Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Minden a Jégkorszak – A nagy bumm című filmről

Minden a Jégkorszak – A nagy bumm című filmről
  • 2016. 07. 14.

A Twentieth Century Fox Animation és a Blue Sky Studios bemutatja

Mike Thurmeier & Galen T. Chu filmjét

 

 

JÉGKORSZAK – A NAGY BUMM

(Ice Age – Collision Course)

 

 

Magyarországi mozibemutató:

2016. július 14.

 

 

Producer:

Lori Forte

 

 

Forgatókönyvíró:

Michael Wilson

Yoni Brenner

Michael Berg

 

 

Történet:

Aubrey Solomon

 

 

Executive producer:

Chris Wedge

 

 

Zeneszerző:

John Debney

 

 

Rendező:

Mike Thurmeier

Galen T. Chu

{gallery}

 

 

Magyar hangok

 

Sid

 

Geszti Péter

 

Manny

 

Mihályi Győző

 

Diego

 

Berzsenyi Zoltán

 

Buck

 

Csankó Zoltán

 

Ellie

 

Bognár Gyöngyvér

 

Julian

 

Berkes Bence

 

Brooke

 

Pálmai Anna

 

Barack

 

Patkó Csenge

 

Sangri Láma

 

Csőre Gábor

 

Nagyi

 

Halász Aranka

 

Eddie

 

Molnár Levente

 

Ropsz

 

Gáspár András

 

Teddy

 

Kerekes József

 

Shira

 

Bertalan Ágnes

 

 

További magyar hangok

 

Bácskai János

 

Bárány Virág

Barbinek Péter

Béli Titanilla

Bor László

 

Csuha Lajos

Dobó Enikő

 

Farkas Zita

Gyurin Zsolt

 

Hám Bertalan

Kapácsy Miklós

Király Adrián

Kiss Eszter

 

Koczka Janka

Lederer Nóra

 

Lipcsey Colini Borbála

Mayer Marcell

 

Mayer Szonja

Medgyaszay Csenge

Pál Dániel Máté

Pál Zsófia

 

 

Pásztor Tibor

Pupos Tímea

 

Szabó Máté

Szirtes Marcell

 

Takátsy Péter

 

 

 

 

 

 

 

 

Magyar szöveg

 

 

Tóth Tamás

 

Felvevő hangmérnök

 

Márkus Tamás

 

Rendezőasszisztens és vágó

Kajdácsi Brigitta

 

Zenei rendező

 

 

Mikecz Kornél

 

Gyártásvezető

 

 

Kablay Luca

 

Szinkronrendező

 

 

Csörögi István

 

Szinkronstúdió

 

 

Mafilm Audio

 

Keverőstúdió

 

 

Deluxe Media

 

 

Motkány nem adja fel… űzi a csalfa, szökevény makkot a világ végére is. A hajsza ezúttal kiröpíti az ősrágcsálót a világűrbe, ahol Motkány – mint azt már megszokhattuk – beindít egy végzetes eseménysorozatot. Ez azonban már nem holmi aprócska természeti katasztrófa, hanem kozmikus láncreakció, mely a Föld bolygó valamennyi lakójának életét fenyegeti.

Sid, Manny, Diego meg a többiek mentik az irhájukat, és kénytelen-kelletlen elhagyják otthonukat. Kezdetét veszi egy újabb nagy vándorlás, melynek során hőseink kalandból kalandba keverednek, és egy rakás különös figurába, új barátokba és ellenségekbe botlanak.

 

A PRODUKCIÓRÓL

 

A világszerte nagy népszerűségnek örvendő Jégkorszak-széria a világ második legnagyobb animációs franchise-za. Évről-évre, történetről-történetre emelkedett a tét, tágult a tér, egyre több lett a kaland és a poén, és ennek megfelelően most elkészült a nagy durranás, minden idők legnagyobb Jégkorszak-opusza, avagy A nagy bumm. A nézők valódi űrutazáson vesznek részt és olyan világokba jutnak el, mint a fantasztikus és színpompás, paradicsomi Geotópia kristályvilága, ahol számos szereplő életében új fejezet kezdődik.

