Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

GébArt 25 - A nemzetközi művésztelep alkotásaiból nyílik kiállítás Zalaegerszegen

GébArt 25 - A nemzetközi művésztelep alkotásaiból nyílik kiállítás Zalaegerszegen

GébArt 25 címmel a nemzetközi művésztelep alkotásaiból nyílik jubileumi kiállítás kedden Zalaegerszegen, a Hangverseny- és Kiállítóteremben.

 

    A jubileumi tárlat a kortárs képzőművészeti alkotásokon keresztül a GébArt Zalaegerszeg Nemzetközi Művésztelep negyedszázados történetét mutatja be - mondta el Prokné Tirner Gyöngyi, a Kézművesek Háza intézményegység-vezetője az MTI-nek.


    A kiállítás a kezdetektől nyomon követi a művésztelep működését. Az alkotóműhelyben készült munkákból vegyes anyagot állítottak össze: a tárlaton látható 68 kortárs képzőművészeti alkotást több mint félezer munka közül választották ki - hangsúlyozta Prokné Tirner Gyöngyi.


    A munkák a kortárs képzőművészet keresztmetszetét reprezentálják: a képek közt található festmény, grafika, kollázs, míg a szobrászok más-más technikával és anyagból - fémből, fából, kőből - készítettek kisplasztikákat. A kiállítást érdekessé teszi, hogy a munkák műfajban, művészi alkotásmódban, megfogalmazás módban és technikai megoldásokban is különböznek egymástól - fűzte hozzá.


    Szólt arról is, hogy a tárlat anyagának összeállításakor minden esztendőből kiválasztottak egy-egy alkotást és arra is törekedtek, hogy lehetőleg valamennyi művész szerepeljen munkájával a kiállításon.


    A nemzetközi művésztelep 25 esztendeje működik Zalaegerszeg északi városrészében, a Kézművesek Házában. A tradíciók szerint a meghívott művészek az alkotóműhelyben készült, két-két zsűrizett alkotásukat a városnak ajándékozták.  


    A zalaegerszegi gyűjteményben több mint félezer kortárs képzőművészeti alkotás található. A munkákat jelenleg raktárakban őrzik, de szeretnének létrehozni egy városi képtárt, ahol végleges helyet kapna a gyűjtemény, melynek anyagát tematikus kiállításokon mutatnák be.


    A GébArt 25 jubileumi kiállítás augusztus 27-ig tekinthető meg Zalaegerszegen.


    A negyedszázadot reprezentáló tárlat anyagát a tervek szerint a következő évben Baján mutatják be, míg a Duna-parti város alkotóműhelyében készült tárlat anyaga "cserekiállításra" érkezik a zalai megyeszékhelyre.