Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

MEMO

MEMO
Szerkesztő

Tasnádi István: MEMO

Premier: 2016. október

Csatorna: Duna közszolgálati csatorna

Filmhossz: 88 perc

 

A boldogsághoz elengedhetetlen a rossz memória”

 

MEMO háttér:

  • A film producere: Kálomista Gábor, Line-producere: Helmeczy Dorottya

  • A film írója és rendezője: Tasnádi István

  • A film főszereplői: Lengyel Tamás, Molnár Áron, Haumann Péter

  • Finanszírozó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

  • Forgatás időpontja: 2015. november 17 - december 8. között és 2016 tavasz

  • Forgatás hossza: 19 forgatási nap

  • A film témájából színházi darab is készült, Tasnádi István MEMO– A felejtés nélküli ember című színdarabját, 2013-ban mutatták be a Szegedi Nemzeti Színházban.

  • Ez az első olyan film, amely a hipermnéziáról, azaz a végtelen emlékezetről szól.

  • A film pszichológiai szakértője Dr. Racsmány Mihály, a BME Kognitív Tudományok Tanszékének egyetemi docense, az emlékezet-kutatás elismert nemzetközi szaktekintélye, és a 2016. július 17-22. között Magyarországon elsőként megrendezésre kerülő, ICOM 6 (International Conference on Memory), az emlékezet működésével foglalkozó kutatók legnagyobb, - csak minden ötödik évben megrendezett - nemzetközi seregszemléjének magyarországi szervezője.

{gallery}

MEMO sztori:

Egy ambiciózus pszichiáter (Lónyai Péter) egy különös és ritka mentális jelenség, a hipermnézia jellemzőit kutatja, nem utolsósorban azért, hogy segítsen emlékezetvesztéssel küzdő édesapján. Mikor a pszichiátriai intézetben rábukkan egy hipermnéziás ápoltra, vizsgálni kezdi a férfit. Kiderül, hogy olyan erős nyugtatókkal kezelik, ami hosszú távon teljes szellemi leépülést okoz, ezért a saját felelősségére kihozza az elmegyógyintézetből, hogy tanulmányozza. Lónyai megszállottan dolgozik, meg akarja tanítani az apját emlékezni, a pácienst pedig felejteni, de mindezzel csak veszélybe sodorja őket, karrierjét és házasságát. A MEMO egy különleges emberi drámát dolgoz fel, tudományos hűséggel, érzelmekkel telítetten és szórakoztatóan.

 

Rendezői koncepció

A történet egy orvos-páciens zsánerű kamaradráma, ezért a rendezés alapvetően a főszereplők viszonyváltására koncentrál. Az elsőszámú nézőpont a pszichiáteré, Lónyai doktoré, aki háborús amnéziában szenvedő apját akarja gyógyítani, ezért keres megszállottan egy hipermnéziást, akin kísérletezhet. A páciens, Seress Ervin kezdetben csak egy kísérleti alany, akinek „végtelen emlékezete” illetve annak működési mechanizmusának megértése segítséget nyújthat az apa gyógyításában. Lónyai azonban fokról-fokra megismeri Seresst, a kísérleti alanyban meglátja a szenvedő embert, így a kapcsolatuk – végletes konfliktusokon keresztül – barátsággá mélyül. „A MEMO számomra mindenekelőtt az előítéleteket meghaladó barátságok története. Mert a Lónyai - Seress páros mellett ott van az Apa és Seress groteszk kettőse, mikor az amnéziás és a hipermnéziás (az emlékezni képtelen és a felejteni képtelen) próbál kulcsot találni a másik merőben ismeretlen világához. A két véglet találkozása nem vezet tragédiához, de még valódi összecsapáshoz sem, inkább a komikum kimeríthetetlen forrása. Az Apa figurájában a szerethető esendőséget szerettem volna kiemelni, örök kedélye mintha a film tételmondatának eleven igazolása lenne: „A boldogsághoz elengedhetetlen a rossz memória”. Az Apa életvidámságával és humorával jól ellensúlyozza Seress szenvedéstörténetének komorabb tónusát.” – mesélte Tasnádi István rendező

 

Rendező: Tasnádi István

(Budapest, 1970. június 9.), József Attila-díjas (2007) drámaíró.

1997-ben végzett színháztörténészként a Pannon Egyetemen, Veszprémben. Jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsésztudományi Kara színháztudományi mesterképzésének valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója. 1992-től publikál rendszeresen. Verseit, kritikáit szinte valamennyi jelentős irodalmi- és színházi folyóirat közölte. 1993-ban jelent meg Walter Egon válogatott búcsúlevelei című verseskötete (Orpheusz Kiadó), 2000-ben Kokainfutár című drámakötete (Osiris Kiadó), 2004-ben Taigetosz csecsemőotthon című válogatás kötete (Jelenkor), amely a Schilling Árpáddal közösen készített előadások szövegét tartalmazza. 2010-ben jelent meg Fédra fitnesz című kötete a Palatinus Kiadónál. 2009-től gyerek- és ifjúsági könyvek szerzője, ekkor jelenik meg elsőként a Rozi az égen (Pagony kiadó, 2009), majd A kőmajmok háza (Pagony Kiadó, 2012). 1996-ban a Bárka Színház alapító tagja, 1996-tól 2001-ig dramaturgja.

 

2001-től 2007-ig a Krétakör Színház rezidens drámaírója. 2009-ben színházi rendezőként is debütál (rendezései: Fédra fitnesz, Kupidó, Paravarieté, Tapasztalt asszony). 2012-től az HBO Terápia című sorozatának 2015-től pedig az Aranyélet című sorozatának vezető írója.

 

Stáblista:

 

Producer: Kálomista Gábor

Line-producer: Helmeczy Dorottya

Rendező/író: Tasnádi István

Zeneszerző: Monori András

Gyártásvezető: Pajor Dóra

Felvételvezető: Závotszky Melinda

Operatőr: Csukás Sándor

Pszichológiai szakértő: Dr. Racsmány Mihály

 

Főszereplők:

 

Lónyai Péter: Lengyel Tamás

Seress Ervin: Molnár Áron

Apa: Haumann Péter

 

További szereplők:

 

Lónyainé Olga: Holecskó Orsolya

Seress felesége: Varga Lili

Luca: Osváth Judit

Wéber professzor: Seress Zoltán

Kiss Mátyás: Tóth Attila

Elnök: Csákányi Eszter

Diáklány: Gábor Sára

Kutató tanár: Braun Péter

Asszisztens: Nádas Gábor Dávid

Nővér (1,2): Szorcsik Kriszta, Kertész Janka

Kutató Tanárnő: Végh Ildikó

Eminens: Bíró Bence

Vendég: Tzafetás Roland

Pincér: Katona László

Mentőorvos: Mezei Zoltán

Orvos: Szemán Béla

Szaktekintély: Hrotko Timúr

                          Tolmács: Kovács Ida