Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Világkörüli úton a hőlégballonos Fedor Konjuhov és a Toyota Hilux

Világkörüli úton a hőlégballonos Fedor Konjuhov és a Toyota Hilux Világkörüli úton a hőlégballonos Fedor Konjuhov és a Toyota Hilux Világkörüli úton a hőlégballonos Fedor Konjuhov és a Toyota Hilux Világkörüli úton a hőlégballonos Fedor Konjuhov és a Toyota Hilux Világkörüli úton a hőlégballonos Fedor Konjuhov és a Toyota Hilux

A hét elején Fedor Konjuhov megkezdte világ körüli útját, amelyben a verhetetlen Toyota Hilux támogatja: július 12-én, helyi idő szerint reggel hét órakor az orosz sportember belevágott a nagy kalandba, hogy új világrekordot felállítva egyedül, leszállás nélkül kerülje meg a Földet egy hőlégballonnal. Az Around the World On a Roziere Balloon (azaz Rozier-ballonnal a Föld körül) nevű expedíció hivatalos szervizautója a legendás Toyota Hilux pickup: a jármű aktívan részt vett a különleges utazás előkészítő szakaszában, Ausztráliában, úttalan utakon szállítva a gondolát, a gázégőket és a gáztartályokat az előzetes tesztek során, és fuvarozva az összes felszerelést. Páratlan off-road teljesítmény, kiemelkedő teherbírás és legendás megbízhatóság – e tulajdonságok miatt esett a csapat választása erre az alvázas SUV-ra, amikor olyan autót kerestek, amely biztonságos támogatást nyújt majd a híres utazó számára, miközben átrepül az ausztrál kontinens fölött.

{gallery}

A Föld körüli hőlégballonos utazását e hét kedden megkezdő  Fedor Konjuhovot ideális időjárás segítette a rajtnál az ausztráliai Northamban, ahol az expedíciós csapat kiépítette főhadiszállását. A mérsékelt, mintegy 5 m/s sebességű szélben a csapat szakemberei feltöltötték héliummal a Rozier-ballont, amit egy acélsodronnyal a Toyota Hiluxhoz rögzítettek, a legendás pickup legújabb generációs modelljének segítségével biztosítva, hogy a ballon ne szálljon fel idő előtt.

A Northamban végzett előkészítő szakasz során a Toyota Hilux egyfajta utazó támaszpontként szolgált, hogy a szakemberek megnyugtatóan tesztelhessék mindazt a felszerelést, amit beépítettek a világ eddigi legnagyobb ballonjába, ami kifejezetten Fedor Konjuhov világrekord-kísérletéhez készült. Kiemelkedő teherbírása révén a Toyota Hilux képes volt egyszerre elszállítani a gondolát a rászerelt gázégőkkel egy utánfutón, valamint a gáztartályokat a platóján, így a tesztek zökkenőmentesen folyhattak. A tesztek szüneteiben a Toyota Hilux folyamatosan fuvarozta az expedíció táborába a világ minden tájáról érkező felszereléseket.

A tervek szerint Ausztrália átrepülésére (vagyis a világ körüli út első szakaszának teljesítésére) negyvennyolc-hetvenkét óra áll rendelkezésre, amit igencsak megnehezítenek a kontinens fölötti erős légáramlatok. A szél irányának vagy sebességének váratlan változása esetén Fedornak gyors döntéseket kell hoznia a repülés irányáról és magasságáról, hogy tartani tudja a kijelölt útvonalat. Ilyenkor jön igazán jól a földi személyzetnek a Toyota Hilux páratlan off-road teljesítménye, hiszen úttalan utakon kell követniük a ballont, bármerre menjen is. A komoly sebesség és a hatalmas repülési magasság miatt képtelenség előre megbecsülni, milyen távolságokat kell bejárnia a Hiluxnak a legkeményebb terepeken, hogy teljesíthesse küldetését.

A navigációs rendszerrel és robotpilótával is felszerelt ballon végigrepül majd Új-Zéland, a Csendes-óceán, Dél-Amerika és az Atlanti-óceán fölött, érinti Afrika legdélibb csücskét, majd átszeli az Indiai-óceán egét, és a tervek szerint Ausztrália nyugati partján ér földet. A nagy kaland során a híres orosz utazó 33.000 kilométert tesz majd meg a gondolában, 5-10 kilométeres magasságban.

