irie Maffiától a FISH!-ig. Sztárvendégként a Morcheeba tagjaiból létrejött Skye & Ross érkezik, és egész nyáron egyedül itt hallhatjátok az Erik Sumo Bandet. Idén Taliándörögd válik a színházi élet központjává, a népzenei programokért pedig a Folk Udvarba és a Muharay Udvarba érdemes ellátogatni. Hobo és a Modern Art Orchestra közös színpadot hoz létre, aki pedig nem lép fel a fesztivál nagyszínpadán, az biztos, hogy megfordul Harcsa Veronika Udvarában.

 

Paloznaki Jazz Piknik

Paloznak, Augusztus 4-6.

2016-ban ötödik alkalommal válik jazzfővárossá egy apró település a Balaton északi partján.

Paloznakon idén augusztusban ismét megrendezik az egyre nagyobb érdeklődésnek örvendő, háromnaposra nőtt Jazz Pikniket. A Homola Pincészet és a paloznaki önkormányzat koprodukcióját a többszörös platinalemezes St Germain nyitja meg a nulladik napon, a MOL Nagyon Balaton támogatásával. Pénteken és szombaton fellép többek közt Paul Williams és Jean-Paul Maunick világhírű Incognito-ja, a soul egyik legnevesebb európai előadója, Mario Biondi, hazai frontról pedig a Váczi Eszter Quartet, Harcsa Veronika és a BinJip, Csemer Boggie, a Pankastic!, Marge, a Belau és még sokan mások.

Mindeközben a falu tereit és utcáit borospoharakkal andalgó emberek töltik meg, a plédekre a helyi termelők kézműves sonkái, sajtjai, fagylaltjai és pálinkái, valamint az északi part nívós éttermeinek fogásai kerülnek.  A fesztivál célja nem csak a színvonalas és meghitt hangulatú szórakozás: a támogató jegy vásárlásával idén a Paloznaki Kiállítóterem felújításához is hozzá lehet járulni.

 

Balatonfüredi Borhetek

Balatonfüred, augusztus 6-28.

1932 óta minden augusztusban Balatonfüred válik a Balaton-felvidék borfővárosává. Legalábbis arra a három hétre, míg a Tagore sétányt borsátrak és pincetulajdonosok faházai lepik el.

A Balatonfüredi Borheteket azonban nem csak a közel kétszázötvenféle palackozott és kimért bor teszi egyedülállóvá, hanem a változatos programok és az azoknak hátteret adó balatoni panoráma. A nézelődés és kóstolgatás során megismerkedhetsz a régiót fémjelző rizlingekkel és a klasszikus rozékkal, nem beszélve a kitelepülő pálinkaárusok italairól. Emellett a borünnephez már-már hagyományosan zenei programmal csatlakozik a MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat: augusztus 19-én fellép a gyergyószentmiklósi folk-rock brigád, a Bagossy Brothers Company, majd a nemzeti ünnep estéjén Herczku Ági és a Banda lép színpadra, akiket a népi dalkincset 21. századi modorban megszólaltató Makám követ. Végül augusztus 21-én az egyedi zenei stílusáról ismert Maszkura és a Tücsökraj, valamint a Mongooz and the Magnet zenél.

 

Magna Cum Laude ünnepi koncert

Révfülöp, augusztus 20.

Alkotmányunk ünnepe, új kenyér, légiparádé és tűzijáték: augusztus 20-át a maga módján mindenki igyekezett és igyekszik emlékezetessé tenni. Egy balatoni mólóról hallgatott Magna Cum Laude koncert erre tökéletesnek ígérkezik.

