Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Országszerte viharos szélre és sok esőre figyelmeztetnek, de az Air Race szervezői nem változtatnak a programon

Országszerte viharos szélre és sok esőre figyelmeztetnek, de az Air Race  szervezői nem változtatnak a programon Országszerte viharos szélre és sok esőre figyelmeztetnek, de az Air Race  szervezői nem változtatnak a programon

A viharos szél és a tartós esőzés miatt országszerte figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat szombatra.

 

    Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a viharos szél miatt - Nógrád és Komárom-Esztergom megye kivételével - az egész országra, így a fővárosra is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.  


    Az északi, északkeleti szelet több helyen viharos lökések kísérik. Eleinte az Alföldön, illetve reggel, délelőtt a Dunántúlon óránként 70-80 kilométeres széllökésekre is számítani lehet. A nap második felében veszít erejéből a szél, legtovább nyugaton lehet viharos a légmozgás.


    Emellett az egész napos tartós eső veszélye miatt a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés van érvényben Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Másodfokú a figyelmeztetés Budapesten és Pest, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében. Szintén a sok eső veszélye miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.


    A meteorológiai szolgálat azt írta: továbbra is több hullámban várható intenzív csapadék. Az eső, zápor mellett helyenként zivatar is valószínű. Késő délutántól, estétől kiemelten az északkeleti országrészben lehet jelentős csapadék. Az országban estig sok helyen hullhat további 20-40, egyes helyeken akár 50 millimétert meghaladó csapadék.

 

A szeles időjárás ellenére tartják a programot

A szeles időjárás ellenére tartják a meghirdetett programot a Red Bull Air Race műrepülő-világbajnokság hétvégén sorra kerülő budapesti futamán.

    "A jelenlegi időjárás előrejelzés ellenére a Red Bull Air Race versenyigazgatósága bízik abban, hogy a szombati budapesti Red Bull Air Race futam kvalifikációs repülései a meghirdetett program szerint alakulnak" - áll a versenyigazgatóságnak az MTI-hez eljuttatott közleményében.


    A sorozat történetének 70. versenyén a pályát ismét a Lánchíd és a Margit-híd közötti Duna-szakaszon alakítják ki.


    A Red Bull Air Race sorozatnak a mostani a 10. idénye, a nyolcból még öt futam van hátra, Budapest a bajnokság negyedik állomása. Az úgynevezett Master Classban a német Matthias Dolderer vezet 30 ponttal, mögötte az amerikai Kirby Chamblissnek 20, a francia Nicolas Ivanoffnak pedig 19 pontja van. Az utánpótlás-osztályban (Challenger Cup) az amerikai Kevin Coleman áll az élen 24 ponttal.


    A műrepülők időmérő edzését szombaton 16 órától tartják, vasárnap 12 órakor az utánpótlás-osztály, 14 órától pedig a Master Class pilótái mérik össze tudásukat. Besenyei Péter szombaton az időmérő előtt pályabemutató repülést tart, vasárnap 13.50-től pedig saját légi bemutatójával szórakoztatja majd a közönséget.