Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A börtönt is megjárta a kétszeres bűvész világbajnok, Hajnóczy Soma

A börtönt is megjárta a kétszeres bűvész világbajnok, Hajnóczy Soma A börtönt is megjárta a kétszeres bűvész világbajnok, Hajnóczy Soma
B3V3Z3T3M

Hogyan kerül egy bűvész a Balassagyarmati Fegyház és Börtönbe? Szerencsére Hajnóczy Somának a legnagyobb bűne az volt, hogy egy régi vágyát valósította meg: fogvatartottak előtt lépett fel néhány nappal ezelőtt Balassagyarmaton. Az elítéltek aktívan részt vettek a műsorban és az azt követő beszélgetésben is, ahol az is kiderült, hogy egy-egy könnyed mozdulat mögött több évnyi gyakorlás áll.

Egy előadóművész mindig keresi az új kihívásokat, feszegeti saját határait. Így van ezzel Hajnóczy Soma kétszeres bűvész világbajnok is, akinek régi vágya volt, hogy egy ilyen nem mindennapi helyszínen léphessen fel, ezzel átlépje saját komfortzónáját. A börtönben való fellépés megszervezése nem volt egyszerű folyamat.

„A szigorú, ingerszegény, börtönélet megváltoztatja az embert. A rabok lelkesedése és nyitottsága eltér a civil emberétől. Volt már néhány fura helyen fellépésem, de a börtönben még soha. Azon felül, hogy némi változatosságot vigyek a mindennapjaikba, érdekelt, hogy tudok a saját félelmeimmel szembenézni, hogyan tudok ilyen szituációban helytállni és milyen reakciót tudok kiváltani belőlük. Tartottam attól, hogy nehéz lesz felkelteni a fogvatartottak érdeklődését, de néhány pillanat alatt a bűvészet segítségével a több, mint 60 fős közönségem megnyílt felém és részesei lettek az előadásnak. Érdekes volt látni, hogy a különböző bűncselekményeket elkövetők izgatottan álltak ki mellém a színpadra és segédkeztek a trükkök megvalósításában. Látszott rajtuk, hogy jólesett nekik, hogy teljes emberként viszonyulok hozzájuk, előítéletek nélkül” – számolt be a kicsit sem szokványos fellépéséről Hajnóczy Soma kétszeres világbajnok. „Erre a fellépésre nem a megszokott módon készültem fel, mivel nem vihettem be olyan eszközt, ami veszélyeztethette volna valakinek az életét, mint például kötelet, ami egy hétköznapi előadásnál alap segédeszköz” – tette hozzá Soma.

A börtönévek akár több évtizedig is eltarthatnak. A fogvatartottak elszigetelődnek a külvilágtól, a börtön falai között ugyan dolgoznak, tanulhatnak is, de csupán néhány program töri meg az egyhangú mindennapjaikat.

„Kevesen vállalkoznak arra, hogy fellépjenek a börtönben. Ezért is nagyon örültünk Soma megkeresésének. Az ilyen ritka, de annál különlegesebb programokat szabadidőben, munka után tartjuk, lekötik a fogvatartottakat, csökkentik a bennük felgyülemlett feszültséget, és a majdani szabadulásra való felkészülést is szolgálják azzal, hogy kapcsolatot teremtenek a bent lakók és a civilek között” – mondta el dr. Budai István intézetparancsnok.

A műsor után Somának volt alkalma betekinteni néhány zárkába, amelyek után azt nyilatkozta, hogy azért jó volt a néhány órás börtönlátogatás után ismét szabad lábon lenni.