Az új film története mélyen gyökeredzik az eredeti Jégkorszak mitológiájában. „Az első film egyik jelenetében mintha az őslénytani múzeumban jártunk volna – mondja Lori Forte producer, aki jelen volt a széria első darabjának születésénél, és számos ötlettel gazdagította a többi részt is. – Őshalakat láttunk, egy dinoszauruszt, szemügyre vehettük Sid evolúcióját… majd hirtelen szemben találtuk magunkat egy repülő csészealjjal. Akkoriban ez csupán egy képi gegnek számított, ami egyúttal kissé misztikussá is tette a történetet. Úgy gondoltuk, hogy egyszer talán majd felvesszük ezt a szálat, de még fogalmunk sem volt, hogy miként – meséli a producer. – Most aztán elérkezettnek láttuk az időt, hogy újra elővegyük a jelenetet. A csészealj tehát A nagy bumm rég elvetett magja volt.”

Motkány életét nem először forgatja fel fenekestül a modern technika. A 2006-ban bemutatott, Oscar®-díjra jelölt No Time for Nuts című rövidfilmben a makkvadász talál egy időgépet, és fergeteges tér-idő-kalandokba keveredik.

A nagy bumm további közös vonása az eredeti filmmel, hogy nagy hangsúlyt helyez a csorda tagjai közti viszonyokra, ami az eredeti mű szívét-lelkét adta. A csordának tűzön-vízen-jégen át együtt kell maradnia, de közben alkalmazkodnia kell a világhoz, mely állandó mozgásban van. És mivel képesek alkalmazkodni, győzedelmeskednek. „A csorda folyton fejlődik – mondja Forte. – A világ ugyan állandóan mozog, cseppfolyósodik, felperzselődik, kettéhasad, a feje tetejére áll… egyszóval szüntelenül változik körülöttük, de a változáshoz ők is hozzátesznek: maguk is alakítják a világot.”

 

AHOVÁ MOTKÁNY MÉG KI NEM TETTE LÁBÁT…

 

Motkány azonban sosem tanul. A nagy bummban folytatja őrült hajszáját az áhított-átkozott makk után. Ám ezúttal Motkány olyan messzire „megy”, amilyen messzire még a Jégkorszak egyetlen figurája sem jutott: ki a kozmoszba, ahol megszállott szerencsétlenkedésének következménye sem holmi kis lavina, dögvész, földrengés többé, hanem világrengető, intergalaktikus katasztrófa.

A mókuspatkány ezúttal nem csupán a viccfaktort és a kerettörténetet adja, az ő kezében van az irányítás. Képes ugrálni az időben. Jelen van minden földtörténeti korszak minden jelentékeny történelmi pillanatában. Motkány indította be a nagy olvadást a Jégkorszak 2-ben (Az olvadás), ő hozta a Földre A dínók hajnalát, neki köszönhető, hogy a földrészek elváltak egymástól (Vándorló kontinens), most pedig előidéz egy sor kozmikus katasztrófát, amely összeomlással fenyegeti a világot. „Lényegében Motkány felelős az univerzum tágulásáért – magyarázza Forte – az ősrobbanásért, vagyis azért, hogy világunk ma úgy néz ki, ahogy.”

„Motkány megtestesíti azt a tényt, hogy világunkban minden mindennel összefügg – mondja Michael Thurmeier rendező. – Éppen ezért rendkívül sok lehetőség rejlik ebben az aprócska figurában, és ez lehet az oka annak, hogy mára a klasszikus animációs hősök sorába emelkedett. Bármi történjék is körülötte, Motkány minden körülmények között gondol a jövőre, eltesz, konzervál, raktároz, borzasztóan igyekszik kiszámíthatóvá tenni a jövőt, de közben megfeledkezik róla, hogy az élet kiszámíthatatlan események sorozata.”

 

KIREPÜLŐ FIÓKA, BECSAPÓDÓ ASZTEROIDA

 

Amikor Motkány flipperezni kezd a bolygókkal, hatalmas kataklizmát okoz, melynek következtében iszonyú sebességgel megindul a Föld felé minden aszteroidák legnagyobbika, egy gigantikus, száguldó kőtömb.