A Föld körberepülése komoly kihívást jelent Fedor Konjuhov számára – még úgy is, hogy a legmodernebb felszerelések állnak az expedíció rendelkezésére. Az utazó két hetet tölt majd a zárt gondolában, s mivel a külső hőmérséklet -60 Celsius fok alá is süllyedhet, a kabinban sem lesz melegebb +4 foknál. Fedor az egész út során oxigénmaszkot visel, és fagyasztva szárított ételeket fogyaszt. A léghajó tömegének csökkentése mindennél fontosabb volt, ezért a teljes vízkészletet 50 literre kellett korlátozni. Mivel a gondolában biztonsági okokból tilos a nyílt láng használata, Fedor elektromos forralóval melegít majd vizet, ha meg akarja főzni az ebédjét.

Az aktív kikapcsolódáshoz is kiváló pickup már a világ legtávolabbi szegleteiben is számtalanszor bebizonyította elpusztíthatatlanságát és megbízhatóságát, most pedig készen áll arra, hogy a merész égi utazó segítségére siessen – bármikor és bármilyen körülmények között.

 

A felszállás után Fedorra a szokásos feladata vár: új világrekordot kell felállítania. A siker érdekében talán az a legfontosabb dolog, hogy mindig biztos lehessen benne: közel a segítség. Itt a földön készenlétben állnak a barátai és a Toyota Hilux, ez a megbízható társ, amely immár egy éve hűségesen teszi a dolgát, és segít nekünk abban, hogy minden helyzetet magabiztosan kezelhessünk. Sok szerencsét kívánunk a legendás utazónak, és izgatottan várjuk sikeres célba érését!” - fogalmaz Tatjána Haljavszkaja, a Toyota Motor Russia marketing-igazgatója.

 

A két legendás „extrém sportoló” kapcsolatának története

A Toyota és Fedor Konjuhov expedíciós csapata tavaly júniusban kötött együttműködés megállapodást, amelynek keretében a kultikus Toyota pickup lett a híres orosz utazó új projektjének hivatalos járműve. Páratlan off-road teljesítménye, kiemelkedő teherbírása és legendás megbízhatósága miatt esett a csapat választása erre az alvázas SUV-ra, amikor olyan autót kerestek, amely biztonságos támogatást nyújt majd számukra. A Toyota Hiluxra a következő feladatok várnak:

  • a kosár és a ballon elszállítása a start helyszínére;

  • a hőlégballon követése a földi kiszolgáló személyzettel – bármilyen út- és terepviszonyok mellett;

  • az elhasznált gáztartályok összegyűjtése sok-sok kilométeren át;

  • a pilóta bevárása az érkezése ponton, és elszállítása a táborba a landolás után.

Tavaly június és idén január között a Toyota Hilux aktívan részt vett Konjuhov csapatának kiképzésében Oroszországban, majd 2016. január 24.-én Fedor Konjuhov és Iván Menjajlo felállították a leszállás nélküli hőlégballonos utazás új világrekordját. A megbízható pickup szállította el a felszállás helyszínére a hőlégballont és a földi személyzetet, majd a repülés során a legelhagyatottabb helyekről is begyűjtötte az elhasznált gáztartályokat, végül pedig felvette a pilótákat a leszállás helyén. 2016 áprilisában a Toyota Hilux is jelen volt az angliai Bristolban a Cameron Balloons vállalat által gyártott új hőlégballon átadási ünnepségén. Ez az eddig készült legnagyobb Rozier-ballon, aminek felhajtóerejét két, a levegőnél könnyebb gázzal töltött kamra, valamint egy meleg levegős kamra biztosítja. 2016 júniusában, pontosan egy évvel az együttműködési szerződés megkötése után befejeződött a felkészülési szakasz: Fedor Konjuhov és csapata megérkezett Ausztráliába, ahonnan a startot tervezték. A páratlan off-road képességű Toyota Hilux Ausztráliában is aktívan részt vett a start előkészítésében és a felszerelés szállításában, 2016. július 12.-én, azaz e hét kedden pedig megkezdődött a világ körüli hőlégballonos utazás. A tervek szerint a hónap folyamán az Oszkár Konjuhov vezette földi kiszolgáló csapat egész Ausztrálián át követi Fedor hőlégballonját, hogy segítségére siethessen a váratlan helyzetekben, például egy kényszerleszállás során. Bármerre jár is Fedor Konjuhov és csapata, a Toyota Hilux – ez a megbízható segítőtárs – mindig készen áll, hogy támogassa ambiciózus tervüket. Legyenek bár Európában, Oroszországban vagy Ausztráliában, a projekt hivatalos járműve minden kontinensen értékes támogatást nyújt a földi kiszolgáló személyzet számára.