Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Trófeák és pontözön a Salzburgringről

Trófeák és pontözön a Salzburgringről
Radomszki Viktor

Minden tervét megvalósította Bernula István és Fekete Balázs a Salzburgringen, ahol a Swift Cup Europe és a Lotus Cup Eastern Europe fordulóit bonyolították az elmúlt hétvégén. A két pilóta komoly trófeaszállítmánnyal térhetett haza az osztrák versenypályáról.

Batboy, azaz Bernula István folytatta a kalandozást: a Swift Cup Europe tavalyi Európa-bajnoka idén párhuzamosan versenyez Suzukival és a Lotus Cup Eastern Europe mezőnyében, Salzburgban pedig sikerült újra megvillantania, hogy egyre versenyképesebb a patinás brit márka égisze alatt futó sorozatban is.

Noha az időrend roppant zsúfolt volt számára és a hétvégéje arról szólt, hogy egyik autóból pattant át a másikba, Batboy kitett magáért. Az esős kvalifikációs napon az Exige Cup 260 volánja mögött kategóriájában a legjobb időt autózva a rajtrács 3. helyét szerezte meg, a Swifttel pedig a magyarok között a 3. legjobb időt repesztette. A másnapi, már száraz pályán bonyolított futamokon is értékes eredményeket szállított: a Lotusszal futott első menetben kategóriájában a 2. helyen végzett, a második futamon viszont remekelt, megszerezte a kategória 1. helyét, ami az abszolút értékelésben a 3. pozíciónak felelt meg. Az már csak hab volt a tortán, hogy a második suzukis futamon is felállhatott a dobogóra a magyar értékelésben elért 3. helynek köszönhetően.

„Veszedelmes hétvége volt, de úgy érzem, hogy nagyon jól alakultak a dolgaim. Az esős időmérőkön újra bebizonyosodott, hogy szeretem az ilyen körülményeket és ezek a körülmények is szeretnek engem. A versenynapom annyira zsúfolt volt, hogy néha azt sem tudtam, hol áll a fejem, a srácok a csapatban ki is kiáltottak Európa legelfoglaltabb versenyzőjének. A lotusos csatákat nagyon élveztem és egyre magabiztosabb vagyok az Exige pilótafülkéjében. Jó érzés rápillantani a trófeákra, amelyek szintén azt igazolják, hogy egyre gyorsabb vagyok ebben a sorozatban. Az első Swift-futam nem sikerült jól, a második viszont annál inkább. Egyszer leszorítottak a pályáról, de még így is sikerült odaérnem a dobogó legalsó fokára. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy gratuláljak csapattársamnak, Balázsnak, aki jó szereplésével szerintem mérföldkőhöz ért ebben a fordulóban” – tekintett vissza az ausztriai hétvégére Batboy.

Fekete Balázs, a mezőny legfiatalabb tagja már a harmadik szezonját tapossa a Swift Cup Europe mezőnyében, a még mindig csak 15 éves Blacky kétségkívül eddigi pályafutása legjobb bevetéseként gondolhat vissza Salzburgra. Két éve egy hatalmas bukfenc, tavaly a sokszor kumite-küzdelemre emlékezető mezőnymunka fosztotta meg a fiatal tehetséget a jó eredménytől, ezúttal viszont mesterien sikerült érvényesítenie a jóelőre eltervezett, higgadt stratégiáját. Az esős időmérőn Blacky visszafogottan autózott, így a magyar-osztrák vegyes mezőnyben a 14. helyről várhatta a folytatást. A megfontoltság másnap is kifizetődött: a száraz pályán mesteri hajrát produkálva több helyet javított és a 4. legjobb magyarként gördült célba az első futamon. A második menet még ennél is jobban sikerült számára, ugyanis a magyar értékelés 2. helyezettjeként intették le.

„Fantasztikus hétvége volt a salzburgi” – mondta Blacky az ausztriai kiruccanásról. „Minden eddiginél nagyobb elszántsággal érkeztem, és az volt a tervem, hogy legalább az egyik futamon dobogón szeretnék állni. Ezt meg is valósítottam, de jó alaposan meg kellett küzdeni érte. Az időmérőt szándékosan vettük lazábbra, mert nem akartam, hogy a zuhogó esőben megsérüljön az autóm. Az első futam hajrája emlékezetesre sikeredett, az utolsó körökben kőkemény csatában sikerült több helyet javítanom. A második menet volt az, amikor már igazán éreztem, hogy kifizetődik mindaz a tapasztalat, amit a bajnokságban eddig eltöltött idő alatt gyűjtögettem. Jó volt a tempóm, mindvégig sikerült egyenletesen autóznom és ez most dobogós helyezést ért. Külön öröm számomra, hogy én voltam a legjobb junior és ennek köszönhetően ebben az értékelésben átvettem a vezetést. Már nagyon várom a hungaroringi fordulót.”

Mi újság a tabellán?

A sikeres salzburgringi hétvégének köszönhetően Batboy a 2. helyre lépett elő a Swift Cup Europe nemzetközi értékelésében, ahol a 114 pontos versenyzőt csak a 131 egységet jegyző Csík János előzi meg. A magyar ponttáblázatot is ők ketten vezetik, ott Bernula István hátránya mindössze 5 pont. A Lotus Cup Eastern Europe frissített ponttáblázata még nem érhető el a sorozat hivatalos honlapján, ám Batboy az előzetes kalkulációk szerint ott is javított pozícióján.

Blacky számára is jól jött az ausztriai pontszüret: a magyar bajnoki pontvadászatban (kora miatt az Európa-bajnoki pontvadászatban sajnos még nem lehet érintett) 97 egységgel továbbra is a 7. helyen áll, ám hátránya mindössze 5 pont az előtte tanyázó Mészáros Gáborhoz képest. A Juniorok tabellája még ennél is jobban mutat: a mezőny legfiatalabb versenyzője ezen a ranglétrán 172 egységével az élen áll.