Odalent, a csordában eközben ugyancsak eget rengető események történnek: Manny és Ellie lánykája, Kisbarack férjhez menni készül, ami Manny számára közel annyira nemkívánatos fejlemény, mint egy kertjében landoló aszteroida.

„Julian, a leendő vő érkezését az életükbe Manny úgy éli meg, mintha kisbolygó készülne becsapódni barlangjuk elé – meséli Thurmeier. – Manny és Ellie legalább annyira rettegnek attól, hogy fiókájuk kirepül, és megürül a fészek, mint a készülő kozmikus csapástól.”

A gyapjas mamut életében tehát változások állnak be, és ő ennek cseppet sem örül. „Nem elég, hogy Kisbarack férjhez megy – teszi hozzá Galen Tan Chu társrendező –, ráadásul saját otthonba készül költözni a leendő férjjel, Juliannel. Manny számára ez maga a pokol.”

Manny féltő apa, akinek senki sem elég jó a lánya mellé. A dolgot tetézi, hogy a Földet pusztulás fenyegeti. Manny cseppet sem biztos benne, hogy a férjjelölt képes megvédeni Kisbarackot. „A lelkében dúló kétséget és háborgást minden apa átérezheti – mondja Thurmeier mosolyogva. – Két kislányom van, így könnyen meg tudom érteni Manny gyötrelmét. A lánykáim még kicsik, de igen valószínű, hogy ha felnőnek, egy szép nap majd férjhez mennek. Igyekszem felkészülni erre az embert és mamutot próbáló helyzetre. Remélem, tanulok Manny hibáiból.”

Mint a korábbi filmekben, az eredeti szinkronban ezúttal is Ray Romano kölcsönzi hangját Mannynek. „A kislányom körülbelül annyi idős lehet, mint Kisbarack – mondja a színész. – Keserédes időszak ez egy apa életében. Azt kívánjuk, hogy a lányunk boldog legyen, és találjon egy különleges embert, de bárkit mutat is be, az illető nem méltó eléggé a lányunkhoz, valahogy nem elég jó, nem elég okos, nem elég bátor. Manny tudja, hogy Julian nem rossz srác… de hogy nőül vegye Kisbarackot! Juliannek be kell bizonyítania, hogy legény a talpán, és megérdemli Kisbarack kezét… akarom mondani, lábát.”

Romano persze már jóval azelőtt megkedvelte az általa szinkronizált kedves figurát, mint hogy Kisbarack eladósorba került volna, és Mannynek szembe kellett volna néznie a kegyetlen apasorssal. „Sok szempontból hasonlítunk egymásra, csak Manny valamivel jobb nálam – mondja a színész. – Igazi családcentrikus fickó, aki rendkívül jól viseli az állandóságot. Szerencsétlenségére azonban a világban, amelyben él, egyetlen dolog állandó és bizonyos: a változás.”

Romano idestova tizenöt éve szólaltatja meg Mannyt az eredeti szinkronban, nem csoda hát, hogy tökéletes az összhang közöttük. „Mannynek megkapóan jó erkölcsi érzéke van – állapítja meg Forte. – Csupaszív személyiség, akinek öröm a társasága, és ez részben Ray meleg, barátságos hangjának köszönhető.”

Manny élete párja és jobbik fele, Ellie maga is osztozik férjének Kisbarack jövőjével kapcsolatos félelmében, ő azonban némileg eltérő módon viszonyul a fejleményhez, és másként mutatja ki aggodalmát. „Ellie mindent meg akar tenni azért, hogy felkészítse lányát az önálló életre – magyarázza Chu. – Tudja, milyen nehéz kilépni a nagybetűs életbe, hisz maga is hosszú utat járt be, míg révbe érkezett…”

„Emlékezzünk csak vissza, hogy amikor először találkozunk vele Az olvadásban, Ellie azt hiszi magáról, hogy ő egy oposszum – teszi hozzá a mamutlányt megszólaltató Queen Latifah. – Noha anyaként jobban ismeri és jobban megérti Kisbarackot, mint Manny, nem állítanám, hogy készen áll csemetéje elengedésére. Ellie-nek szintén roppant nehéz feldolgoznia, hogy a lánya felnőtt, és el akar szakadni a csordától” – mondja a színész-énekesnő.