Révfülöpön, a hajóállomás melletti plázson tavaly Rúzsa Magdi adott nagy sikerű koncertet,  idén a Magna Cum Laude fog fellépni augusztus 20-án. A zenekar az elmúlt években stabil pozíciókat vívott ki magának a mindenki által fogyasztható dallamos popzene élvonalában. Így biztos, hogy ezúttal sem fognak csalódást okozni. Hangulatban és stílusban abszolút passzol hozzájuk előzenekaruk, a Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató döntőjébe jutott Bagossy Brothers Company is. A gyergyószentmiklósi zenekar Erdélyben már meghódította a magyar közönséget, a Petőfi Rádión felbukkant slágereikkel és a Nagy-Szín-Pad!-os részvétellel pedig Magyarországon is megszerettették magukat.

 

STRAND – Nagyon Zene Fesztivál

Zamárdi augusztus 24-27.

Ismét Zamárdiban találkoznak a Petőfi Rádió kedvenc hazai előadói és jónéhány nemzetközi sztár, hogy méltó módon koronázzák meg az idei nyarat. Augusztus utolsó hétvégéjén ismét Zamárdiban kell lenni: a Hurts, Caro Emerald, Tom Odell és Jamie Woon is ezt teszi.

A STRAND – Nagyon Zene Fesztiválon, a Petőfi Rádió és a VOLT Produkció közös nagy eseményén  a magyar könnyűzene java Zamárdiban lesz a Tankcsapdától és az idén 25 éves Quimbytől kezdve a saját nappal és különleges programmal érkező Wellhello-Halott Pénz párosig, és a Punnany Massif-ig, akik idén mindössze négy fesztiválfellépést vállaltak el, köztük a STRANDot! Pesrze világsztárokból sem lesz hiány: Caro Emerald, a Hurts, Jamie Woon és Tom Odell is Zamárdiban tölti a nyár utolsó hétvégéjét, akárcsak az Asking Alexandria, vagy a Hollywood Undead.

 

B.my.Lake

Zamárdi, augusztus 24-27.

Negyedszer kerül megrendezésre B.my.Lake, mely 2013-as debütálásakor azonnal Közép-Európa egyik legnépszerűbb fesztiválja lett, és rögtön a hazai underground elektronikus zene rajongók elsőszámú nyári célpontjává vált.

A fesztivál népszerűségének, előremutató szemléletének és világszínvonalú programjának köszönhetően már az első évben elnyerte az „Európa Legjobb Új Fesztiválja” díjat a holland European Festival Awards-on.

A B.my.Lake tavaly költözött át Balatonaligáról Zamárdiba. A döntés jónak bizonyult, Zamárdi jól bejáratott fesztiválterületén a fesztivál új otthonra talált, sőt a zenei sajtó is egyöntetű elismeréssel fogadta a 2015-ös B.my.Lake-et.

A techno/tech-house/minimal/house zene legmeghatározóbb előadóit felsorakoztató B.my. Lake Augusztus 24-én nyitja meg kapuit egyedülálló hang-fény-és látványelemekkel, s az óriási érdeklődés ellenére is igyekszik megtartani közvetlen, butik jellegét. Zamárdiban idén is a lejátszók mögé áll Richie Hawtin, itt lesz Carl Cox, Solomun, a Kollektiv Turmstrasse, a Dubfire és még nagyon sok dj, ahogy megszokhattuk.

 

Kálibuli

Köveskál, szeptember 17.

Adott a Balaton szubjektíven és objektíven is legromantikusabb tája, a Káli-medence, azon belül is a „központ”, Köveskál, egymástól lépésnyi távolságra lévő éttermeivel és borászataival. Szeptemberben ismét kinyílnak az ajtók és megtelnek az udvarok: harmadszor jön a Balaton „legfinomabb” fesztiválja, a Kálibuli.

A recept idén is a már bevált: végig lehet kóstolni a Káli-medence kedvenc éttermeinek csak erre az alkalomra készített menüit, és lehet lamentálni, hogy melyik Balaton-felvidéki bort kóstoljuk az ételek mellé.

A zenei aláfestésről néha egy, néha több gitár gondoskodik majd, az estét a tavalyi Budapest Bár után idén is a helyhez méltó koncert zárja.