Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az Egyesült Államok nem vesz többé igénybe magánbörtönöket

Az Egyesült Államok nem vesz többé igénybe magánbörtönöket

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
    Az amerikai szövetségi igazságügyi minisztérium büntetés-végrehajtással foglalkozó részlege bejelentette, hogy nem vesz többé igénybe magánbörtönöket.

    A döntés azt követően született meg, hogy a minisztérium vizsgálata alapján készült jelentés arra a megállapításra jutott: a magánbörtönökben veszélyesebb a helyzet, mint az állami büntetés-végrehajtási intézményekben.


    Ez a "veszélyes helyzet" elharapódzó erőszakot, kiterjedt kábítószer kereskedelmet és prostitúciót jelent. A magánbörtönök tulajdonosai ugyanis nem fordítanak megfelelő figyelmet, pontosabban pénzt a börtönök rendjének és biztonságának garantálásra.


    Az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedben jelentek meg a magánbörtönök, többnyire ingatlanfejlesztésekkel foglalkozó vállalatok kezdtek foglalkozni ezzel. Két nagy cég uralja a "magánbörtön-piacot", s mellettük csak néhány kisebb van.


    A washingtoni igazságügyi minisztérium döntése azonban nem azonnali hatályú: a meglévő, több évre is érvényes szerződéseket nem mondják fel, hanem ahogy lejárnak, nem hosszabbítják meg őket. Az igazságügyi tárca ugyanakkor jelezte: a későbbiekben néhány kisebb börtönnel átmeneti időre szóló - tehát nem hosszú távú - szerződést még köthetnek.