Az aszteroida kivételével nincs azonban senki és semmi, ami Kisbarack és jegyese közé állhatna. A mamutlány fülig szerelmes Julianbe, és az esküvő – akár a fenyegető kisbolygó –feltartóztathatatlanul közeleg.

Mint korábban, Kisbarack ezúttal is Keke Palmer hangján szólal meg. „Kisbarack találkozott a fiúval, akivel össze akarja kötni az életét – mondja Palmer. – Készen áll rá, hogy kimondja az igent, akár apja akarata ellenére is. Készen áll rá, hogy önálló döntést hozzon és önállóan megálljon a négy lábán. Úgy érzi, Julian megfelelő társ számára: a mamutfiú nem veszi magát túl komolyan, rendkívül családszerető és a vak is láthatja, hogy odavan Kisbarackért.”

És valóban, Julianre mindez igaz, sőt elmondható, hogy ezek mellett még kalandvágyó, kedves és spontán is. Manny ízlésének talán túlságosan is spontán. A higgadt természetű apa valahogy nem rajong leendő veje lelkes, demonstratív stílusáért. „Röviden – mondja Chu –, Julian minden megnyilvánulásában olyan, mintha Manny ellentéte lenne. A változást testesíti meg Manny számára. A változást, melyet oly nagyon el szeretne kerülni. Ő az aszteroida az apamamut életében!”

A közelmúltban bemutatott Mike és Dave esküvőhöz csajt keres című vígjáték egyik főszereplője, Adam Devine adja az ifjú mamut hangját. „Julian szuperpozitív fickó – állapítja meg a színész. – Mindig mindenkiről a legjobbat feltételezi, mindennek a jó oldalát látja.”

„Van abban valami, hogy Kisbarack pont az apja ellentétébe szeretett bele – teszi hozzá Thurmeier. – Az is kétségtelen azonban, hogy akad, ami mindkettejükben közös… és ez nem más, mint a Kisbarack iránti szeretetük.”

A Jégkorszak-filmek szereplőinek tervezője, Peter de Sève kerekebbre, lágyabbra formázta Julian alakját, mint Manny testét. „Leendő apósával ellentétben Julienben semmi vonalasság, szögletesség nincsen” – mondja de Sève. Michael Knapp művészeti vezető pedig hozzáteszi: „Ő a valaha készített legbolyhosabb mamutunk. Külseje lendületes és bohókás, akárcsak maga a karakter.”

Noha kezdetben a csorda tagjai nehezen fogadják el, hogy meg kell válniuk Kisbaracktól, és ezért nehezen fogadják be Julient, ám A nagy bumm végére Manny és a többiek megértik, hogy bár a családok állandó változásoknak vannak kitéve – tagokkal lesznek szegényebbek és új tagokkal gyarapodnak –, egyvalami örökké változatlan: az őket összekötő szeretet.

 

SID ROSSZ HELYEN KERESI A SZERELMET

 

A Jégkorszak-filmekben központi szerepet kap a szeretet és a szerelem témája: Manny rátalál Ellie-re, Kisbarack Julianre, Diego pedig Shirára. Még az őrült Ropsznak is akad társa, testvére, a még őrültebb Eddie személyében. No de mi a helyzet Siddel, a lajhárral? Szívbéli barátai persze neki is akadnak a csordában, ám a szerelem nagy ívben elkerüli. Titokban mindenki azt gondolja róla, hogy Sid (eredeti szinkronhangja: John Leguizamo) született agglegény.

Nem mintha Sid nem érdemelné meg, hogy találjon egy kedves, szeretetre méltó lajhárleányt! Ahogyan Thurmeier rámutat, „mert míg Manny a Jégkorszak-filmek érzelmi oszlopa, addig Sid az, aki minden körülmények közt gondoskodik a mókáról-kacagásról. Jóindulatú, barátságos, nyíltszívű természete hozta össze az első részben a csorda tagjait, és ütött rést a mogorva, magányos Manny páncélján.”

A Jégkorszak folyton változó világában, különösen egy olyannyira változékony és esetleges korszakban, mint amilyenben A nagy bumm játszódik, minden lehetséges. Még az is, hogy egy Sid nevezetű léha lajhár rátaláljon a Nagy Ő-re. Először persze csetlenie-botlania kell még, belebotlania egy-két Nagy Tévedésbe. Az új részben Sid vadul udvarol Francine-nak (eredeti szinkronhangja: Melissa Rauch), és már az első randin meg is kéri a lajhárhölgy karmos mancsát, ám az csúnyán kiskosarazza.

Sid, aki már kezd beletörődni, hogy sosem lesz saját esküvője, elvállalja Kisbarack és Julian menyegzőjének szervezését. A történet egy későbbi pontján azonban Sid váratlan kalandokba keveredik, és egy különös találkozás az ő sorsának kerekén is fordít…

 

DIEGO ÉS A KETYEGŐ BIOLÓGIAI ÓRA

 

Ahogyan „tesói”, Manny és Sid, úgy Diego, a kardfogú tigris is változásokon megy keresztül. Az egykor vérszomjas útonálló, a valaha magányos ragadozó most szülői örömök után sóvárog, de szeretett nője, Shira nem biztos benne, vajon jó anya válna-e belőle.

Diego (Denis Leary) hajdani zord természete a Mannyvel és Siddel való barátságnak köszönhetően réges-rég a múlté. Amióta pedig (a Vándorló kontinensben) találkozott Shirával (Jennifer Lopez), Diego még tovább szelídült, még jobban behúzta karmait. Álmai hölgye, aki találkozásuk előtt egy kalózbanda tagja volt, kezes, doromboló, otthonülő kandúrt csinált az egykori fenevadból.

„Diego olyasmit érez, ami korábban elképzelhetetlen lett volna számára – mondja a kardfogú tigris eredeti szinkronhangját adó Denis Leary. – Vágyik rá, hogy Mannyékhez hasonlóan ő is kölyköket nevelhessen. Szeretne megállapodni, családot alapítani, csakhogy Shirával együtt attól tartanak, félelmetes beépített szablyáik veszélyt jelentenének a kicsinyekre.”

Manny, Ellie, Kisbarack, Diego, Shira és végül Sid is hatalmas változásoknak néznek elébe, ám van a hordának két tagja, aki sosem változik. A két oposszum-fenegyereknek, Ropsznak és Eddie-nek folyton újabb csínyen jár az agya. Az aszteroida képében közelgő vég nemhogy lecsillapítaná az örökkön ökörködő testvérpárt, inkább előhozza legrosszabb (legjobb?) énjüket. „Egész életüket egyfajta felfokozott, mániákus idegállapotban töltik” – magyarázza az Eddie-t megszólaltató Josh Peck, a Ropszot alakító Seann William Scott pedig hozzáteszi: „Ezek ketten pompásan megértik egymást, mindig készek a mókára és a kalamajkára.”

Ropsz és Eddie hőse Buck, a hetvenkedő, nem túl megnyerő küllemű, félszemű menyét, akivel A dínók hajnalában találkoztunk először. Buck az, aki közli a csordával, hogy közeleg a világvége… hisz ő valahogy mindig jelen van, ha forrósodik a talaj Mannyék lába alatt.

Buck a legutóbbi részben, a Vándorló kontinensben nem szerepelt, de a rendezőnek köszönhetően most visszajöhetett a kispadról. „Buck volt a kedvenc új szereplőm A dínók hajnalából – mondja Thurmeier –, ezért igyekeztem úgy alakítani a sztorit, hogy a menyét helyet kapjon benne.”

A dínókkal suttogó szemkötőjét, akárcsak a korábbi film szinkronjában, ezúttal is Simon Pegg kötötte magára. „Buck az elveszett föld alatti világból érkezik, ahol ő az egyetlen emlős – mondja a színész. – Menyétünk minden világégést túlél, igazi hős. Ő a magányos hős figura a filmben.”

A meséhez azonban nemcsak hősre van szükség, hanem gonoszra is. Vagy mindjárt háromra. Buck ősellensége egy trió: három dinoszaurusz ősmadár – Gavin, az apa; Roger, a fiú és Gertie, a lány –, akik a rossz oldalon raktak fészket a prehisztorikus időkben. Minthogy dínótojásokat lopnak, örökös harcban állnak Buckkal az élelemért és a vadászterületért.

Említést kell még tenni egy igen figyelemre méltó szereplőről, aki a legutóbbi részben, a Vándorló kontinensben tűnt fel, Sid nagymamájáról, akit nemes egyszerűséggel mindenki csak Nagyinak szólít. A hóbortos lajhármama igazi zen mester, semmi sem tudja kihozni a sodrából. Frappáns visszavágásokban egyenesen utolérhetetlen. Van az agynak egy olyan része, amely megakadályozza, hogy rosszkor rosszat mondjunk. Nos, ez az agyi terület Nagyinál hiányzik. Ami a szívén, az a száján, és ami Nagyi száján, abba mindenki belepirul. A nagydumás Nagyit Wanda Sykes szólaltatja meg az eredeti szinkronban.

 

A REMÉNY FÖLDJE: GEOTÓPIA, AHOL SIDRE IS RÁTALÁL A SZERELEM

 

Egy kőtáblán talált prófécia sugallatára Buck úgy véli, hogy egy korábbi aszteroida-becsapódás helyszínén ráakadhatnak annak titkára, miképp akadályozható meg a közelgő csapás.

A kráterben azonban ennél többet találnak: egy stadion méretű geódát, vagyis ásványi üreget, amely egy fantasztikus világot rejt. A geóda gyönyörű, színes kristályokkal és növényekkel van tele. Meteorit-kristályokból álló fala elzárja a külvilágtól a belsejében lévő kicsiny falut, amelyet Geotópiának hívnak.

Geotópia lakóinak egyike egy gyönyörű lajhárlány, Brook, akivel Sid azonnali, elsöprő szerelembe esik. Lajhárunk érzelmei mindenki csodálkozására azonnal viszonzásra találnak. „Brooknál szebbet, jobbat, tisztábbat és ragyogóbbat egyetlen lajhár sem kívánhatna magának – mondja Chu. – Nemhogy az ügyefogyott Sid! Ám Brook bizony fülig belehabarodik a mókamesterbe.”

Vajon mit látott meg Brook Sidben? Thurmeier szerint nem mást, mint a „különleges egyéniségű lajhár hatalmas szívét”. Brooknak a dalszerző-énekesnő Jessie J kölcsönzi dallamos, elbájoló hangját. „Képzeljük csak el: Brooknak vöröses szőke, fenékig érő haja van, amelybe rózsákat tűz, hosszú, romantikus stílusú ruhákat visel és boldogan kacarászik – meséli a brit énekesnő, akinek legutóbbi slágere az Ariana Grandéval és Nicki Minajjal közösen elkészített Bang Bang volt. –Brook jól illik környezetébe, a varázslatos Geotópia földjére, ahol senki sem öregszik. Sid közeledése cseppet sincs ellenére, mert rögtön látja, hogy a lajhár jó fiú.”

Geotópia uralkodója Shrangi Láma, aki úgy irányítja birodalmát, mint valami jógatábort. A csorda azzal keresi fel őt, hogy segítsen nekik küldetésük teljesítésében – ami nem kevesebb ugyebár, mint a Föld megmentése –, ám bölcs tanács helyett a láma ráveszi Mannyt, Diegót és Sidet, hogy sajátítsanak el egy-két őrült ászanát. És persze ezek a jógapózok nemhogy nem segítenek, még fájdalmasak is. Amint azt a gurut megszólaltató Jesse Tyler Ferguson (Modern család) megállapítja, „Shrangi Láma túlságosan biztos magában, és ezzel a vesztébe rohan.”

A láma tehát nem sok segítségére van a hordának. Annál inkább egy Teddy nevű nyúl (Michael Strahan), aki egyenesen odavan Nagyiért…

Az eredeti szinkronban a híres asztrofizikus és tudományos ismeretterjesztő, Neil deGrasse Tyson hangján szólal meg „Neil deBuck Menyét”, Buck képzeletének szuperintelligens figurája, aki Püthagorasz Buckkal és Robo-Buckkal egyetemben segít a csapatnak az aszteroida-becsapódás elhárításában.

 

ÚJ VILÁGOK TERVEZÉSE

 

A nagy bumm olyan tájakra röpíti el a Jégkorszak-rajongókat, ahová korábban még soha: galaxisunk legtávolabbi pontjaira és egy titkos, rejtett mikrovilágba bolygónkon, az utópisztikus Geotópiába.

Motkány kikerül az űrbe, de számára természetesen az univerzum is csak egy Motkány-centrikus világ, mint minden hely, ahová a mókuspatkány elvetődik. „Bárhová kerüljön is Motkány, mi mindent az ő szemén keresztül látunk – mondja Knapp. – Márpedig Motkány úton-útfélen makkot lát. Ezért aztán építettünk számára egy ízlésének megfelelő űrhajót. Makk alakúak itt az ajtók, a hajóhíd, a ledek… és még sorolhatnánk.”

A széria mindig is gazdag látványvilággal büszkélkedhetett, és az alkotók minden egyes darabbal igyekeztek megfejelni az előző rész vizuális színvonalát. Attól kezdve, hogy Motkány aktiválja az űrhajót és kirepül a világűrbe, a képsorokat enyhén rózsaszínes-lilás árnyalatok uralják. Még Julian bundájának színe is kapott egy kis bíbor beütést.

Motkány galaktikus kalandjának eget-földet rengető következményei lesznek, és ezeknek mind tanúi lehetünk az ismeretlen tájakon, amelyeken a csorda végigvonul. Amikor Motkány elmozdítja helyéről a Holdat, a Földön megbomlik az árapályváltozás rendje. Amikor Motkány vihart küld a Földre a Jupiter szeméből, avagy a Nagy Vörös Folt közepéből, odalent elektromos szélvészt okoz. A statikusságtól mindenkinek égnek mered az összes szőre szála, hogy pelyhes szőrgombóc lesz a csorda valamennyi tagjából. Eközben pedig – mintegy bemelegítésképp a közelgő nagy becsapódáshoz – meteoriteső potyog a Földre, és Mannyéknek tűzgolyókat kerülgetve, kráterek közt szlalomozva kell haladniuk a célállomás felé.

Látvány tekintetében a legizgalmasabb kihívást kétségtelenül Geotópia világának és lakóinak megalkotása jelentette. A kristályfaluban élők bizonyos tekintetben hasonlítanak az eddig megismert Jégkorszak-figurákhoz, a környezetükhöz való alkalmazkodás azonban hatással volt megjelenésükre: hosszabb a szőrük, színesebbek, ragyogóbbak, élénkebbek a többieknél. „A környező világ teremtményeihez viszonyítva idegeneknek tűnnek – mondja Knapp –, ám nagyon hasonlítanak a geotópiai tájhoz, mintha maguk is a kristályhoz tartoznának.”

 

AZ ALKOTÓK

 

MICHAEL THURMEIER (rendező) eddigi animátori, vezető animátori munkái: Harcosok klubja (Fight Club), Maffiózók sorozat (The Sopranos), Jégkorszak (Ice Age), Robotok (Robots), Jégkorszak – Az olvadás (Ice Age: The Meltdown), „No Time for Nuts”, Horton (Horton Hears a Who!), Jégkorszak – A dínók hajnala (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs).

A Jégkorszak – Vándorló kontinens (Ice Age: Continental Drift) című filmet rendezőként jegyzi.

 

GALEN TAN CHU (társrendező) eddigi animátori, vezető animátori munkái: Jégkorszak (Ice Age), Robotok (Robots), Jégkorszak – Az olvadás (Ice Age: The Meltdown), Horton (Horton Hears a Who!), Jégkorszak – A dínók hajnala (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs), Rio, A zöld urai (Epic). A „Surviving Sid” című 2008-ban DVD-n megjelent rövidfilmet rendezőként jegyzi.

 

LORI FORTE (producer) eddigi főbb munkái: Jégkorszak (Ice Age), Toy Story, „Runaway Brain”, Jégkorszak – Az olvadás (Ice Age: The Meltdown), Jégkorszak – A dínók hajnala (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs), Jégkorszak – Vándorló kontinens (Ice Age: Continental Drift), „No Time for Nuts”, Jégkorszak – Állati nagy karácsony (Ice Age: Mammoth Christmas), Jégkorszak – Húsvéti küldetés (Ice Age: The Great Egg-Scapade), Parker Lewis sohasem veszít (Parker Lewis Can’t Lose).

 

MICHAEL WILSON (forgatókönyvíró) eddigi főbb munkái: Jégkorszak (Ice Age), Cápamese (Shark Tale), Gladiátorok gyöngye (Gladiators of Rome), A vér kötelez (Blood In, Blood Out).

 

MICHAEL BERG (forgatókönyvíró) eddigi főbb munkái: Jégkorszak (Ice Age), Jégkorszak – A dínók hajnala (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs), Jégkorszak – Vándorló kontinens (Ice Age: Continental Drift), Robotok (Robots), Tor-túra (Are We There Yet?), „The New Jersey Turnpikes”.

 

YONI BRENNER (forgatókönyvíró) eddigi főbb munkái: Jégkorszak – A dínók hajnala (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs), Rio, Rio 2.

 

AUBREY SOLOMON (történetíró) munkái: Buck Rogers és a 25. század (Buck Rogers in the 25th Century), Hegylakó (Highlander), Robotzsaru (Robocop), Mátrix, „Progeny”, „Quincy M.E.”, Kényszerű kaszkadőr (The Fall Guy), „Crazy Like a Fox”, A veszélyes öböl (Danger Bay), „The New Adventures of the Black Stallion”.

 

CHRIS WEDGE (executive producer) főbb munkái: Tron, Bogaras Joe (Joe’s Apartment), Bunny, Jégkorszak (Ice Age), Robotok (Robots), A zöld urai (Epic), Jégkorszak – Az olvadás (Ice Age: The Meltdown), Horton (Horton Hears a Who!), Jégkorszak – A dínók hajnala (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs), Jégkorszak – Vándorló kontinens (Ice Age: Continental Drift), Rio, Rio 2.

 

JOHN DEBNEY (zeneszerző) eddigi főbb munkái: Mi a manó! (Elf), Hanta boy (Liar Liar), A minden6ó (Bruce Almighty), Vasember 2. (Iron Man 2), Kémkölykök 1–2. (Spy Kids 1 & 2), Tudom, mit tettél tavaly nyáron (I Know What You Did Last Summer), A hívás (The Call), A dzsungel könyve (The Jungle Book), Spongyabob – Ki a vízből! (The Spongebob Movie: Sponge out of Water), Eszeveszett birodalom (The Emperor’s New Groove), Jimmy Neutron kalandjai (Jimmy Neutron).

 

JAMES PALUMBO (vágó) eddigi főbb munkái: Jégkorszak – Vándorló kontinens (Ice Age: Continental Drift), Jégkorszak – A dínók hajnala (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs), „No Time for Nuts”, Egy csók és más minden (Just a Kiss), Ken Park.

 

MICHAEL KNAPP (művészeti vezető) filmjei: Robotok (Robots), Jégkorszak – Az olvadás (Ice Age: The Meltdown), Horton (Horton Hears a Who!), „No Time For Nuts”, Jégkorszak – A dínók hajnala (Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs), A zöld urai (Epic).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Twentieth Century Fox Animation és a Blue Sky Studios bemutatja Mike Thurmeier & Galen T. Chu filmjét „Ice Age – Collision Course” Producer: Lori Forte. Írta: Michael Wilson, Yoni Brenner, Michael Berg. Történet: Aubrey Solomon. Executive producer: Chris Wedge. Zene: John Debney. Rendezte: Mike Thurmeier, Galen T. Chu